Lucian Davidescu

Verifică dacă a fost fraudat votul în secția ta de votare!

Pentru prima dată în istoria alegerilor din România, la Europarlamentarele de anul acesta numărătoarea a fost înregistrată audio-video iar procesele verbale au fost publicate online. Asta înseamnă că oricare cetățean are posibilitatea de a verifica dacă au existat nereguli de contabilizare în secțiile de votare.

Săptămâna trecută, doi români au făcut acest exercițiu la scară națională. Politologul Ionuț Apahideanu și matematicianul Dan Șelaru au analizat 12.000 din cele 19.000 de secții de votare. Rezultatele investigației* au început să le publice în timp real, pe Facebook.

În 2000 dintre secțiile analizate, cheile de verificare nu se închid – adică prezența totală la vot nu este egală cu suma buletinelor din urnă. Diferențele încep de la câteva voturi și ajung la cifre de ordinul zecilor sau sutelor pentru fiecare secție.

În majoritatea cazurilor, numărul de votanți de pe listele suplimentare nu se regăsește deloc în urne – potrivit proceselor verbale pare că oamenii au venit la secție, și-au ridicat buletinele dar apoi au plecat cu ele acasă fără să le mai introducă în urne.

Altele par erori evidente de adunare sau de transcriere. La Bruxelles, de exemplu, buletinele de vot neîntrebuințate au ajuns în rubrica dedicată voturilor valabil exprimate.

 

O parte dintre cifre au fost între timp actualizate în timp real, adesea dar nu întotdeauna prin adăugarea unui proces verbal de rectificare, în vreme ce documentele de la câteva secții lipsesc cu desăvârșire din sistem (699 și 706 din jud. Iași). Există și cel puțin un caz în care mai puțin de jumătate din membrii secției de votare au semnat procesul verbal (719 din jud. Iași).

Nu există dovezi concludente că aceste inadvertențe ar fi favorizat un partid sau altul – exceptând poate numărul surprinzător de mare de voturi pentru UDMR prin Oltenia și alte câteva locuri din Muntenia și Moldova – și nici dacă motivul este incompetența sau „tradiționalul” blat la nivel local din unele secții de votare.

Vestea bună este că în majoritatea cazurilor inadvertențele sunt ușor de identificat în documente și vor putea fi lămurite definitiv în momentul în care datele vor fi confruntate cu înregistrările video pe care operatorii de tabletă au fost obligați prin lege să le facă în timpul numărătorii.

Puteți verifica ce s-a întâmplat în secția dvs. pe site-ul https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/romania-pv-part

Ionuț Apahideanu:

Coborâți în jumătatea inferioară a paginii. Iar acolo selectați ce vă interesează:
Și verificați așa:
– dacă prezența la vot (b) = prezența la vot defalcată pe categorii (b1+b2+b3),
– care la rândul ei trebuie să fie egală cu numărul buletinelor de vot întrebuințate (c-d),
– care la rândul său trebuie să fie egal cu suma tuturor voturilor (valide plus nule, adică e+f),
– care la rândul său trebuie să fie egal cu suma pe care o calculați manual (paginile 2 și 3) a voturilor pentru partide și independenți, plus cele nule de pe prima pagină.

De asemenea, cei care au făcut parte din comisia respectivă pot verifica dacă cifrele finale coincid cu ce au constatat la fața locului.

În cazul în care constatați nereguli de orice fel, vă invităm să le descrieți într-un mesaj la adresa alegerieuro2019@gmail.com

Update: O sinteză a neregulilor descoperite o puteți găsi la acest link.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Verifică dacă a fost fraudat votul în secția ta de votare!

 1. CMC

  In cazul UDMR-ului, frauda la nivel national este atat de evidenta incat nu poate sa fi fost regizata de vre-un partid.
  Pute a altceva, de la o posta…

  Reply
 2. CMC

  Poate analizati si asta:
  „Fostul parlamentar Gelu Vişan, fost lider PMP şi apropiat al Elenei Udrea, lansează acuzaţii incendiare cu privire la alegerile europarlamentare, despre care susţine că au fost fraudate masiv cu programul STS. Vişan susţine că peste un milion de voturi au fost luate de la PSD, ALDE şi USR pentru a fi date UDMR, PMP şi Pro România. Fostul parlamentar prezintă un scenariu şi pentru prezidenţiale, susţinând că este un război pe viaţă şi pe moarte între Florian Coldea, care controlează USR-PLUS şi tabăra Hellvig/Pahonţu, care susţine PNL.
  După o lună de blocaj pe Facebook, deloc întâmplător, fix cu două săptămâni înaintea alegerilor și două după, ar fi de spus câteva lucruri:

  1) Alegerile au fost furate la rupere pe un scenariu bine stabilit, cu SOFT-ul STS. Foarte simplu, de aceea i s-a spus lui Dragnea de duminică seara că a fost condamnat, ( condamnarea se scrisese joi, cu cinci zile înainte de anunțare), pentru a nu face numărătoarea paralelă.

  Foarte, foarte puțină lume știe că o dublură a SOFT-ului STS o mai are un partid politic ( de dreapta), copia lucrează în paralel cu SOFTUL-ul original: deci, într-o parte fură STS, cu știrea celor care văd operațiunea din SOFT-ul Paralel, în partea cealaltă partidul respectiv își ia și el partea, cu știrea STS.

  La europarlamentare, numărul de voturi furate, schimbate, tranzacționare, scăzute, adunate, într-un cuvânt fraudate a fost de peste un milion de voturi. Cifra pe care am avut-o inițial, a doua zi după alegeri, a fost de 600-700 000, sunt însă mult peste un milion. Repet, hoția s-a făcut de către STS și de SOFTUL paralel. Pentru aceasta, orice numărătoare paralelă și/sau verificarea cheilor( care vor arăta că PV-urile nu se “ închid”) va dovedi frauda enormă la aceste alegeri, de fapt preludiul( cum sună!) prezidențialelor. Partidul care deține copia SOFTULUI nu va avea candidat la prezidențiale, îl va susține pe Iohannis.

  1:a voturile au fost furate de la PSD și ALDE, au fost luate și din “ anulate” dar și din “ nule”, și de la…USR. Rezultatul real l-am mai spus, arăta următoarea ordine: PSD, urmat de USR, PNL, ALDE și…cam atât, pentru că UDMR, PMP, ProSistem nu au trecut pragul.”
  https://www.stiripesurse.ro/acuzatii-explozive-peste-1-milion-de-voturi-furate-cu-softul-sts-razboi-total-intre-coldea-si-hellvig-pahontu_1359580.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_campaign=os

  Reply
 3. emil

  Multumim BEC si ministrului Melescanu pentru procedura. Macar cu atat se aleg romanii din Diaspora.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *