În urma dezvăluirilor făcute de un cititor al României Curate, care a surprins un camion încărcat cu bușteni, circulând fără număr de înmatriculare pe drumurile publice, poliția a deschis o anchetă. După primele verificări alte autorităților, rezultă că mașina este, pur și simplu, neînmatriculată (fapt care în sine constituie infracțiune), în timp ce investigația României Curate arată că de transport beneficia chiar firma familiei pădurarului
***
Vezi aici înregistrarea video: cum scapă tăietorii de păduri de control: circulând fără numere de înmatriculare! Înregistrare VIDEO de ieri!
***
Poliţia a anunţat că a întocmit dosar penal în cazul camionului încărcat cu lemne, care a fost filmat pe 19 mai 2015, fără numere de înmatriculare, în timp ce rula pe un drum judeţean din zona montană a judeţului Vrancea. Imaginea, specifică mai degrabă Siberiei, cu tăietori de lemne urcaţi pe botul camionului fără plăcuţe de identificare şi cu încărcătură mult peste cât poate duce, a făcut înconjurul ţării în ultimele două zile. După ce autorul înregistrării a cerut operatoarelor de la „Radarul Pădurilor” ca transportul să fie verificat, reprezentanţii autorităţilor s-au blocat în lipsa unui număr de înmatriculare.
Nume de cod: “VN DAC”
Potrivit Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) Focşani, zona de unde a fost extras lemnul se află în administrarea Ocolului Silvic Dumitreşti, din subordinea Direcţiei Silvice Focşani. Conform datelor din sistemul „Wood-Tracking” de emitere şi urmărire în timp real a masei lemnoase din România, maşina suprinsă în imagini poartă “numele de cod” “VN DAC”. Acesta nu este, însă, un număr de înmatriculare, potrivit oamenilor legii, particula DAC fiind de fapt marca generică a maşinilor de acest fel. „Este vorba despre auto VN DAC, conform datelor din sistemul wood-tracking, care transporta 13,78 m.c. lemn de lucru molid, dintr-o exploatare forestieră aparţinând SC Iulamy SRL, destinaţia acestuia fiind satul Valea Coteşti din Vrancea”, a declarat pentru România Curată Cristea Toma, purtătorul de cuvânt al Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) Focşani. „Am făcut verificări iar camionul a încărcat dintr-o exploatare a unei firme care are contract cu Direcţia Silvică. Este vorba despre 13,78 m.c. lemn lucru molid, care urma să fie transportat la Valea Coteşti. Legat de vehiculul cu care s-a făcut transportul, nu ştim cui aparţine însă nu este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie înmatriculat, pentru că nu se solicită la noi astfel de informaţii, mai ales că maşinile circulă adesea pe drumurile forestiere”, a declarat, la rândul său, Laurenţiu Dumitrache, şeful Ocolului Silvic Dumitreşti, care susţine că mai departe Poliţia ar trebui să-şi facă propriile cercetări.
Poliţia din Vrancea” „Camionul nu este înmatriculat”
Contactat de România Curată, subcomisarul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, ne-a declarat că, din primele verificări, vehiculul care apare în înregistrare nu este înmatriculat în circulaţie, deci nu putea circula pe drumurile publice. Oamenii legii susţin că, nefiind înmatriculat, vehiculul urmează procedura de înregistrare a căruţelor, care se declară la primării. Sau nici acolo. „Ce pot să vă spun pentru moment este că s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat. Ancheta, care vizează şi alte aspecte din acest caz, a fost preluată de Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică„, ne-a declarat subcomisarul Bogdan Toader, ofițer de presă la IPJ Vrancea. Potrivit Art. 334 din Noul Cod Penal, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Conform unor surse judiciare, există indicii ca avizul de însoţire a materialului lemnos era falsificat, iar în locul şoferului care a condus vehiculul era trecut numele unei alte persoane. Poliţia suspectează că materialul lemnos, care a ajuns în curtea unei persoane fizice din localitate, pe fondul urmăririi, a fost sustras cu complicitatea pădurarilor din zonă.
Vărul, interpusul pădurarului
Cercetările efectuate de România Curată au scos la iveală că în spatele întregii afaceri cu lemn s-ar afla chiar un pădurar din zonă, angajat al Ocolului Silvic Dumitreşti, cel care are în pază pădurea de unde s-au extras copacii. Firma Iulamy SRL, înregistrată în satul Lăstuni, comuna Dumitreşti, se află în relaţie contractuală cu Direcţia Silvică Focsani, iar lemnul încărcat în camionul “fantomă” ar fi exploatat în partida cu numărul 681-631. SC Iulamy SRL Lăstuni are ca profil de activitate exploatarea forestieră, iar asociat unic este Costel Valentin Serafim, despre care am aflat că nu este în localitate pentru că lucrează în străinătate de ani buni. Surse din sistem spun însă că firma ar fi controlată din umbră de pădurarul Iulian Pietroiu, titularul de canton al partizii de unde provine lemnul încărcat în camionul “fantomă”, care este văr cu administratorul din acte. Firma a aparţinut în trecut chiar pădurarului, fiind înființată în 2008 chiar de el, fiind singurul asociat. Iulian Petroiu s-a retras formal din afacere, pasând-o verișorului, pe 14 septembrie 2011, după ce Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a dat un ordin prin care le interzicea silvicultorilor din sistem să deţină afaceri în domeniul exploatării masei lemnoase.
Mai mult, pădurarul este cumnat cu un fost inspector din cadrul Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Focşani, instituţie regională care se ocupă de pădurile din şase judeţe ale regiunii. Că firma nu își făcea probleme în privința autorităţilor se vede şi din atitudinea celor din maşină, care nu s-au sinchisit când au fost filmaţi şi care s-au refugiat pe un drum lateral când au aflat că au fost daţi pe mâna poliţiei de un cetăţean căruia îi pasă de „aurul verde” al tarii. Contactat telefonic, pădurarul Iulian Pietroiu ne-a răspuns iniţial la telefon, dar după ce a aflat cine suntem şi ce dorim, a motivat că nu mai are semnal şi că ne va căuta el când va putea vorbi. Oamenii din zonă spun despre el că ar fi „teroristul pădurii” şi cer oamenilor legii să meargă până la capăt cu ancheta.
***
Marţi, pe 19 mai, un cetăţean cu sprit civic a sunat la „Radarul Pădurilor” cu privire la maşina care circula pe DJ 204 P, iar operatoarele au motivat că, dacă nu le este comunicat numărul de înmatriculare, nu pot verifica dacă trasportul de material lemnos de la Gura Caliţei este legal sau nu. Bărbatul care a sesizat circulaţia camioanelor fără plăcuţe de înmatricualare spune că a încercat să sesizeze şi poliţia, dar nu a obţinut operativitatea dorită. Cât priveşte acuzaţiile cu privire la programul postului de poliţie din Gura Caliţei, care s-ar finaliza la ora 16.00, oficiali IPJ Vrancea susţin că ar fi „o exagerare” şi că, de fapt, există mereu un poliţist la fiecare post de poliţie care asigură permanenţa.
Vezi aici înregistrarea video: cum scapă tăietorii de păduri de control: circulând fără numere de înmatriculare! Înregistrare VIDEO de ieri!
***
Sa-si primeasca pramanda cei care au fost cu camionul sa se invete mintev altadata sa nu mai faca asemenea glume proaste.
Superb.
Deja ar fi trebuit sa se autosesizeze procuratura! Ce mai asteapta?
Nu cred ca o sa fiţi surprinşi sa vedeti cat de multi procurori au arma de vanatoare! Mai pun de un braconaj, cel putin odata pe an, cu grupa de care apartin ori de o învarteală cu padurarii de la ocolul silvic!