Mihai Goțiu

Iohannis a răspuns solicitării publice legate de modul în care a început construirea minei de aur de la Certej

Într-o postare pe pagina de Facebook, președintele ales al României, Klaus Iohannis, a anunțat că a cerut clarificări asupra condițiilor legale în care au început lucrările preliminarii la mina de aur de la Certej. Printr-o petiție semnată deja de peste 7.000 de persoane (aici), susținută și de România Curată (aici), cetățenii i-au cerut lui Klaus Iohannis să-i solicite primarului din Certeju de Sus să facă publice autorizațiile de construire pe baza cărora au început lucrările din localitate. Acestea autorizații au fost solicitate de Mining Watch și România Curată în urmă cu o lună, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații, dar primarul din Certeju de Sus, Petru Câmpian (membru PNL), a refuzat să le facă publice.

”Mii de români mi-au scris cerându-mi sprijinul pentru clarificarea condițiilor legale în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (județul Hunedoara). Astăzi, colaboratorii mei au luat legătura cu Primăria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetățeni. Vă voi ține la curent în legătură cu acest caz.

România lucrului bine făcut înseamnă respect între instituții și cetățeni!”

iohannis certej

”Președintele ales Klaus Iohannis a oferit un răspuns de parcurs celor peste 7.000 de cetățeni care i-au solicitat respectarea legii la Certej. Vă încurajăm să semnați și să promovați în continuare petiția. Este nevoie de suspendarea imediată a lucrărilor ilegale de construire a platformei industriale la Certej. Începerea proiectului va produce distrugeri iremediabile, iar până la soluționarea procesului privind anularea acordului de mediu orice lucrări de construire trebuie oprite. Mining Watch România a contestat în instanță, în vara acestui an, legalitatea revizuirii acordului de mediu.”, se arată într-o postare pe Rosia Montana in UNESCO World Heritage, cel mai activ grup de pe Facebook care militează pentru Roșia Montană și pentru interzicerea utilizării cianurilor în mineritul din România.

La ora redactării acestui articol, aproape 14.000 de persoane au dat like mesajului lui Klaus Iohannis.

Petiția ”Certej = Roşia Montană. Cere-i lui Iohannis respectarea legii” a rămas, în continuare deschisă, și poate fi semnată aici.

***

Șantierul din Certej, la finalul lunii octombrie

certej 1 certej 2 certej 3 certej 4 certej 5 certej 6


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Iohannis a răspuns solicitării publice legate de modul în care a început construirea minei de aur de la Certej

 1. Cristian M, platit de ruznaci

  Este foarte frumos ca Dl. Johannis a citit petitia si a raspuns!
  Dar nu este de loc bine ca a trebuit sa facem o petitie nu pentru doleantele unora sau altora, ci strict pentru RESPECTAREA LEGII!!!

  PS: De ce semnez asa – ieri am postat depsre Pungesti, la care un pedeserist mi-a replicat ca ” sunt platit de Gazprom!” Omul nu afirma ca frackingul ar fi bun si sanatos, ci doar ca ORICINE are atitudine critica, nu poate fi decat un naimit al Kremlinului. Eu imi asum aceasta, si semnez in consecinta!

  Reply
 2. Augustin Petrut

  Buna ziua domnule Johanis.Am 48 de ani,locuiesc in Baia Mare si lucrez de la varsta de 21 de ani.Sunt absolvent al facultatii de silvicultura din brasov si a facultatii de management din aceeasi localitate.Ma bucur mult ca ati devenit presedintele Romaniei.Impreuna cu sotia si cei doi copii majori,v-am votat cu mare placere.Am lucrat 24 de ani la o fabrica de cherestea cu 1200 de angajati,dar in urma cu 4 ani a falimentat,am ramas pe din-afara si eu si sotia mea.Am ajuns tractorist in Spania,in localitatea Pradejon,regiunea La Rioja,langa Logronio.Am muncit acolo un an,dar dorul de casa,de familie a fost mare,asa ca m-am intors.In prezent,lucrez la o firma privata de dimineata pana seara pt.1200 de lei net.Dar nu despre mine vreau sa vorbesc,ci despre copiii mei si in general despre tinerii din Romania.Acestia,din pacate,nu au nici o sansa.Daca nu esti pila cuiva,e foarte greu sa prinzi un post bun la stat,toate aceste posturi de lasa mostenire de familie,asa ca la preoti.In politica nu poti sa te inscrii daca nu ai bani,cel putin asa a fost pana acuma.Eu sper ca d-voastra sa gasiti o solutie ca tinerii nostrii sa nu mai plece din tara,sa gaseasca aici locuri de munca.Eu cunosc cateva familii care s-au realizat in strainatate,dar cunosc sute de drame,de destramari de familii,de sinucideri datorita faptului ca familiile au fost despartite de strainatate.Pot sa va spun ca,am insistat mult la prietenii mei din spania sa mearga la vot si acestia m-au ascultat.De acolo,lucrurile se vad altfel de cum le vede domnul Ponta care sustine ca,in romania,copiii de clasa intai au deja telefoane cu internet.Domnul ponta traieste intr-o lume paralela,a pierdut notiunea timpului,a banilor,e rupt total de saracia lucie si suferinta poporului roman.

  Reply
 3. MARCOS

  D-na Pipidi,
  Va felicit pentru tot ce facceti si va rog ceva. Oare se poate lansa o initiativa prin care sa-l convingem pe d-l Iohannis ca in ianuarie 2015,atunci cand se va judeca procesul cu ANI,sa renunte la imunitata si sa se supuna judecatii?? Legasl se poate,doar trebuie sa tina minte ce a promis in campanie.

  Reply
 4. Dumitru gheorghe

  În marea majoritate a românilor ne-am pus ultima speranţă în domnia sa Klaus j. Kare după kum ştim k toţii e un om pe kare mafia postkomunistă îl studiază momentan,îl adulmekă si au o oarekare teamă ! Da ! Întradevăr după 12 ani am votat ! Păi domnule Preşedinte Johannis ! Vrem legi ! Vrem legi fără ferestre,fără tergiversări ! Vrem protektia tuturor kopiilor români ,în special a celor bolnavi ! Vrem drepturi egale k Europenii ! ! Vrem k toate drepturile legale ale cetăţenilor romăni să fie legalizate automat prin autosesizare demarate de personal kompetent khiar k riskul de a angaja sirieni pe posturi de mare răspundere ! ! ! Vrem tot ce am avut întrun context demokratik real european ! Vrem adopţia unor legi internaţionale bine puse la punkt şi studiate f. Bine !

  Reply
 5. constantin neagoe

  Este o problems cu avocatul poporului. Forum a face o propunere natura pt. Nous Constitute.

  Cu cine discutsm?

  Constantin

  Reply
 6. AlinaMP

  Da, trebuie sa facem ceva cu avocatul poporului.
  In procesul cu ANI nu se aplica nici o imunitate pentru ca procesul nu este penal, este administrativ. Cel penal s-a inchis demult, adica KJ nu a fost in conflict de interese. Se va inchide si cel administrativ, dar nu pentru ca KJ e deasupra legii, ci pentru ca legea in sine a fost schimbata intre timp. Si pe legea veche el fusese gasit ca NU a fost incompatibila la instanta de fond. Admiterea recursului este strict procedurala, la noi nu e ca in America unde trebuie sa aduci elemente noi sa ti se admita recursul, ci se accepta toate recursurile.

  Reply
 7. Pelerinaj

  Iohannis a răspuns solicitării publice legate
  de modul în care a început construirea minei de aur de la Certej este o pagina ziditoare pentru suflet.
  Mult spor si folos duhovnicesc!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *