Vasile Ernu

Violenţa şi politica revanşei

Scriu povestea asta cu multă mîhnire. Alte erau aşteptările. Sincer, îmi este greu să înţeleg tipul de politică pe care o propune „nucleul dur” USR. Este enorm de multă violenţă acolo: verbală deocamdată.

Ea se manifestă în atitudinea superioară „ultraelitistă”, a omului „educat afară” care vine să „salveze” „barbarii”. Însuşi numele „salvare” anunţă deja această „poitică de excepţie” care ascunde ceva foarte… mai bine nu spun.

Asta se vede în stilul foarte agresiv care a ieşit în evidenţă zilele astea odată cu cazul „sifonărilor legale” ale banilor europeni de către domnul Barna. Agresivitate chiar la adresa presei „apropiate”: doar Vadim şi-a mai permis ce şi-a permis Caramitru Jr.

Asta se vede în stilistica promisiunilor cu: tăiem, dăm afară, privatizăm, arestăm, facem curat etc. Tipologia şi stilistica de program care ameninţă: vom dărîma şi vom reface. Nu ştim ce.

Asta se vede mai ales la nucleul dur al susţinătorilor care a exaperat deja şi mulţi lideri de opinie „apropiaţi” sau simpatizanţi ai USR. Uneori seamănă cu o sectă: îmi este mai uşor să discut cu iehoviştii de la mine din cartier decît cu ei. Dacă nu spui în loc de salut ..uie PSD, jos ciuma roşie, nu eşti acceptat la incantaţii. Dialogul, discuţia sunt imposibile.

Partidele nu sunt culte, politca nu e religie, preşedinţii nu sunt sfinţi. Dragilor, politica e despre negociere, despre compromis, despre contracte sociale, alegeri şi schimbări.

La început am crezut că e o strategie. Am zis că e o strategie proastă. Oamenii aşteaptă programe, promisiuni concrete, proiecte: scăpare de sărăcie, condiţii de viaţă decente, locuri de muncă mai bine plătite, siguranţa zilei de mâine etc.

Acum înţeleg că asta e o stare de fapt: o generaţie tînără, ceva mai educată şi mai prosperă, vrea revanşa. Şi promite o politică revanşistă. În spate se află foarte multă frustrare, multă ură acumulată. Culmea că ea se simte mult mai mult în zona clasei de mijloc ceva mai educată, ceva mai avută, nu în zona sărăciei unde lumea s-a resemnat şi a înţeles că e abandonată definitiv şi e pe cont propriu.

Totuşi politica revanşistă este foarte riscantă. Deobicei se termină cu violenţă: iar violenţa în politică nu e doar într-o direcţie ci în două direcţii, în multe direcţii. PDL a încercat asta dar timid: a disprut.

Ştiu bine că în USR există grupuri şi voci raţionale şi inteligente, unele chiar competente. Însă din păcate nu vocile lor ies în prim plan, ci urletul plin de furie şi ura domnului Caramitru Jr. care e perceput ca portavoce a nucleului dur USR.

Îmi pare rău, dragilor, dar aceste voci agresive şi revanşiste fac din PSD şi PNL partide rezonabile. Aşa se vede şi aude dintr-o parte. Iar unii dintre noi se îngrijorează. Poate veniţi cu voci mai aşezate, raţionale care poartă şi conţinut. Am obosit să ne urâm.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Violenţa şi politica revanşei

 1. ionas

  USR daca vrea sa ajute Romania nu o poate face cu perierea ipocrita tipica pentru campania electorala.
  Salvarea Romaniei ( daca va mai fi) se va face doar prin masuri forte , brutale economic si social in caz contrar ajungem in situatia infecta in care este fosta RSS Moldovenesca de 30 ani.

  Reply
 2. Vlad Slăvoiu

  De fiecare dată când îl văd pe dl Andrei Caramitru atâta de-nspumat, mă apucă teama că o să-i plesnească ceva. (Jartiera?…) Pe de altă parte, ce-i aia „sifonare legală”? Ce presă serioasă și respectabilă acuză un om de așa ceva?

  Reply
 3. emil

  PSD-ALDE si chiar PNL sunt hoţi de vorba si pacatosi la fapte. Astazi, mai rau ca niciodata, gruparile infracţionale romanesti ucid, talharesc si mint cu o salbaticie de nedescris. USR se vrea a fi o varza alba din radacini negre.

  Reply
 4. JK

  Tinerii despre care vorbiți sunt, ca toți tinerii, lipsiți de experiența vieții (normal) și de ceea ce vine cu ea. Totuși, nu cred că sunt un rău cu rădăcini neidentificabile, cred că ei sunt o reacție. La bovinele burduhănoase și porcii analfabeți și agresivi promovați de establishment până acum. Tinerii au fost invitați în scenă de comportamentul de davaicias în pufoaică mirosind a jeg și stepă al adriannăstașilor și ionilieștilor, de hoția malagambist-șmecheră a lui Petroff, de invazia de securism politic corect a lui Gușă etc.
  Nu e nicio revanșă (pentru că sunt prea tineri și fac parte dintre acei tineri care au învins până acum, economic vorbind), e un răspuns.
  PDL n-a încercat nicio violență – a fost preluarea, mai mult pașnică, de către eșalonul II, ceva mai pro-occidental, a României. Și nici n-a dispărut: ne atacă Băsescu, Turcescu, Tomac, Paleologu, Funeriu etc. cu epitete, miștouri și dezvăluiri aproape în fiecare zi. Și pun condiția înființării unui minister pentru Basarabia, ca să plătim gazele mai scump și să mai existe încă o formă goală și mare pe care ei s-o folosească pe post de tobă.
  În vremuri economice, darwiniste și malthusiene, preocuparea pentru social este un hobby al bătrânilor săraci și înțelepți și al popilor cu har.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *