Societatea Academica din România se pregateste de lansarea proiectului STUDENT ARC. Alianţa pentru o Românie Curată continua si in mediul universitar misiunea sa de promovare a bunei guvernari si de combatere a coruptiei. Iar de aceasta data, partenerii nostri sunt tinerii colegi de la Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.
Evenimentul va avea loc pe data de 17 mai, intre orele 11.00 – 12.30, in Sala de Lectura a Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, sector 1).
Alina Mungiu-Pippidi, presedinte al Societatii Academice din Romania, initiator al Aliantei pentru o Romanie curata, profesor de politici publice la Hertie School of Governance, va modera aceasta intalnire. Impreuna cu noi vor fi studentii din cadrul mai multor facultati, lideri ai organizatiilor membre ARC si profesori.
Invitat special este Dl. Mark H. Gitenstein, Ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania, sustinator al proiectului STUDENT ARC.
Scopul nostru este acela de a construi un mecanism de monitorizare a vietii universitare, a institutiilor publice, pentru ca tinerii sa stie cum si unde trebuie sa deschida usi catre Romania curata. Ii invitam pe studenti sa participe alaturi de noi la redesenarea, in timp real, a regulilor jocului bunei guvernari.
Lansam acest nou proiect de combatere a coruptiei, abuzului de putere, discriminarii in mediul academic si nu numai. Dam startul proiectului Student ARC pentru a invata generatia viitoare sa promoveze democratia, luptand cu abuzurile de putere, discriminarea si coruptia peste tot acolo unde se intalnesc. Evenimentul este organizat cu sprijinul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti.
Daca esti student si te-ai saturat de coruptia din jurul tau si vrei sa afli cum poti sa indrepti lucrurile, te invitam sa iti inscri participarea la eveniment aici:
https://docs.google.com/a/anosr.ro/spreadsheet/viewform?formkey=dHhQTFBZdDJGTnVnSmNGdHdfYXQyRlE6MQ
VINO SA MATURAM IMPREUNA CORUPTIA
Se anunta un eveniment interesant. Mult succes!
Sper sa aveti o sala arhiplina cu studenti. Succes!
E bine ca-i invatati sa combata coruptia. Pe fondul scandalului legat de plagiat, face bine la sanatatea Educatiei.
Nu cred ca este rolul studentilor sa combata coruptia din universitati. Cred ca profesorii trebuie sa-si faca curatenie in propria ograda, eventual sub impulsul organizatiilor civice. Lor trebuie sa le cereti atitudine, parlamentului trebuie sa-i faceti propuneri concrete.
De fapt, nu coruptia este principala racila de care sufera invatamantul universitar, ci impostura. Inflatia de titluri, de profesori facuti prin plagiat, deci prin coruptie, nu poate genera decat coruptie. Este principala cauza a tuturor relelor, inclusiv a slabei calitati a studentilor.
Studentii sunt victimele acestui invatamant corupt, nu ei trebuie sa-l corecteze, desi suna revolutionar. In primul rand, asupra lor ei trebuie sa lucreze, ei trebuie indemnati spre studiu, spre seriozitate.
A-i chema sa stea de paza, a-i asmuti impotriva profesorilor corupti, i-ar stimula pe cei mai rebeli dintre ei sa declanseze o perpetua razmerita in loc sa-si vada se carte. Intr-o astfel de atmosfera, impostorii si coruptii care vor sti sa fie populisti, se vor salva, daca nu cumva vor deveni premianti.
Studentii pot face curatenie, dar numai cei cu note mari. Adica o zecime dintre ei.
Ceilalti, sa se apuce de invatat, ca nu-i mai trec !!!
aici nu e vorba de razmerita. este vorba sa fie responsabili, atenti la ceea ce este in jurul lor, si sa nu mai miste plicul ca sa-si cumpere diplome, sa invete si sa fie corecti.
Așa e. Problema e degradarea mediului academic. O revoluție culturală anticorupție nu are sens. Studenții ar putea cel mult să combată corupția în rândurile lor. Parchetul trebuie să combată corupția în rândurile profesorilor și să-i ancheteze inclusiv pe studenții care oferă mită sau apelează la traficul de influență prin intermediul părinților lor (politicieni sau oameni de afaceri). Aceștia vor devenii profesorii corupți de mai târziu.
Sunt foarte sceptic privind finalitatea acestei intiative. Le doresc succes, dar 5 % din studenti (cam atatia sunt foarte buni) si care probabil se vor inrola pentru inceput in aceasta intreprindere, nu se numara printre cei ce trebuie sa vina cu “atentii”, ci restul de 95 % care au nevoie de aceste “atentii”. Oricum, este un experiment ce merita atentie si incurajare.
Citind comentariile la acest articol, constat cu stupoare ca situatia este si mai grava decat credeam. Pe langa aceasta pedofilie pecuniara, plagiatul e floare la ureche! Se vorbeste mult aici despre plicuri pe care studentii la dau profesorilor. Ce groaznica decadere! Ceeace ar trebui sa fie partea luminata a tineretului din Romania, partea cea mai buna a generatiei care urmeaza, are obisnuita mitei, a bacsisului dat profesorului! Am mai auzit despre oribile cazuri de profesori care iau plicuri din mana copiilor, dar credeam ca sunt exceptii, nu o practica atat de raspandita.
Atat timp cat toata societatea este corupta, nu se poate face curatenie in scoala. Nu poti face curatenie doar intr-un loc.
probabil ca nu traiti in Ro, sau nu aveti de-a face cu sistemul de invatamant, nu cititi ziarele si nu va uitati la stiri. Altfel nu se explica cum de nu stiti ca in Ro notele se cumpara, examenele se cumpara, diplomele se cumpara cu o lejeritate extraordinara. Degeaba au camere de luat vederi la bacalaureat, daca pentru a ajunge pana acolo elevul si-a cumparat notele. Si degeaba stau cu ochii pe examenele de licenta daca pana acolo examenele s-au trecut cu plicul, nu pe merit. N-or face toti asa, dar multi o fac :( si pe urma se intreaba angajatoru cum de nu stie nimic un absolvent cu 10…
Chiar e ceva de făcut în acest domeniu. Plagiatul, după o evaluare „optimistă”, la nivelul cadrelor didactice reprezintă metoda de promovare în peste 80% din cazuri. Se vedea cu ochiul liber de ani de zile și uimirile, cred eu mai mult decât exagerate, par a nu avea legătură cu site-urile cu „.regie.ro”, „.referate.ro”, „referatele.ro” și care mai de care.
Nu există legătură cu anunțurile publicitare care practic te agață peste tot fie net fie în afișări în campusuri sau în preajma facultăților.
Probabil că trebuia să se sesizeze poliția de foarte multă vreme.
poate că DNA-ul nu a făcut calculul nivelului de pierderi pe care România îl are datorită diferenței de salariu între ceea ce conferă diploma ca drepturi și ceea ce conferă competențele deținute.
e de făcut un calcul minimal la diferența dintre salariul unui om cu studii medii și unul cu studii superioare pe parcursul a 30 de ani de viață activă. putem calcula, și este mult mai mic decât în realitate, de 100 RON. pe taotă această durată se adună: 30ani*12 luni/an * 100 ron/luna = 36000 ron.
la un curs de 4.5 ron/euro revin 8000 euro.
merită să „investești” 2-3 sau chiar 5000 euro. tot rămâi cu un câștig. nu pun la socoteală că își mai iei un doctorat, mai devii profesor universitar si obții o difernță esențială la salariu la care se adaugă șpăgile de la cei pe care-i treci contra cost.
dacă primul calcul se aplica la cei 15000 de absolventi cu diplome falsificate despre care se vorbea anii trecuți se 150.000.000 de euro. chiar și pentru bucuria ministrului de atunci că nu este vorba despre mii ci numai despre sute se poate face calculul ca numai 100 de diplome fără acoperire în competență fac o diferență minimală de 80.000 euro la un orizont de viață de 30 de ani de muncă.
și analiza poate fi continuată.
Pot spune că în situația ministrului de acum nu trebuie să ne dorim schimbarea sa ci numai aplicarea legii educatiei nationale, 1/2011, art.325. Atât pentru el cât și pentru doamna.
Eu îmi doresc să se aplice pentru toți impostorii care au dosare de plagiat pe masa ultimilor trei miniștri și care au ajuns profesori universitari, conducători de doctorat și judecători ai muncii altora…
@pierre
Le zici bine, asa este.
S-au facut si se fac afaceri bune cu diplome, se vand doctorate cate vrei. In orice domeniu, si la amtematicieni, sau fizicieni, nu numai la economisti sau juristi.
In toata tara. Numai un examen serios de Abilitare ar putea sa mai asaneze mediul, sa mai elimine din impostori. Dar transparenta este ceea ce Nastase, Ponta &comp. urasc cel mai mult. Nu va fi nici un examen de abilitare sau va fi o parodie.
Mang si-a dat demisia si asta nu sub presiunea studentilor. Cu totul alti factori au participat la asta si cu atat mai bine. Asta arata ca lucrurile functioneaza.
@11 Traiesc in Romania, ce-i drept, mai izolat. Stiam ca se vand/cumpara diplome la fabricile de diplome, dar prin taxa care se percepe si prin exigenta zero a acelor profesori, interesati doar de taxa pe care o dau studentii, iar solutia este in mainile corpului profesoral normal si a ministerului. Stiam ca exista si la universitatile normale unele cazuri de coruptie, dar ca exceptii. Ba, am auzit ca se intampla si in orasul meu, dar e un oras prapadit. Nu mi-am imaginat ca fenomenul prin care studentul intinde cu manuta lui un plic cu bani, iar profesorul se poarta ca un chelner si sa ia banii, a impanzit universitatile! In cazul asta, imi retrag cele scrise anterior. Fara o miscare studenteasca ampla, nu se poate rezolva nimic!