Monumente importante din patrimoniul transilvănean de prăbuşesc pe zi ce trece fără ca nimeni să ia măsuri reale pentru protejarea lor. În acest week-end, turnul Bisericii evanghelice de la Rotbav (Braşov) s-a prăbuşit complet, după ce a stat în ultimul timp într-o stare avansată de degradare, fără ca nimeni să intervină. Nu este însă singurul imobil de patrimoniu în această situaţia. La începutul acestei luni şi turnul bisericii din Roadeş, tot din judeţul Braşov, s-a prăbuşit şi el.
După clopotul de la ora 21.00, turnul bisericii de la Rotbav s-a prăbuşit complet
Turnul Bisericii Evanghelice de la Rotbav (com. Feldioara, jud. Braşov) a căzut vineri seara, exact după ce ceasul şi clopotul din interior au bătut ora 21.00. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, care a intervenit imediat să îndepărteze pericolul, a anunţat că este vorba de o prăbuşire în întregime a turnului, până la nivelul zidului bisericii, spre curtea din spate. Aşadar… nimic ce poate fi refăcut parţial sau întărit.
Turnul avea o înălțime de aproximativ 60 de metri de la nivelul solului. Cum pe lângă acest turn trece DE 30 (Brașov-Sighișoara), localnicii spun că se așteptau ca parte din imobil să se prăbușească, pentru că vibrațiile sunt prea puternice pentru a rămâne fără efect. Chiar şi aşa, deşi toată lumea se aştepta ca un eveniment de acest gen să se întâmple în orice moment, nimeni nu a luat o măsură.
Biserica evanghelică fortificată din Rotbav este una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din Țara Bârsei, potrivit documentelor istorice, fiind construită în secolul al XIII-lea. În jurul anului 1300 a fost ridicată și biserica (actual evanghelică), în stil romanic, fortificată în secolul al XV-lea și împrejmuită mai apoi de zidurile unei cetăți fortificate tipic săsească (a fost prima biserica fortificată din Țara Bârsei). Totodată, aceasta este una dintre cetățile de acest fel care conservă în stare bună zidurile sale.
La Roadeș s-a reparat doar acoperișul
Prăbuşirea turnului Rotbav nu este singurul eveniment acest gen din ultima perioadă. Potrivit blogului neuerweg.ro, cu doar câteva zile înainte a căzut şi un colț al turnului bisericii evanghelice din satul Roadeș (com. Bunești).
În fosta casă parohială din imediata vecinătate funcționează un centru de copii al Fundației Tabaluga, a cântărețului de muzică rock, Peter Maffay, născut la Brașov. Când aceata a cumpărat casa parohială, fundația s-a angajat să execute lucrări de restaurare a bisericii fortificate, inclusiv a turnului.
Unele reparații la acoperișul turnului chiar s-au făcut. „Se pare, însă că s-a ignorat complet problema structurii șubrede a construcției, cu toate ca aceasta era cunoscută încă din 2009, când un grup de studenți din Dresda făcuse o cartare completă a bisericii, cu metode ultrasofisticate…”, spun reprezentanţii Neuerweg.
De altfel, anul trecut, pe turnul bisericii apăruse o crăpătură de sus până jos, iar după incidentul de luna aceasta, reprezentanţii Consistoriului Evanghelic, împreună cu mai mulți experți și reprezentanți au Direcţiei de Cultură Braşov au mers la Roadeș să facă primele constatări. Inginerul care a analizat situația, Bodor Csaba, a afirmat că este nevoie de intervenții în regim de urgență.
„Pentru a intra în legalitatea restaurării trebuie obţinut un aviz de urgenţă de la Direcţia pentru Cultură, pe care îl vom da”, a promis Ruxanda Ştefan, directorul executiv interimar al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Braşov.
Ansambul fortificat de la Roadeș a fost inclus în luna noiembrie a anului 2014 într-un program de reabilitare a fortificaţiilor evanghelice din Transilvania, cu bani de la Uniunea Europeană.
„Nu mai putem aştepta dacă fondurile o să vină peste un an sau doi, noi aici luăm măsuri urgente de a conserva şi de a reface turnul. Se aşteaptă un raport din partea noastră la o asociaţie din Germania care chiar zilele acestea are o întâlnire, pentru ca, eventual, să se facă o colectă în regim de urgenţă”, susțin reprezentanții Consistoriului Superior Evanghelic, care are în proprietate bisericile fortificate din județ.
În cadrul aceluiaşi proiect al Bisericii Evanghelice au fost restaurate până acum 20 de fortificaţii din Transilvania. Alte 18 monumente aşteaptă să fie incluse în circuitul turistic dintre care 12, doar în judeţul Braşov. Printre ele se numără bisericile din Codlea, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Rupea şi Homorod. Pentru efectuarea acestor lucrări, reprezentanții Bisericii Evanghelice susțin că ar fi nevoie de aproximativ 10 milioane de euro.
Sa intrebe cineva va rog Consistoriul Evanghelic ce face cu miile de euro (de fapt zecile de mii) pe care le incaseaza lunar din chirii. O mare parte din spatiile comerciale din Sibiul istoric sunt ale lor. Stiu agenti economici care se vaita ca nu fac fata acestor chirii imense. Pe de alta parte Biserica se vaita ca nu are bani. Unde se duc acei bani? Aceeasi situatie e in Sighisoara, Brasov s.a.m.d.
In afara de cele 600 de cladiri istorice aflate in pericol de degradare si prabusire, mai sunt si unele parcuri dendrologice care au fost rarite pana la aproximativ 50% din consistenta, prin extragerea celor mai valorosi arbori (buni pentru furnir si cherestea, in varsta de 150-300 de ani)….. In perioada 2011-2015, “Rezervatia Botanica” – Parcul Dendrologic KAROLYI din CAREI (10,50 ha) a fost golit total in unele parcele (taieri rase) si nimeni nu s-a sesizat, desi presa a scris si a rasscris !!!!!!!!! Primarul COVACS EUGEN avea la un moment dat 4 gatere……. Este posibil asa ceva in Romania ?????????……