Gabriel Bejan

Dezbatere RC. Din 3 au rămas 2. Care sunt modificările pe care Guvernul vrea să le facă pentru votul din Diaspora

Guvernul nu va mai modifica Legea votului prin corespondență, astfel încât documentele necesare înscrierii în Registrul Electoral să poată fi trimise, după ce sunt scanate, și prin email, pentru că această modificare nu ar mai avea efecte practice, a explicat ministrul pentru Diaspora, Maria Ligor, într-o dezbatere organizată joi de România Curată.

Practic, având în vedere că Guvernul nu poate emite ordonanța de modificare decât spre finalul lunii august, iar perioada de înscriere în Registrul Electoral se încheie în jurul datei de 1 septembrie, românii din Diapora nu ar mai avea prea mult timp la dispoziție pentru a trimite actele pe email. În aceste condiții, singurele variante care vor rămâne în picioare pentru înscrierea în Registrul Electoral și a putea astfel vota prin corespondență la alegerile parlamentare din străinătate sunt depunerea personală a actelor la ambasadă sau consulat sau trimiterea acestora din poștă.

Care sunt modificările pe care vrea să le facă Guvernul

Maria Ligor a explicat că, în acest moment, există pericolul ca, pentru Diaspora, să existe ”un număr substanțial mai mic de secții de votare decât la oricare dintre scrutinurile anterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din 2014. Spre exemplu, în Spania am putea ajunge de la 40 la 10. În Italia, de la 50-51 ajungem la 11”, a explicat ministrul.

Acest lucru se întâmplă din cauza prevederii din lege care spune că se pot organiza secții de votare în orașe unde nu sunt misiuni diplomatice ale României, doar dacă în acestea sunt cel puțin 100 de români înscriși în Registrul Electoral.

”În acest moment avem două situații în care ni s-a cerut să deschidem secții suplimentare, în Moldova și Spania.

Intenția guvernului este de a introduce modificări în sensul de a organiza secții de votare și în alte localități, ca principiu acolo unde au existat secții de votare și anterior. Și nu vom lua ca referință anul 2014, ci ne vom raporta la situația din 2008, 2012”, a declarat Maria Ligor.

Cea de-a doua modificare se referă la posibilitatea votării pe listele suplimentare.

”A doua modificare se referă la faptul că legea prevede ca alegătorii să voteze pe listele suplimentare, când se prezintă la secțiile de vot la misiunile diplomatice. Atât. Iar cei care nu sunt înscriși în Registrul Electoral, ei nu pot vota în secția din orașul în care au domiciliul, ci trebuie să meargă la misiunea diplomatică la sute de kilometri. Noi vrem să simplificăm și acest lucru. Să se poată utiliza liste suplimentare nu numai la ambasade sau consulate, ci peste tot unde sunt secții de votare”, a mai declarat ministrul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

România Curată a organizat joi, 11 august, o dezbatere referitoare la votul prin corespondență, în contextul în care mai sunt aproximativ trei săptămâni până când cetățenii din Diaspora se pot înscrie în Registrul Electoral, astfel încât să poată vota prin corespondență la alegerile parlamentare din această toamnă. Până în acest moment, s-au înscris în Registrul Electoral 5867 de români din străinătate.

Urmărește integral dezbaterea României Curate la care au participat ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, și directorul Direcției pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul AEP, Iulian Ivan.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *