Daniel Befu

“Băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş (V). Azi, Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru nu corespunde la prima vedere modelului schiţat în celelalte prezentări. Nu are off shore, ca Biriş (vezi aici) sau Grigorescu (mai multe amănunte aici). Nu a aprobat un proiect cu dedicaţie SRI, ca la Ghinea (detalii aici). Nu reciclează banii din contracte de stat în sponsorizarea unor site-uri extremiste. Dar totuşi cu Bostan (aici) şi Ghinea (vezi aici) are multe în comun Pîslaru, care e un ideolog asumat de dreapta, din cei care critică asistenţa socială şi pe asistaţi. Asta în timp ce 70 la sută din afacerile firmei lui vin din contracte de stat.

***

Numirea sa la Ministerul Muncii a fost cel puţin surprinzătoare. Are de gestionat un domeniu sensibil într-o țară săracă, în care pensia medie lunară a ajuns în iulie 2016 la 931 lei, dar în care, dacă ar fi să o credem pe colega lui de Cabinet de la Justiție, avem 60 de foști magistrați au pensii speciale de peste 23.000 euro/lună. Are de gestionat o țară în care salariul mediu net e de 450 euro/lună, dar în care pentru ”the chosen ones”, indemnizațiile de mămică (ori tătic) ajung și la 35.000 euro/lună. E ultimul minister pentru care ar fi manifestat înclinaţie, CV-ul său nefiind populat cu preocupări pentru alocații, pensii, salarii, contribuții sociale și altele asemănătoare. Dar iată-l că acceptă numirea. Şi zvonurile spun că face o treabă tehnocrată acolo, adică pentru prima dată face un inventar a cine ce primeşte. Dragoș Pîslaru nu e politician, deci teoretic n-a fost pus pe criterii politice în această funcție ministerială, însă nu e nici ”tehnician”. Atunci ce caută pe fotoliul de ministru al Muncii? Și de ce și-a sacrificat unul din proiectele în care a investit ani din viață pentru această demnitate publică?

Ce trebuie să ştie publicul despre ideologul de dreapta Pîslaru e că e firma sa privată trăieşte şi a trăit mai ales din contracte de stat. La urcarea pe fotoliul ministerial, Dragoș Pîslaru a renunțat parcă la trecut, cedându-și partea sa din firma GEA Strategy& Consulting SRL către un fost angajat. Alexandru Ruff, cel care a cumpărat ”pe datorie” partea sa din GEA Strategy& Consulting SA. Acesta a declarat pentru România Curată că într-o zi Dragoș Pîslaru l-a căutat și i-a propus să preia firma în care a investit sudoare și ani din viață și pentru succesul căreia și-a ipotecat ani la rând locuința personală pe la bănci. Motivarea deciziei, așa cum ne-a relatat-o Alexandru Ruff, pare ruptă dintr-o carte de istorie: ”Mi-a spus că vrea să se implice în proiectul național”. Mai precis ”în Guvern”.

Când a devenit consilier al premierului Dacian Cioloș, Pîslaru i-a cedat fostului său angajat doar administrarea societății la care era asociat. Câteva luni mai târziu, când a fost numit ministru deși legea îi dădea voie lui Dragoș Pîslaru ”să fie patron”, el i-a cedat pe datorie (aproximativ 300.000 lei) pachetul de aproape 30% din GEA Strategy& Consulting SA. Nu ar fi primul demnitar care face această mișcare, deși pentru un privitor din exterior nu pare foarte logică, mai ales că mandatul său e unul foarte scurt, de doar câteva luni, până la alegeri, după care, ca orice om din câmpul muncii, va trebui să facă ceva lucrativ. Din punct de vedere material e realizat, deținând o casă, dar și un apartament într-o zonă centrală a Capitalei, precum și aproximativ jumătate de milion de lei în conturi. A fost şi membru în board-ul unei companii care produce mobilier pentru IKEA, fiind plătit ”de două ori mai bine” decât la GEA. Iar la GEA știm că în ultima perioadă a primit 2.500 euro/lună.

Firma la care a renunțat primise în trecut o căruță de bani de la stat

GEA Strategy&Consulting SA e un vehicul juridic la bordul căruia s-au îmbarcat de-a lungul vremii pe lângă actualul ministru Pîslaru și fostul ministru al Bugetului Liviu Voinea și fostul ministru de Finanțe Daniel Dăianu, dar și alți grei din lumea economiei teoretice și aplicate, ceea ce e un lucru onorant.

Presa a relatat la numirea lui Pîslaru în Guvern, că firma sa este abonată la banii statului. România Curată face o trecere în revistă a contractelor cu statul încheiate de GEA Strategy&Consulting SA cât timp l-a avut la cârmă pe Pîslaru:

 • 39.000 EURO de la Ministerul Finanțelor Publice pentru ”Evaluarea Ex-Ante a Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Alexandria” (data atribuirii: 14.12.2007)
 • 224.428 RON de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, condus la acel moment de Laszlo Borbely (UDMR), oferiți asocierii formate din Space Syntax Limited și SC GEA Strategy & Consulting SRL STRATEGY & CONSULTING SA pentru o ”Metodologie pentru îmbunatățirea funcționalității și calității spațiilor publice în marile ansambluri de locuit” (data atribuirii: 22.10.2008)
 • 125.000 RON de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, condus la acel moment de Laszlo Borbely (UDMR), pentru ”Servicii de elaborare a unor lucrări în domeniul urbanism, amenajarea teritoriului și habitat – studii” (data atribuirii: 19.12.2008)
 • 1.606.480 RON oferiți de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, condus la acel moment de Adrian Videanu (PDL), asocierii formate din GEA Strategy & Consulting S.A., Fitzpatrick Associates Economic Consultants Ltd si KPMG Romania SRL – cu lider GEA, pentru partea de ”Asistenta tehnica pentru AM POS CCE pentru evaluarea intermediara 2009 a POS CCE” (data atribuirii: 27.11.2009)
 • 3.709.740 RON de la Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri (minister desființat la data atribuirii contractului) condus până în decembrie 2009 de Constantin Niță (PSD), pentru ”Întărirea capacității instituționale de management a reformei privind îmbunătățirea mediului de afaceri din România” (data atribuirii: 12.01.2010)
 • 153.510 RON de la Consiliul Județean Teleorman, condus la acel moment de Liviu Dragnea (PSD), pentru ”Realizarea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Teleorman 2008-2013” (data atribuirii: 26.03.2010)
 • 700.000 RON de la Consiliul Județean Bacău condus la acel moment de Dragoș Benea (PSD), oferiți asocierii formate din SC GEA Strategy&Consulting SA, SC Expert Market SRL si Agora Est Consulting SRL pentru ”Elaborarea strategiei de dezvoltare durabila a judetului Bacau in orizontul de timp 2009-2021” (data atribuirii: 20.05.2010).
 • 298.900 RON de la Ministerul Finantelor Publice, condus la acel moment de Gheorghe Ialomițianu (PDL), pentru ”prestari servicii de consultanta si instruire” (data atribuirii: 15.03.2011)
 • 365.500 RON oferiți de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, condus la acel moment de Adrian Videanu (PDL), pentru asocierea formată din DC Communication SRL (lider) și S.C. GEA Strategy&Consulting SA, pentru ”Asistență tehnică pentru AM POS CCE pentru evaluarea modului de implementare a Planului de comunicare al POS CCE” (data atribuirii: 28.04.2011)
 • 949.367 RON de la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, prezidată la acel moment de Dragoș Ciuparu (susținut de PDL) pentru Evaluarea intermediară a implementării Strategiei Nationale de Cercetare-Dezvoltare și Inovare și Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2007-2013 (data atribuirii: 01.07.2011)
 • 9.333.975 RON de la Ministerul Finanțelor Publice pentru asocierea SC BDO Audit SRL in asociere cu Fundatia Centrul Roman de Politici Economice, SPRL Bostina si Asociatii, Future Marketing SRL si GEA Strategy & Consulting SA în mandatul lui Gheorghe Ialomițianu (PDL), pentru ”Acord cadru de prestari servicii – facilitatea de asistenta tehnica (fat)” (data atribuirii: 11.08.2011)
 • 348.100 RON de le Consiliul Județean Gorj, condus la acel moment de Ion Călinoiu (PSD) pentru ”Prestare servicii de realizare studii de cercetare si reactualizare a Strategiei de dezvoltare socio-economica a judetului Gorj, 2007-2013” (data atribuirii: 01.09.2011)
 • 10.668.962 RON de la Secretariatul General al Guvernului condus la acel moment de Attila Dezsi (UDMR) în timpul Guvernului MRU, pentru ”Servicii de asistență tehnică privind Măsurarea costurilor administrative și identificarea sarcinilor administrative aferente legislației în domeniile reglementate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (data atribuirii: 06.04.2012).
 • 64.814 RON de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia avându-l ca director pe Liviu Mușat (PSD), pentru ”Analiza stadiului competitivității și inovării în regiunea Sud Muntenia” (data atribuirii: 16.08.2012)
 • 146.671 RON de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia avându-l ca director pe Liviu Mușat (PSD), pentru ”Realizarea studiului privind problemele sociale și calitatea vieții la nivelul regiunii Sud Muntenia- stadiul actual, prognoze și modalități de soluționare” (data atribuirii: 16.08.2012)
 • 99.500 RON de la Consiliul Concurenței unui grup de firme din care a făcut parte și  GEA Strategy&Consulting SRL  pentru Servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect (data atribuirii: 13.09.2013).
 • 490.000 RON de la Ministerul Afacerilor Interne condus la acel moment de Radu Stroe (PNL), în cadrul proiectului ”Registrul Electronic National pentru Fisele de Evidenta Centrala a persoanelor (REN-FEC) (data atribuirii: 31.12.2013).
 • 3.929.050 RON de la Ministerul Afacerilor Europene, condus la acel moment de Titus Corlățean (PSD) asocierii formate din S.C. Deloitte Consultanta S.R.L., S.C. BDO Business S.R.L., S.C. GEA Strategy&Consulting SA, în cadrul proiectului ”Sprijin pentru MAEur în realizarea funcțiilor de coordonare a instrumentelor structurale și de gestionare a Programului Operațional Asistență Tehnică” (data atribuirii: 25.01.2014).
 • De assemenea GEA Strategy&Consulting SA a realizat și strategia de dezvoltare ale orașuluiSlatina (în parteneriat cu firma Ecosfera SPA – aici) și a redactat strategia de dezvoltare pentru județul Iași (aici).

Cumulat, în cei 8 ani plini de activitate (2008-2015), firma  GEA Strategy&Consulting SA, cu un staff cuprins între 10 și 40 de oameni, a avut o cifră de afaceri de 41,5 milioane lei (în medie 5,2 milioane lei anual), din care Dragoș Pîslaru ne-a declarat că aproximativ 70% provin din contracte cu statul, adică în jur de 29 milioane lei. Profitul societății în cei 8 ani de funcționare a fost de 5,2 milioane lei. Asta înseamnă o medie anuală de 650.000 lei, echivalentul a 150-170.000 euro, adică un profit de până în 30.000 euro/an pe cap de acționar. Suma reprezintă o miză care, după șpăgile vehiculate în dosarele DNA ale ultimilor ani, n-ar ajunge nici ”pe-o măsea” de rechin politic.

Cum explică Dragoș Pîslaru succesul

Dragoș Pîslaru a declarat pentru România Curată că nici Daniel Dăianu și nici ceilalți acționari cu vază din compania pe care a coordonat-o, nu au jucat vreun rol activ în treburile operaționale ale firmei ori în obținerea de contracte cu statul. Pîslaru a declarat că e mândru de compania pe care a clădit-o și că nu face parte din portretul clasic al ”abonatului la banii statului”, deoarece a crescut dintr-o echipă mică, extrasă din nucleul de specialiști ai Grupului de Economie Aplicată, care au început modest, luptându-se cu ”the big four” din domeniul consultanței care dețineau monopolul pe piața românească. Succesul în contracte îl pune pe seama profesionalismului echipei, care a reușit să câștige contracte de consultanță și asistență tehnică pentru proiecte finanțate din fonduri UE indiferent de partidul aflat la Guvernare. Dragoș Pîslaru recunoaște că acest succes poate fi ușor interpretat în cheia ”pilelor transpartinice”, însă a spus că nu i se aplică.

Dragoş Pîslaru e printre cei care visează să rămână ministru, şi discută cu mai multe partide în acest scop. Ca atare, faptul că actualul ministru şi fost consilier al lui Dacian Cioloş a câştigat repetat contracte de la Adrian Videanu, Liviu Dragnea, Radu Stroe şi Lazslo Borbely, şi alţi penali cu acte (condamnaţi sau trimişi în judecată) trebuie cunoscut de public. Că nu e clar câte licitaţii organizate de aceşti oameni se atribuiau pe bază de «profesionalism» şi de ce nu avem şi alte asemenea firme norocoase prin jur.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on ““Băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş (V). Azi, Dragoș Pîslaru

 1. Gigel

  Scara evoluției din ultimii 50 de ani:
  – băiat / fată de comitet
  – comunist(ă) de omenie
  – dottore
  – tehnocrat(ă).

  Toți deștepți. Fără inteligență („informații”, în engleză), nu faci nimic în viață.

  Reply
 2. OvidiuB

  Dincolo de informarea publicului, mesajul subliminal (nici macar…) al acestei serii de articole e de tipul: „stati linistiti, ca nici tehnocratii nu-s mai breji”. De unde, concluzia imediat logica (pe care o vor trage alti binevoitori, ajutati de Romania Curata) e ca: „toti o apa si-un pamant, ce mi-e PSD, ce mi-e PNL, ce mi-s astia”.

  Ca de obicei, societatea civila se ocupa de spartul micilor bule de entuziasm care si-asa cu greu se nasc in societatea mare. E enervant acest fenomen si ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti. Pentru ca potentialii sustinatori ai USR nu asculta la A3/Romania TV, dar sunt sensibili la mesajele Romania Curata. Si asta primesc – genul asta de „impartialitate”. Felicitari…

  Reply
 3. Ionas

  Precis omul este foarte cinstit .
  Pentru contractele astea banoase cu statul iti trebuie vocatie.
  Un simplu om de afaceri nu ar avea daruirea necesara.

  Reply
 4. dorin valeriu

  Articol rauvoitor. Omul trebuia sa traiasca din ceva; afacerea pe care a creat-o a avut succes. Deci e un om capabil, competent, adica „tehnocrat”. A devenit cuvantul asta „de rusine”? In tarile civilitate indica un anumit nivel de competenta, de profesionalism !

  Reply
  • floarea-soarelui

   Cei de la Recorder prezinta modul in care Dragnea si-a facut avere(caraus de marfa,carciumar,buticar,ce mergea prin anii 90),deci,nu contracte cu statul,cu si mai multa rautate decat este prezentat Paslaru.Cum e sa strigi pe toate cararile ,Dragnea penalul,dar sa castigi bani din contracte facute cu el,ca reprezentant al CJ(ipocrizia lor au vrut sa scoata in evidenta si A3 si articolul de fata!)

   Reply
 5. adrian

  Nu v-ati lamurit ca nu exista pensiile acelea,de 23.000 EUR?Iar cea de 23.000 lei,sau 28.000 lei, cat o fi, e a unui fost asimilat magistratilor, respectiv, fostul director al Penitenciarului Colibasi…

  Reply
 6. Adrian

  Credeam ca v-ati lamurit ca pensiile de 23.000 EUR pe luna nu exista, vezi raspunsul Casei Nationale de Pensii…Iar cea de vreo 30.000 lei (CNP a comunicat brutul) nu e unui fost magistrat,ci a unui fost…asimilat: fost director de penitenciar…

  Reply
 7. Gabi_P

  Cu seria de articole ”Băieții deștepți” ai Guvernului Cioloș incep sa dau crezare zvonurilor ca sunt lucruri murdare pe-aci pe Romania Curata. Desi sunt multi oameni respectabili care scriu pe platforma, mie imi par reglari de conturi si e absolut jenant sa numesti jurnalism felul in care sunt scrise articolele. O sa mai las pe Facebook abonarea o perioada, dar cred ca in curand nu voi mai citi nimic de aici. Pacat! La un moment dat citeam articole pe nerasuflate scrise de voi.

  Reply
 8. Siamezul

  Nu cumva acest domn este fiul PSD- istului de Galati Florin Paslaru, care de ceva vreme troneaza de-a dreapta d-lui dragnea?

  Reply
 9. Pingback: Nicolae Dragos Pislaru - USR - PLUS - Lumea Politică

 10. adi

  Inteleg ca pt dvs. orice cetatean roman care detine o firma ce presteaza un serviciu catre o institutie a statului e considerat nefrecventabil. Interesant. Asta spune multe despre dvs. si modul dvs. de gandire. Imi aduce aminte de jidahism.
  Eu sunt de opinie ca statul n-ar putea functiona daca nu ar apela la serviciile unor firme private in anumite domenii si atata timp ca respectivele contracte indeplinesc niste standarde de cost, criterii de calitate si performanta, lucrurile sunt normale.
  Asa se intampla si in democratiile occidentale cu traditie. Sa inteleg ca dvs. militati pt un model de stat care nu lucreaza niciodata cu firme private pt ca are orice expertiza necesara in-house? Pai atunci, bun venit in comunism.

  Reply
 11. Pingback: Celebra firmă a europarlamentarului PLUS Dragos Pîslaru a făcut afaceri și cu Consiliul Județean Hunedoara! - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *