Parlamentarii au ”cosmetizat” legea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Și au adoptat-o în ciuda Curții Constituționale

Senatul a aprobat astăzi Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali – primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.Legea, care fusese declarată neconstituţională de CCR, a fost reexaminată şi adoptată, astăzi (marţi), de plenul Senatului cu 101 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi şase abţineri, după o dezbatere foarte scurtă.

Proiectul de lege referitor la pensiile aleşilor locali a ajuns astăzi în plenul Senatului, după ce Comisia de constituţionalitate a decis să trimită un raport suplimentar prin care este menţinută soluţia potrivit căreia finanţarea se va face de la bugetele locale. Membrii Comisiei au asumat astfel soluţia Camerei Deputaţilor privind punerea legii în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Astfel, potrivit amendamentelor aprobate, legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu executare în exercitarea atribuţiilor de ales local – primar, viceprimar, preşedinte de Consiliu judeţean şi vicepreşedinte – nu vor beneficia de această lege.

Curtea Constituţională a admis, la începutul anului, contestaţia Cabinetului Cioloş privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleşilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar au arătat şi că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege.

Senatul a fost for decizional pentru acest proiect de lege.

***

Puteți citi aici, în format .pdf, cum se calculează indemnizațiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.


Recomandări

2 thoughts on “Parlamentarii au ”cosmetizat” legea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Și au adoptat-o în ciuda Curții Constituționale

  1. Pingback: MOBILIZARE pentru protest: Penalii din Parlament îi scot pe români în stradă | România curată

  2. Pingback: O veste bună. Guvernul a contestat din nou la CCR legea pensiilor speciale pentru aleșii locali | România curată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *