Gabriel Bejan

România Curată a solicitat oficial de la CNSAS dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu

În contextul informațiilor apărute în presă referitoare la o posibilă colaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu, Societatea Academică din România și România Curată au făcut o sesizare oficială la CNSAS pentru clarificarea situației candidatului PNL la Primăria Capitalei. Acest demers vine și în contextul în care Marian Munteanu a refuzat să semneze și declarația de integritate lansată de România Curată pentru toții candidații la alegerile locale, declarație în care și-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul că nu a fost colaborator al fostei Securități.

Iată textul sesizării:

”Domnule președinte al CNSAS,

În baza ordonanței de urgență nr. 24 din 5 martie 2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, Societatea Academică din România vă solicită să ne informați în legătură cu existența sau inexistența calității de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia, în sensul prezentei ordonanței de urgență, a lui Marian Teofan Dragoș Munteanu, fondator și membru în Consiliul Director al Fundației ”Euxinus”, înregistrată în Registrul Național ONG, în categoria ”Fundații” la poziția 13257.

Ne întemeiem cererea pe dispozițiile articolului 3, litera y din ordonanța de Urgență nr 24/ 5 martie 2008 care precizează: ”Pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public, orice cetăţean român, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, generale, locale şi pentru Parlamentul European, precum şi a persoanelor care ocupă următoarele demnităţi sau funcţii:

  1. y) persoanele cu funcţii de conducere, inclusiv membru al consiliului de administraţie în regii autonome, companii şi societăţi naţionale, societăţi comerciale având ca obiect activităţi de interes public sau strategic, precum şi membrii conducerii fundaţiilor, asociaţiilor şi filialelor care activează pe teritoriul României, inclusiv fondatorii acestora;

În atenția președintelui Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității”

Vezi aici sesizarea oficială în format pdf

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *