Romania Curată

Societatea civilă îi cere lui Klaus Iohannis să curețe Administrația Prezidențială de cei care au organizat consultarea de vineri

”Modul in care a fost pregatita consultarea publica a Presedintelui cu cetatenii si societatea civila organizata, desi probabil bine intentionata, a fost deficitar si, in loc sa creasca increderea publicului in institutiile statului si in organizatiile societatii civile, a provocat inca si mai multa confuzie, suspiciuni si diviziuni la nivelul societatii civile. Ne asteptam ca cei responsabili pentru aceasta situatie sa isi asume raspunderea.”, se arată într-un apel adresat președintelui Klaus Iohannis de peste 35 de organizații neguvernamentale.

”Organizatiile neguvernamentale nu au o vocatie de reprezentare politica, ele doar aduna oameni in jurul unor idei, principii si drepturi. Organizatiile neguvernamentale legitime nu pretind ca vorbesc in numele societatii civile in ansamblul ei, ci doar in virtutea misiunii si expertizei lor.”, se arată în motivarea apelului, pe care îl puteți citi integral mai jos ți în care sunt solicitate respectarea unor criterii de integritate și competență de către viitorul premier, dar și de către cei care lucrează în Administrația Prezidențială.

***

Un grup de organizatii neguvernamentale adreseaza un apel Presedintelui Romaniei de a adopta masuri concrete care sa raspunda la revendicarile din strada si la cele ale societatii civile organizate impotriva coruptiei si pentru reforma statului si a clasei politice.

Alaturi de oamenii care protesteaza in strada, organizatiile neguvernamentale semnatare considera ca lipsa generalizata a respectului fata de cetatean din partea alesilor politici si a functionarilor publici nu mai poate continua. Furtul si risipa banului public in beneficiul unei clase de privilegiati – oligarhi, politicieni, demnitari – trebuie sa inceteze. Constitutia si legile tarii trebuie sa fie respectate. E necesar ca legile sa nu mai fie create pentru a servi interese clientelare si sa nu mai mentina privilegii nemeritate. Egalitatea in fata legii nu mai poate fi incalcata.

Lipsa transparentei si a consultarii publice reale dovedesc un dispret generalizat fata de cetatean, care mascheaza deturnarea banului public in interes privat cu girul tuturor partidelor politice. Institutiile de securitate au devenit parte a acestei scheme si in loc sa ofere siguranta cetatenilor contribuie de fapt la starea de insecuritate la nivelul societatii.

Prezenta personajelor corupte si incompetente, a impostorilor si profitorilor tranzitiei in prim planul spatiului public, al mediului politic si la varful institutiilor publice reprezinta o sfidare continua la adresa cetatenilor onesti care trebuie sa inceteze. Partidele politice actuale trebuie sa se reformeze si sa renunte la monopolul nociv care trimite in functii publice o clientela corupta si incompetenta care nu serveste interesului public. Alegerile raman un mecanism de perpetuare a unei clase politice iresponsabile si corupte atat timp cat permanent avem de ales „raul cel mai mic”.

Din toate aceste motive, criteriile de integritate si de competenta pentru ocuparea functiilor publice sunt esentiale. In acest sens Presedintele, in limitele atributiilor sale constitutionale, trebuie sa ofere repere clare partidelor politice si institutiilor statului. In acest moment, exemplul personal al Administratiei Prezidentiale este imperativ pentru igienizarea spatiului public.

Natura societatii civile si a miscarii de protest nu presupune ideea de reprezentativitate; aceasta poate fi surprinsa doar prin intermediul procesului politic democratic exprimat prin alegeri libere la care participa partide politice legitime. Protestele sunt generate tocmai de o criza de reprezentare, iar oamenii au iesit in strada tocmai pentru ca nu se simt reprezentati de partidele politice existente si nu mai vad nicio alta institutie care sa le apere interesele, nici macar cea a Avocatului Poporului. Organizatiile neguvernamentale nu au o vocatie de reprezentare politica, ele doar aduna oameni in jurul unor idei, principii si drepturi. Organizatiile neguvernamentale legitime nu pretind ca vorbesc in numele societatii civile in ansamblul ei, ci doar in virtutea misiunii si expertizei lor.

***

Stimate Domnule Presedinte,

Va adresam acest apel in numele organizatiilor neguvernamentale semnatare si in spiritul starii de nemultumire profunda manifestata in strada ca reactie la criza statului. Exista un numitor comun al revendicarilor din strada si al celor din partea organizatiilor neguvernamentale: lupta impotriva coruptiei si reforma clasei politice.

Ca prim pas pe drumul spre un alt fel de a face politica va solicitam ca pentru viitorul candidat la postul de prim-ministru si pentru membrii cabinetului sau sa aplicati urmatorul set de criterii de integritate si competenta:

Integritate :

  • nu este si nu a fost implicat in comiterea de infractiuni sau in scandaluri de coruptie, nu a fost condamnat si nici nu este trimis in judecata pentru astfel de fapte;
  • nu este si nu a fost implicat in obtinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate si nici in cazuri de conflict de interese;
  • nu este si nu a fost implicat in migratii politice/traseism, nici in comportamente de incalcare a moralei publice in exercitarea unor functii publice;
  • nu este si nu a fost implicat in promovarea unor valori, pozitii sau proiecte care contravin statului de drept;
  • nu a ocupat functii de conducere in fostul PCR, nu a fost informator si nu a facut parte din fosta Securitate si nici din actualele servicii secrete;
  • nu a promovat si nu promoveaza discurs discriminatoriu, bazat pe ura.

Competenta :

  • capacitatea de a impune respect pe baza autoritatii profesionale;
  • capacitatea de a demonstra buna cunoastere a unui domeniu profesional;
  • capacitatea de a formula o viziune, prin analiza si sinteza informatiilor culese de catre personalul pe care il coordoneaza;
  • capacitatea de a coordona echipe de oameni si procese decizionale;
  • capacitatea de a comunica si negocia eficient, atat in interiorul echipei, cat si cu publicul.

Componenta oricarui Guvern in Romania ar trebui sa asigure echilibrul de gen.

De asemenea, solicitam sa faceti un demers similar in interiorul Administratiei Prezidentiale, astfel incat pana la 31 decembrie 2015 intreaga echipa din jurul dumneavostra sa respecte aceleasi criterii. Exemplul Administratiei Prezidentiale este imperativ pentru reformarea institutiilor statului si a clasei politice.

Odata cu aplicarea criteriilor de integritate si competenta, ne dorim ca Presedintele Romaniei sa isi asume demararea unui proces de consultare cat mai ampla cu cetatenii si cu organizatiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au functionat in alte state democratice si punand in valoare initiativele construite deja in spatiul virtual al protestului din aceasta perioada. Ne asteptam ca Presedintele, in calitatea sa de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, sa obtina un angajament politic ca toate acestea sa fie valorificate prin intermediul unui proces asumat de principalele institutii ale statului (Parlament, Guvern) din care sa rezulte modificari legislative si institutionale care sa raspunda problemelor semnalate de cetateni. Subliniem necesitatea ca acest proces de consultare, pe scara larga, sa fie asumat de toate partidele politice si institutiile publice ca o practica fireasca si permanenta in spiritul dorintei reale de consolidare a democractiei participative in Romania si nu ca o simpla manevra de deturnare a protestelor din piata.

Reafirmam ca organizatiile neguvernamentale, in general, nu au o vocatie de reprezentare populara; ele doar aduna oameni in jurul unor idei, principii sau drepturi. Organizatiile semnatare, in particular, nu pretind ca vorbesc in numele societatii civile in ansamblul ei, ci doar in virtutea misiunii si expertizei lor. Modul in care a fost pregatita consultarea publica a Presedintelui cu cetatenii si societatea civila organizata, desi probabil bine intentionata, a fost deficitar si, in loc sa creasca increderea publicului in institutiile statului si in organizatiile societatii civile, a provocat inca si mai multa confuzie, suspiciuni si diviziuni la nivelul societatii civile. Ne asteptam ca cei responsabili pentru aceasta situatie sa isi asume raspunderea.

Solicitam ca propunerile concrete de reforme pe care organizatiile societatii civile le-au cerut in ultimii ani sa nu mai fie ignorate de decidentii politici. Si increderea organizatiilor neguvernamentale in majoritatea institutiilor politice s-a terminat sau se apropie de epuizare.

***

Important: Organizațiile care mai doresc să semneze acest apel o pot face aici.

***

Organizatii semnatare (in ordine alfabetica),

Academia de Advocacy
ActiveWatch
Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna
Asociatia ACCEPT
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC)
Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC)
Asociatia pro Democratia (APD)
Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN)
Asociatia Tura in Natura
Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS)
Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe)
Centrul Parteneriat petru Egalitate (CPE)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Legislatie Nonprofit
Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)
Civitas’99
Confederatia CARITAS Romania
Expert Forum
Federatia Dizabnet – Reteaua Organizatiilor Furnizoare de Servicii in Domeniul Dizabilitatii
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)
Federatia VOLUM
Freedom House
Fundatia Alaturi de Voi
Fundatia Comunitara Bucuresti
Fundatia Estuar
Fundatia Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare (PACT)
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)
Funky Citizens
Grupul pentru Democratie Participativa Plenum
Initiativa Romania
Institutul pentru Politici Publice (IPP)
Militia Spirituala
Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii
Salvati Copiii Romania
Societatea Academica din Romania (SAR )
TERRA Mileniul III


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Societatea civilă îi cere lui Klaus Iohannis să curețe Administrația Prezidențială de cei care au organizat consultarea de vineri

  1. Mitel

    Bune si frumoase. Dar cred ca această scrisoare trebuia adresată partidelor politice… Asa am înţeles ca Presedintele face guvernul. Solutie total antidemocratică. Un guvern interimar sau provizoriu, va duce sigur la instabilitate si politică şi economică şi nu va fi decăt un guvern de sacrificiu.
    Cred că toate aceste demersuri se puteau face si fără a dărma guvernul iar tinerii aveau timp sa-şi coaguleze ideile şi să se organizeze în partide pentru a participa la alegerile din 2016. Mai cred ca prin aceste acţiuni tinerii au ratat şansa schimbărilor politice prin implicare directă în randul unor partide noi care să respecte principiile enunţate.

    Reply
    • Enache

      Totul a fost manipulat și aranjat tocmai pentru a dărâma guvernul în funcție pentru a se realiza visul președintelui de a avea un guvern proprietate personală. Am fi naivi să credem că cineva dintre cei care au instrumentat toată tevatura s-a gândit la interesul cetățenilor României. „Guvernul meu” în limba română asta înseamnă, nu?

      Reply
  2. Moisi Petruta

    Doresc sa inscriu si Centrul de Consultanta Ecologica Galati(CCEG) in lista celor care au semnat documentul si apelul adresat Presedintelui. Avem o vechime de 19 ani si activam la nivel national si international (Vienna si Bruxelles) pe politici de protective a mediului si dezvoltam propiecte cu o larga aplicabilitate. Imi permit sa comentez chestiunea despre reprezentativitate: exista implicare prin reprezentati ai societatii civile organizate la nivel national, de Comisie Europeana si a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarii, si nu numai, doar ca exista programe de finantari pentru ca retelele neguvernamentale (‘ Green Ten’, NATURA 2000, de ex.), actionand ca interfata, sa poata transmite mesajul grupului pe care il reprezinta. Nu avem dreptul sa ne consideramv’vocea’ strazii’ decat atunci cand organizam noi actiunile pe anumite teme. Trebuie sa ne pastram echidistanta fata de toate formatiunile politice, obiectivitatea altminteri ne pierdem credibilitatea ( presedinte CCEG).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *