Călin Dejeu

Zeci de mii de europeni cer eliminarea hidrocentralelor mici din taxonomia investițiilor verzi

În 18 decembrie s-a încheiat consultarea privind sistemul de clasificare a investițiilor verzi.

Lobby-ul mafiei hidroenergetice și-a făcut simțită prezența la Bruxelles și proiectul de Regulament Delegat nu a ținut cont de concluzia Grupului de Experți Tehnici, care a cerut eliminarea hidrocentralelor mici, sub 10 MW, din clasificarea investițiilor verzi. Așa că este nevoie de presiune publică pentru ca vocea rațiunii să învingă. Este dezarmant să vedem că nici măcar această panedemie nu i-a convins pe politicieni să asculte avertismentele specialiștilor. Vor să eticheteze în continuare distrugerea naturii ca activitate ”verde”.

Este vorba de dezastrele ecologice cunoscute la noi sub denumirea incorectă de microhidrocentrale. Aici găsiți raportul Grupului de Experți Tehnici ai UE, iar la începutul paginii 226 scrie: ”Construirea hidrocentralelor mici (<10MW) trebuie să fie evitată.”

Zeci de mii de cetățeni europeni au trimis același mesaj, cerând Comisiei Europene să țină cont de recomandările experților din societatea civilă, în principal privind politica forestieră și hidroenergia.

Se referă la acest document, în care la pagina 27 sunt concluziile cu privire la hidroenergie.

Se subliniază aberația din proiectul de Regulament Delegat, care fixează un prag privind eficiența, de 5 W/m2 (capacitatea centralei/suprafața lacului de acumulare), prag care nu se aplică la hidrocentralele pe derivație.

Și se amintește manifestul celor peste 150 de ONG-uri, care au cerut în octombrie să înceteze orice finanțare publică pentru noi hidrocentrale.

Cetățeni și ONG-uri din România au trimis un mesaj mai franc, mai documentat, privind această mascaradă patologică, cu hidroenergia cea ”regenerabilă” și ”verde”. Îl găsiți aici.

Agent Green a cerut ca biomasa forestieră și hidroenergia să nu fie incluse în taxonomie.

Cerecetătorii de la Institut für Ökologie und Aktions-Ethnologie din Berna au amintit că hidrocentralele mari emit cantități enorme de metan, au remarcat că sunt greșite datele privind emisiile de metan ale hidrocentralelor, din proiectul de regulament delegat. Au adăugat că hidrocentralele nu amplifică schimbările climatice doar prin emisiile lacurilor de acumulare, ci și prin folosirea masivă a cimentului, prin construirea de drumuri, prin despăduririle ilegale pe care acestea le necesită, prin reducerea capacității oceanelor de a funcționa ca depozite de carbon datorită blocării sedimentelor pe care râurile, când curgeau libere, le transportau spre mări și oceane.

European Anglers Alliance a amintit vechile promisiuni deșarte ale Comisiei Europene, privind îmbunătățirea stării râurilor. Europa este foarte înapoiată la capitolul eliminării barajelor. Parlamentul European a constatat joi că ”nu s-a desfășurat nicio acțiune cuprinzătoare a UE pentru eliminarea barajelor și a digurilor învechite”. Și cam cu atât rămânem, cu constatarea. În timp ce în SUA au fost demolate deja 1700 de baraje și iubitorii naturii se pregătesc pentru cel mai mare proiect de demolare a barajelor din istoria SUA.

Revenind la așa-zisele microhidrocentrale, cred că trebuie lămurită originea termenului. De ce le numim ”micro”, când ele omoară kilometri întregi de râu și afectează indirect tot râul? Chiar și vecinii bulgari, cu care obișnuim să ne comparăm (deși la protecția râurilor sunt mult deasupra noastră), le numesc corect, centrale hidroelectrice mici: малки водноелектрически централи.

Nu este un termen impus recent, ca să manipuleze, ca să sugereze un impact mult mai mic decât cel real. Este un termen ceaușist, l-am găsit într-un decret ceaușist:

Merită citită recenta investigație a BIRN, privind mafia microhidrocentralelor, care dă și un exemplu din România, distrugerea râurilor Capra și Buda.

Doar o observație aș avea, relativ la această investigație. În România politrucii nu au mai insistat să se dea certificate verzi și la hidrocentrale nou construite, care intră în sistem după decembrie 2016, nu pentru că le-ar fi păsat de presiunea publică sau de mediu, ci pentru ca să nu împartă ciolanul certificatelor verzi cu noi veniți. Cine a trebuit să-și facă ”microhidrocentrală” își făcuse deja (indiferent pe numele cui a pus-o).

Despre Catalogul Negru al Hidrocentralelor mici, recent apărut, voi scrie în alt articol.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Zeci de mii de europeni cer eliminarea hidrocentralelor mici din taxonomia investițiilor verzi

  1. Paul

    și eu donez pentru depunerea unei petiții, dar nu online, ci înmânarea ei de către o delegație numeroasă ambasadorului Regatului Schweighoferia la București. Cu televiziuni și cu invitația de a face un zbor deasupra munților și dealurilor acoperite de cioate lăstărite. Îl găsiți la Cotroceni.

    Reply
  2. para

    @CD: faptul ca trebuie sa aprobati comentariile implica responsabilitati. Nu inteleg de ce permiteti “replici” de genul celei postate de “Emil”.
    Legat de fondul articolului, nefiind nici oceanograf nici macar biolog de profesie am senzatica ca impactul hidrocentralelor asa cum e prezentat in articol e exagerat acolo unde amintiti de sedimente. Va rog sa clarificati cu date in masura in care timpul va permite – care e diferenta dintre ecosistemele pelagice lacustre si cele marine atunci cand e vorba de fixarea carbonului, eventual un caz aplicat pentru zona bazinul Dunarii.
    Multumesc anticipat

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *