Mihaela Parghel

SOS patrimoniul istoric! 600 de monumente în pericol de prăbușire, ministerul Culturii vrea fond de urgență pentru reparații

Ministerul Culturii vrea să constituie un fond de urgenţă pentru patrimoniu, din care să aloce bani pentru protejarea monumentelor istorice. Decizia a fost luată în urma unei şedinţe de urgenţă a reprezentanţilor ministerului, după ce au analizat cele două situaţii din judeţul Braşov, în care s-au prăbuşit turnul romanic al Bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea şi turnul Bisericii fortificate din Roadeş. (AICI).

Deocamdată, Ministerul Culturii pregătreşte un sprijin financiar pentru intervenţii de urgenţă la cele două monumente, după cum a anunţat duminică, ministrul Vlad Alexandrescu.

Într-o primă etapă, ministrul Vlad Alexandrescu spune că Ministerul Culturii vrea să afle ce măsuri a luat Consistoriul Evanghelic pentru conservarea bisericilor-monumente istoric pe care le are în proprietate, şi să ofere asistenţă şi sprijin pentru măsurile de stabilizare a clădirilor, pentru a preveni astfel prăbuşirea lor. Dintr-o primă estimare ar exista în jur de 600 de monumente de arhitectură aflate în stare de precolaps sau colaps, deci în risc de prăbuşire, care ar avea nevoie de astfel de susţinere.

După această „inventariere”, Ministerul Culturii propune un sprijin efectiv, prin acordarea unor finanţări pentru protejarea monumentelor. În acest sens, ministrul Vlad Alexandrescu anunţă că va propune Guvernului constituirea unui „Fond de urgenţă pentru patrimoniu”, destinat intervenţiilor rapide în cazurile de colaps şi intervenţiilor de punere în siguranţă, pentru a evita situaţiile de colaps.

„Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului vor iniția un proiect național de inventariere astfel încât, într-un interval scurt de timp, să se poată completa lacunele din fondul de informații pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice. Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutul Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps”, a spus ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de socializare.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “SOS patrimoniul istoric! 600 de monumente în pericol de prăbușire, ministerul Culturii vrea fond de urgență pentru reparații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *