Ramona Andreescu

Băieții deștepți ai Guvernului Cioloș. Azi, Victor Grigorescu

Avem câțiva tehnocrați care de săptămâni bune s-au hotărât să devină politicieni și negociază cu cine dă mai mult: liberalii sau USR. Nu sunt mulți, dar sunt consecvent abonați la o anumită presă bună indiferent de performanță, cum înainte erau abonați la contracte publice sau la offshore-uri, când nu aveau diverse însărcinări prin străinătate. Ei sunt ”băieții deștepți” ai Guvernului Cioloș, tehnocrații de o vară. Începem de azi serialul cu marile talente și realizări ale acestor personaje.

Acest tip nu e regula pentru Guvernul Cioloș. Femeile din Guvernul Cioloș nu au presă bună. Raluca Prună duce greul cu magistrați și penitenciare care cer mai mulți bani, Anca Dragu trage de buget cât poate pentru a ține promisiunile lui Ponta și ce mai adoptă parlamentarii, Corina Șuteu degeaba are pe cei mai premiați cineaști în jur, dacă tot omul din cultură vrea bani care nu îi ajung, și așa mai departe. Muncă grea și recunoștință puțină. La fel se poate spune despre Dragoș Tudorache, care a condus cancelaria, două ministere și guvernul în general în vacanța luată de la Bruxelles. Nici el nu primește laude. Și el va pleca la încheierea mandatului. Ce să mai vorbim de ministrul Educației, Mircea Dumitru. Din cauză că a început reforma pe bune, are numai necazuri. Și el a declarat că va pleca la final înapoi la rectoratul Universității București. Cumva s-au împărțit lucrurile în Guvernul Cioloș astfel că unii s-au ales cu treaba, iar alții cu lansarea.

Victor Grigorescu

La începutul lunii aprilie a acestui an, România liberă a dezvăluit că ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a încasat 10.000 de euro lunar, timp de aproape doi ani, de la o companie offshore: Impact Sales Co. Aceasta este localiza­tă și încoporată în paradisul fiscal al insulelor Turks & Cai­cos. În prima declarație de avere, depusă când și-a preluat mandatul, ministrul a ascuns proveniența banilor. Abia la solicitările repetate ale României libere, Vlad Grigorescu a rectificat declarația de avere și, astfel, a făcut public numele companiei care l-a plătit cu aproape 200.000 de euro între 2014 și 2015.  Dar obiectul plății a rămas obscur, desi România Curată a solicitat direct lui Victor Grigorescu lămuriri pentru a se evita o sesizare ANI. Întâi a fost vorba de ”consultanță”, pe urmă de cedarea folosinței unui bun mobil, care ar fi fost un website. Ministrul nu a răspuns niciodată RL și nu s-a lămurit nici cu RC ce website din România poate fi închiriat pentru 200.000 de euro, sumă enormă având în vedere cât raportează Internetul.

România liberă nu s-a lăsat și a săpat mai departe. A aflat astfel că Impact Sales Co are un sediu la Baku, în Azerbaijan, și se ocupă de energie, domeniul lui Victor Vlad Grigorescu, care a lucrat, conform propriului CV declarat, din 2004 până în prezent doar la stat (cu excepția perioadei 2012 – 2014, când a fost salariatul unei firme de consultanță deținute de familia sa). Din 2004 până în 2011, Grigorescu a fost „Expert UE în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (Departamentul de Comerț Exterior)”, dar și, între 2007 și 2011, „Diplomat în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE – secția comercială”. Din 2014 până în 2015, Grigorescu a fost membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA iar în noiembrie 2015 a devenit ministru al Energiei. În 2014, actualul ministru a fost consilier la cabinetului ministrului delegat pentru energie.

Ministerul Energiei este acționar majoritar la companii energetice strategice ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal SA, Conpet și alte câteva zeci. Din postura de acționar minoritar, Ministerul Energiei are un cuvânt de spus și la OMV Petrom SA și Rompetrol Rafinare SA. Deci nu doar că dl. Grigorescu și-a ascuns proveniența banilor, dar aceasta s-ar putea să nu fie străină de fostul și actualul său domeniu de activitate. Cu toate astea, ANI nu a declanșat o anchetă legată de un trecut sau prezent conflict de interese, ci doar una birocratică, legată de incompleta sa declarație de avere. Te întrebi, cine l-a protejat pe dl. Grigorescu de a ajuns din consilier, ministru, o spectaculoasă ascensiune și cine îl protejează în continuare? A cui să fie mâna invizibilă care distribuie bani și cariere așa de frumoase?

(va urma)
Surse:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Băieții deștepți ai Guvernului Cioloș. Azi, Victor Grigorescu

 1. ??????

  In declaratia de avere o fi trecut cat detine sau cat si-ar dori sa obtina ?
  Observati totusi cate „valorumoersonale” deckara astia de lucreaza prin „comertul exterior” ?
  Obsevati insa ca sunt destui si aceia care cauta asemenea personaje publice pentru a le strica „feng shui-ul” ?

  Reply
 2. Octavian Capatina

  Am avut un ministru al energiei care în 4 cuvinte citez: „energia neconsumată trebuie exportată’ a dovedit că nu cunoaște noțiunea de energie. Oare acest EXPERT internațional o fi știind ce este energia?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *