Romania Curată

Agent Green a lansat un nou film, cu distrugerea pădurilor din Apuseni, supărat că Ministerul vrea să lase administrația parcurilor pe mâna Romsilva

Organizația de mediu Agent Green a lansat o nouă filmare video prin care vrea să sensibilizeze decidenții politici, care în acese zile dezbat modul în care va fi organizată Agenția Națională pentru Ariile Naturale Protejate (ANANP) și cine se va ocupa efectiv de administrarea parcurilor naturale. Până în prezent, Ministerul Mediului a considerat că Romsilva deține expertiza necesară pentru a fi buni administratori ai celor mai importante păduri ale României și anume cele incluse în categoria ”ariilor protejate”. Însă Romsilva a dovedit că da, deține o excepțională expertiză pe partea de ”drujbărit”, decimând versanți întregi din parcurile naturale. Iată ce a declarat Gabriel Păun, coordonatorul ONG-ului de mediu Agent Green, pentru România Curată, referitor la decizia ce urmează să fie luată de Ministerul Mediului în următorul interval:

“Zilele acestea se așează cărțile pentru viitorul ariilor natural protejate. Ministerul Mediului a apăsat butonul TURBO pentru finalizarea procesului de operaționalizare a ANANP. În mod straniu, la ultima ședință a grupului de lucru (la care nu am fost invitați tocmai noi, cei care am declanșat dezbaterea), ministerul s-a sucit cu 180 de grade și vrea să lase parcurile pe mâna Romsilva. Am arătat deja cum stă treaba în pacuri naționale precum Retezat, Domogled, Semenic, Piatra Craiului sub conducerea Romsilva. Astăzi publicăm aceste imagini simbolice pentru Apuseni, unde munți întregi au fost cheliți. Problemele sunt atât pe proprietăți private cât și de stat. La Garda era o pădure de stat și, în condițiile în care s-a respectat amenajamentul silvic, munții au rămas de asemenea goi. În total, în ultimul deceniu, s-au dus 1,5 milioane de metri cubi din care mai bine de jumătate de milion ăn mod ilegal. Impotența gestionării tezaurului natural național a fost dovedită. Doar o reformă fundamentală strategică de la nivel central până la nivel local mai poate salva ce a mai rămas. În ultimele zile am frânat puțin avântul ministerului de a rămâne în brațe cu Romsilva. Ministerul a acceptat invitația noastră de a merge împreună în Austria, unde urmează să explorăm modelul lor de administrare al parcurilor naționale. Ne vom întâlni cu oficiali ai ministerului de resort și cu administrațiile a două parcuri naționale unde nu se taie nici o creangă, chiar dacă arborii sunt atacați de dăunători. În acele parcuri, mama natură a demonstrat deja că știe mai bine ce are de făcut pentru a rămâne în stare naturală”.

 

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Agent Green a lansat un nou film, cu distrugerea pădurilor din Apuseni, supărat că Ministerul vrea să lase administrația parcurilor pe mâna Romsilva

 1. Calin Dejeu

  Sa nu-si inchipuie cineva ca exagerez pentru a atrage atentia asupra problemei. Nu exagerez deloc. In Apuseni situatia este extrem de grava pentru ca localnicii, din frageda pruncie, sunt obisnuiti cu notiunea de furt de lemne. Pentru ei este ceva atat de banal incat nici nu mai constientizeaza ca reprezinta o activitate condamnabila. Din contra, considera ca este condamnabil, si extrem de grav, ca cineva sa aiba tupeul sa se lege de ei pentru ca rad muntii. Politistii si autoritatile locale sau sunt in cardasie sau considera deja o cutuma a nu deranja ”afacerile” cu lemne. Consecintele ecologice ale dezastrului sunt enorme si ireversibile. Deja clima zonei este modificata. Precipitatiile au scazut substantial, mai degraba ploua in zonele joase din jur, decat in munti. Dintotdeauna in satele din Apuseni te scufundai in noroi primavara devreme. De cativa ani ”nici noroiul nu mai este ce-a fost”. Debitele raurilor se vede clar ca sunt mult mai mici decat erau (si totusi vor sa faca MHC-uri pe Somesul Rece, cu contributia emerita a lui Sergiu Mihut). Solul s-a degradat.
  Un mic exemplu: Cand mergeam in anii ’80 in tabara la Blajoaia l-am intrebat pe un localnic unde mai este padure batrana in zona. Mi-a spus ca pe Valea Ursului. In anii 90 inca nu era nici macar drum forestier pe Valea Ursului. In 2005 era drum dar padurea era inca intacta. Acum toata valea arata asa:
  http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=46.542185&lon=23.094721&z=16&m=b
  In Apuseni este mult mai amplu dezastrul decat in orice alte zone care au intrat ”in folclor” pentru defrisari (Harghita, Maramures etc.). Politia, jandarmeria, garda forestiera, sau ce vreti voi, n-au nicio sansa sa stavileasca fenomenul in aceste conditii, nici sa vrea. Si nu suntem in pragul dezastrului, dezastrul s-a intamplat deja si trebuie stavilita amplificarea lui.
  Singura varianta este declararea starii de urgenta. Sa patruleze armata si niciun camion cu lemne sa nu mai coboare din munti.

  Reply
  • cornelia

   Si in parcul national Piatra-Craiului este la fel!
   Sa se interzica taierile ilegale; muntii sa ramana impaduriti iar animalele salbatice sa fie protejate!
   Parcul național sa ramana un teritoriu delimitat clar, prin lege, unde se respectă regulile de protectie a mediul natural (fauna, flora și cadrul natural) de activitățile omului!

   Si, am semnat petitia!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *