Mihai Goțiu

Victorie mare, în Justiție, a asociației înființate de Nicușor Dan, împotriva marilor rechini imobiliari. Cât de importantă a fost susținerea publică

Vreme de peste un deceniu și jumătate, Asociația Salvați Bucureștiul, înființată de Nicușor Dan, a luptat pentru spațiile verzi, clădirile de patrimoniu și, în general, pentru drepturile cetățenilor încălcate de către marii rechini imobiliari, de foarte multe ori cu complicitatea primarilor și a altor funcționari publici. Anul trecut, cetățenii s-au mobilizat și au donat, la rândul lor, pentru salvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Și, în această săptămână, acest lucru s-a întâmplat, printr-o decizie definitivă a Justiției.

Sfârșitul săptămânii a adus o victorie mare pentru asociațiile civice care luptă împotriva rechinilor imobiliari, precum cei de la One Properties. Astfel, Tribunalul București a decis, în mod definitiv, respingerea cererii de dizolvare a Asociației Salvați Bucureștiul, se arată într-un comunicat de presă al firmei de avocatură Gruia Dufaut și Asociații.

În primă instanță, pe 21 decembrie 2023, Judecătoria Sector 5 decisese dizolvarea asociației, pe motiv că nu achitase o parte din cheltuielile de judecată dintr-un dosar în care se contestase în instanță proiectul One Properties și Auchan la Hala Ford din Floreasca.

În urma unui apel public al organizației neguvernamentale, cetățenii s-au mobilizat și au strâns suma diferență (60.000 de lei) pe care One o mai solicitase de la Asociația Salvați Bucureștiul, permițându-i să iasă din insolvența pe care o invocaseră avocații rechinilor imobiliari în cererea de dizolvare.

După cum a declarat și Nicușor Dan, în 2023, scopul solicitării One nu a fost de a obține banii în discuție (pentru asta n-ar fi cerut dizolvarea, ci ar fi inițiat demersuri de recuperare a lor), ci să închidă una dintre cele mai importante asociații care s-a implicat în lupta pentru apărarea intereselor cetățenilor în fața abuzurilor marilor rechini imobiliari.

Mobilizare civică împotriva proiectelor imobiliare distructive din Parcul Tineretului. Foto: Asociația Salvați Bucureștiul

Mobilizare civică împotriva proiectelor imobiliare distructive din Parcul Tineretului. Foto: Asociația Salvați Bucureștiul

Victorii ale Asociației Salvați Bucureștiul

Printre acțiunile de succes ale asociației se numără salvarea de la distrugere a Parcului Tineretului, amenințat de un mare proiect imobiliar, împiedecarea demolării unor clădiri de patrimoniu de pe șoseaua Kiseleff ori construirea unei clădiri de birouri care ar fi afectat Palatul Știrbei. Dizolvarea asociației ar fi afectat și unele procese pe care aceasta le are acum pe rol.

Fără implicarea ASB, Parcul Tineretului ar fi fost distrus de proiecte imobiliare precum cel din imagine. Foto: Asociația Salvați Bucureștiul

Fără implicarea ASB, Parcul Tineretului ar fi fost distrus de proiecte imobiliare precum cel din imagine. Foto: Asociația Salvați Bucureștiul

Decizia Tribunalului București vine după ce, anul trecut, în ianuarie, Tribunalul Cluj a respins cererea de dizolvare solicitat de Grupul One împotriva Asociației SOS Orașul, reprezentată de Mirabela Grădinaru, partenera de viață a lui Nicușor Dan.

Grupul One a deschis mai multe procese împotriva unor organizații civice, jurnaliști și instituții de presă ori cetățeni mai implicați civic, solicitând despăgubiri uriașe (în unele procese și de jumătate de milion ori un milion de euro), cheltuieli de judecată majore ori dizolvarea ong-urilor. Scopul este unul evident: intimidarea și blocarea activității oricărui cetățean ori organizații civice care le contestă proiectele abuzive.

De aceea, victoria din această săptămână este una extrem de importantă în lupta cu interesele marilor rechini imobiliari. Și este o victorie care nu ar fi fost posibilă fără implicarea tuturor celor care au donat, înainte de a fi prea târziu (cum s-a întâmplat, din păcate, în cazul Asociației Miliția Spirituală), pentru ca Asociația Salvați Bucureștiul să poată să-și continue activitatea în interesul cetățenilor.

Și, din aceleași motive – să ne putem continua lupta și implicarea noastră în protejarea pădurilor României de firme ca Schweighofer și complicii lor – avem nevoie, acum, de sprijinul tău, în procesul în care ne-a dat în judecată avocata Schweighofer, care are un prim termen la Tribunal, marți, 25 martie.

Așa ne pregătim pentru procesul cu avocata Schweighofer. Cică nu s-a furat pădurea, iar ”austriecii” sunt niște filantropi cărora nu vrem să le mulțumim pentru binele pe care ni l-au făcut

Definitiv! România TV trebuie să-i plătească 10.000 de euro Emiliei Șercan, pentru defăimare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Victorie mare, în Justiție, a asociației înființate de Nicușor Dan, împotriva marilor rechini imobiliari. Cât de importantă a fost susținerea publică

  1. Romania

    A castigat si impotriva Nordis, sau acolo nu are voie sa intervina, facand parte din proiect si nimicusor ban? Cat a fost spaga?

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      da, a câștigat și împotriva Nordis, pentru că toate PUZ-urile ilegale de sectoare îi vizează pe toți rechinii ilegali, nu doar pe unii dintre ei; mai lăsați spălatul pe creier de pe la televiziuni… apropo, nu vă simțiți penibil/penibilă să vă ascundeți în spatele unei tastaturi și să luați doi bani pe fiecare comentariu mizerabil de genul ăsta? nu vă crapă obrazul de rușine când vă priviți oglinda, dimineața?

      Reply
  2. Ion Istrate

    Poate ne spineti si cum a obtinut Academia Romana dreptul de a defrisa laterala de pe str. Moxa din curtea ei, unde construieste acum un noi sediu. A taiat cel putin 15-20 de copaci mari. Iar autorizatia nu cred ca s-a dat in mandatul de dinainte de 2020.

    Reply
  3. Dumitru

    Nu stiu altii cum sunt, insa eu am o problema. Pe de o parte, ND imi place: a facut matematica si si-a demonstrat inteligenta, pare sa nu fie integrat in structurile mafiote… Pe de alta parte, bucurestenii pe care ii stiu eu (intelectuali, mai in varsta) il cam asociaza cu scaderea drastica a calitatii serviciilor publice: incalzire, mai nou gaz… O parte din imaginea asta este probabil datorata unei anumite propagande, insa o parte e adevarata. Am fost in vizita la ai mei si am fost martor la o intrerupere neanuntata a gazelor – de pe vremea lui Ceausescu nu mai vazusem asa ceva.

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      păi și ce treabă are Nicușor cu gazele? mai e ceva distribuție publică de gaze? dacă vorbim de căldură mai înțeleg, dar deși încă se mai produc avarii, acestea s-au redus mult în ultimii ani, iar oamenii aflați în zone încă afectate, văd și ei lucrările magistrale în derulare peste tot prin București, cum n-au mai fost după 1989, și cine vede (că mai toți bucureștenii văd, că stau în trafic din cauza asta) înțelege că lucrurile se schimbă;
      și mai e ceva: când vin în București stau în S4 și au fost mai multe perioade fără apă caldă (din fericire există boiler și calorifere electrice); cu ocazia asta am aflat că domnul primar de sector Băluță e adeptul reparării avariilor când se produc (și se tot produc), în locul unor proiecte magistrale (care da, creează un disconfort mai mare, dar o dată, nu un lanț fără sfârșit de avarii ”mici” – unde ”mici” au fost și 2-3 săptămâni în mijloc de iarnă

      Reply
      • Dumitru

        Pai cu logica asta, ce treaba mai are ND cu orice? Evident ca un primar trebuie sa se asigure ca regiile importante nu ajung pe mana oricui, iar in caz de pocinog sa-si ajute cetatenii in caz de nevoie, de exemplu prin asistenta juridica si organizare impotriva companiilor care nu-si fac treaba. E minimul sindical.

        Reply
        • Mihai Goțiu Post author

          nu Primăria București și nici altă primărie din țară n-au fost cele care au privatizat rețelele de distribuție de gaz; dintre toate serviciile publice, gazul și energia electrică sunt cele care n-au treabă cu primăriile – că nu sunt dealeri de gaz și energie; iar dacă în cazul gazului și energiei e normal (că n-au primăriile depozite de gaze ori firme de produs curent), la București există și o altă ciudățenie – metroul, care e în subordinea Ministerului Transporturilor

          Reply
  4. Dumitru

    Addendum: si mai e ceva: noile alegeri nu sunt legitime democratic datorita felului in care au fost anulate cele din decembrie si a felului in care candidatii au fost exclusi. ND are asta impotriva lui, din pacate.

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      păi și ce să facă atunci (el și alții)? să-i lase să candideze doar pe Simion, Ponta, Antonescu? nu înțeleg de ce ceea ce s-a întâmplat în decembrie (indiferent cum interpretăm ce s-a întâmplat) ar fi doar împotriva lui Nicușor?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *