Vasile Ernu

Veşti bune – veşti proaste. Cum citim?

Ca om educat. să citesc în ambele direcţii ştiu că nimic nu e ceea ce pare. Pe termen lung în politică veştile cele mai bune s-au dovedit cele mai mari catastrofe. Nu ştiu de ce. De asta sînt reţinut.

Votanţii PSD au o calitate bună: nu promit că pleacă din ţară chiar dacă cîştigă adversarul. Şi nu pleacă nu că sînt ei mari patrioţi ci pentru că nu prea au unde şi cu ce.

Societatea se ţine în genere pe cei ce nu pot pleca. Ei sînt urzeala covorului social.

Cei care pot pleca e ca firul de bătătură care trece dintr-o direcţie în alta prin urzeală: dau colorit dar sînt primii care la un „trafic greu” se „tocesc”.

Cei plecaţi, care au votat 96% Johannis, nu vor mai veni niciodată în ţară. Nu se vor mai întoarce. Nu mai pot şi nu mai au pentru ce. Poate în vizite. Ei trăiesc fizic acolo şi votează disperat aici. Tragică ruptură: viaţa frîntă în două.

Puterea? Victorioşii au de gestionat o victorie. Pierdanţii au de gestionat o pierdere dură. Cine v a gestiona mai bine această situaţie? Greu de spus.

Ideal ar fi ca ambele părţi să-şi gestioneze bine condiţia: în interesul public. Dar istoria ne spune că „cetăţeanul achită” tot: mai ales pierderile.

Ce avem pare cu 96: am înfrînt comunismul a 5-a oară. Dar nu e. În 96 a eixistat o legitimitate, acum e greu de găsit această legitimitate dacă privim realist la traiectroia partidelor şi situaţia economică.
Dar votul trebuie respectat.

Arthur Suciu spune însă nişte lucruri foarte importante.

„Noua putere a promovat, în ultimii trei ani, o descriere a lumii pe dos, adică un discurs ficțional, o propagandă dură.
A susținut că PSD e un partid comunist. În realitate, atât PSD, cât și PNL provin din fostul FSN și sunt creații postcomuniste.

A susținut o interpretare a istoriei recente, potrivit căreia PSD este responsabil pentru situația precară la care a ajuns România, după 30 de ani de la Revoluție. E o interpretare mai mult decât tendențioasă.

A susținut un discurs pro-european specific perioadei de pre-aderare, însă România trebuie să-și urmărească interesele în UE, nu să se supună orbește.
A vestit apocalipsa economică în condițiile unei creșteri economice susținute.

S-a opus, din considerente de responsabilitate economică, creșterii veniturilor populației, ceea ce este congruent cu pro-europenismul naiv promovat în paralel.

A promovat un discurs foarte îngust pe tema justiției chiar și când membrii CSM sau alți responsabili din justiție le-au atras atenția că lucrurile nu sunt în regulă.

Toate aceste interpretări, care au descris o lume dos, au funcționat în opoziție, însă la putere nu vor mai funcționa. Discursul puterii este legitim cât timp are o minimă corespondență cu stările de lucruri. Distanța față de realitate se va converti treptat în frustrarea populației.

Plecarea în străinătate a românilor a fost o supapă socială, la care s-a adăugat politica de spălare a creierilor. E totuși improbabil că aceste două soluții vor funcționa la nesfârșit și atunci fără îndoială că noua putere va trebui să-și revizuiască propaganda, adoptând note mai realiste.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Veşti bune – veşti proaste. Cum citim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *