Ionuț Dorobanțu

Zgabercea nu se dă dus de la șefia TVR: „Nu există nicio lege care să mă oblige să demisionez”. Omul lui Nicuşor Constantinescu conduce echipa care negociază cu UEFA

Producătorul general și membru al Comitetului Director al televiziunii publice, Cristian Zgabercea, va avea o discuție cu președintele TVR, Stelian Tănase, privind funcția sa, după ce a fost trimis în judecată în dosarul președintelui Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu.

„Am purtat o discuție cu domnul Stelian Tănase şi am ajuns la concluzia să mai amânăm momentul luării unei decizii. Sunt angrenat în negocierile cu UEFA pentru campionatul de fotbal, conduc aceste negocieri şi nu putem schimba echipa. După finalizarea negocierilor, care se afla într-o stare avansată, voi lua o decizie. Nu există nicio lege care să mă oblige să demisionez. Deocamdată mi se pare mai important sa terminăm cu bine negocierile cu UEFA, cel mai probabil până la finalul acestei săptămâni”, a declarat Cristian Zgabercea.

Şeful televiziunii a subliniat, săptămâna trecută, că Televiziunea Națională are o problemă de imagine, cu Zgabercea în funcție, dar că în Legea Muncii nu este prevăzut ce se întâmplă cu un angajat care este judecat.

Cristian Bogdan Zgabercea a fost consilier al Nicuşor Constantinescu, iar ambii sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Zgabercea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. Actualul director din TVR ar fi întocmit mai multe referate și l-ar fi ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii de casă. Prejudiciul în dosar este de circa 4 milioane euro.

Iată ce spun procurorii: „În cursul anului 2012, Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală. În aceeași perioadă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, ajutat de inculpații Zgabercea Cristian Bogdan și Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații”.

De asemenea, în cazul angajatului TVR se mai reţine un prejudiciu de 8 milioane de euro. „În cursul anului 2012, Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundația Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu și a efectuat plăți în temeiul lor, deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale. Aceste documente nu au fost însoțite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepționate de către beneficiarii lor, aceștia din urmă cunoscând de altfel și împrejurarea că Fundația Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei. Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro”, menţionează anchetatorii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *