Romania Curată

Parlamentarii au ”cosmetizat” legea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Și au adoptat-o în ciuda Curții Constituționale

Senatul a aprobat astăzi Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali – primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.Legea, care fusese declarată neconstituţională de CCR, a fost reexaminată şi adoptată, astăzi (marţi), de plenul Senatului cu 101 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şase abţineri, după o dezbatere foarte scurtă.

Proiectul de lege referitor la pensiile aleşilor locali a ajuns astăzi în plenul Senatului, după ce Comisia de constituţionalitate a decis să trimită un raport suplimentar prin care este menţinută soluţia potrivit căreia finanţarea se va face de la bugetele locale. Membrii Comisiei au asumat astfel soluţia Camerei Deputaţilor privind punerea legii în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Astfel, potrivit amendamentelor aprobate, legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu executare în exercitarea atribuţiilor de ales local – primar, viceprimar, preşedinte de Consiliu judeţean şi vicepreşedinte – nu vor beneficia de această lege.

Curtea Constituţională a admis, la începutul anului, contestaţia Cabinetului Cioloş privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleşilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar au arătat şi că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege.

Senatul a fost for decizional pentru acest proiect de lege.

***

Puteți citi aici, în format .pdf, cum se calculează indemnizațiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Parlamentarii au ”cosmetizat” legea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Și au adoptat-o în ciuda Curții Constituționale

  1. Nelu Stiuca

    In Romania presedintii de tara, prim-ministri, ministri, parlamentari, presedinti de consilu judetene, prefecti, primari, judecatori, procurori, politisti, membri ai curtii de conturi, inspectori financiari, academicieni, ofiteri MApN, SRI, SIE, STS,SPP, fiind in exercitiul functiunii au adunat AVERI FABULOASE ilicite, au dosare penale in lucru ori sunt in faze diferite de judecata. Este fireasca intrebarea, ce statut au cetatenii romani aflati sub acesti conducatori si de ce suporta asemenea autoritati publice, COMPROMISE, populate de din belsug cu puscariabili si mafioti ? Acesti puscariabili au emis legi pentru protejarea averilor dobandite prin HOTIE si sa execute pedeapsa cu inchisoarea in petreceri si chefuri la domiciliile lor luxoase, Unde in lume mai exista asemenea JUSTITIE.
    UNDE IN LUME MAI EXISTA 1500 DE LEGI NECONSTITUTIONALE FACUTE DE HOTI PENTRU HOTI???
    Numai o REVOLTA POPULARA GENERALA ca in Coreea de Sud intreprinsa in anii ’90 mai poate NORMALIZA viata publica din Ro. Atunci sud – coreenii au optat si au infaptuit o republica prezidentiala. I-au condamnat prin JUDECARE PUBLICA pe POLITICIENII, GUVERNANTII, DEMNITARII si FUNCTIONARII PUBLICI vinovati de MAREA CORUPTIE intretinuta de acestia cateva decenii. Totodata au dispus si confiscarea averii acestora pana la rude de gradul doi.De atunci gradul de fericire al poporului sud coreean creste constant. HAIDETI ROMANI la REVOLTA POPULARA GENERALA cat mai avem oportunitatea necesara, adica cat mai avem si noi romanii TARA, sa inlocuim HAZNAUA sau TROACA POLITICA din Ro PLINA de ZOI, LATURI , GUNOAIE si REZIDUURI UMANE cu ELITE adevarate si DEMNITATI umane care sa aduca fericirea mult asteptata si BINE meritata poporului roman.Ro din 1990 este capturata de MAFIOTI, BANDITI, TALHARI, etc si trebuie recuperata cat mai avem ce.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *