Simona Popescu

Verifică acum care din pensionarii speciali este în județul tău și ai votat cu el. Nu-l mai vota data viitoare! România Curată propune soluții pentru îndepărtarea corupților din Parlament

România Curată constată încă o dată că o mare parte a aleșilor din Parlamentul României îi sfidează pe alegători și, în loc să se preocupe ca pe final de mandat să legifereze priorități ale populației, se preocupă de propriile beneficii. Au împovărat bugetul țării modificând legea astfel încât numărul de parlamentari a ajuns la aproape 600 în actuala legislatură, mulți dintre ei au vorbit în plen doar la depunerea jurământului însă uniți de interese personale dovedesc să știu să fie solidari doar în jurul propriului buzunar. Și atunci semnează proiecte de lege comune, cu dedicație specială. Cum este și cel prin care 255 de senatori și deputați cer la unison să beneficieze de indemnizații speciale ulterioare încheierii mandatului.

În schimb, aceiași parlamentari au ignorat – deși toate partidele care i-au trimis în forul legislativ s-au lăudat în programele lor electorale cu propuneri de măsuri anticorupție – orice evoluție în acest sens.

Parlamentul României este instituția cu cei mai mulți condamnați pentru fapte de corupție. Începând cu anul 2012, potrivit datelor referitoare la dosare instrumentate de DNA, au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție nu mai puțin de 33 de senatori și deputați. Se adaugă alți parlamentari în prezent cercetați ori care au condamnări în primă instanță sau care au fost condamnați pe baza unor dosare care nu au fost instrumentate de DNA. Dacă îi adăugăm și pe cei cu probleme de incompatibilitate, numărul parlamentarilor cercetați penal în acest moment este cel puțin dublu.

Constatăm că ”aleșii”, la fel cum știu să facă front comun atunci când vine vorba de propriul lor buzunar, știu să facă front comun și atunci când este vorba să își apere corupții.

Pe de o parte, fac zid în jurul unor preferați ai mai marilor zilei, cum este cazul Șova.

Pe de altă parte, au creat un vid legislativ care le permite senatorilor și deputaților condamnați definitiv la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție să facă în continuare legi în Parlament ca și cum ar fi albi ca zăpada. Îi regăsim în cele mai importante structuri ale Legislativului, în comisii precum cea Juridică, Apărare, Muncă și Protecție Socială, Agricultură.

În aceste condiții:

Solicităm verificarea și refacerea integrală a comisiilor juridice astfel încât în componența lor să nu se mai regăsească membri cu probleme de incompatibilitate, condamnați cu suspendare pentru fapte de corupție sau în conflict de interese pentru că servesc în cauze de apărare a unor corupți în instanță, restituiri de proprietăți și privatizări. Să se reintroducă și voteze incompatibilitatea între a fi parlamentar și a practica în același timp avocatura. Cei dedicați avocaturii să își dea demisia din Parlament.

Cerem partidelor politice să își întărească măcar acum, cu un an înaintea viitorului tur de scrutin, comisiile de etică și integritate astfel încât:

 • Să elaboreze criterii clare de selecție a candidaților la viitoarele alegeri parlamentare. Atunci când există semnale certe precum au fost cele ale României curate care a prezentat public, în anul 2012, cazurile de risc de condamnare a candidaților (ulterior toate finalizându-se cu sentințe definitive), să acționeze astfel încât să împiedice folosirea imunității parlamentare pe post de plapumă pentru noi și noi abuzuri.

Cerem Parlamentului și formațiunilor politice ca, în loc să concentreze dezbaterea pe argumente pro și contra asigurării unui trai de lux pentru cel mai corupt Parlament post-decembrist, să se concentreze pe modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului și a Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor pentru ca:

 • Parlamentarii condamnați de justiție în primă instanță să își piardă obligatoriu mandatul
 • Imunitatea parlamentarului să fie eliminată complet pentru ca politicienii să nu mai poată bloca justiția.
 • Să elimine din proiectul legii privind modificarea și completarea Legii finanțării partidelor politice toate prevederile abuzive și să accepte că reformarea în acest sens trebuie construită pe principiul transparenței, pe baze concurențiale care să permită accesul în politică a unor personaje noi, necontroversate, și fără să arunce povara suportării unor cheltuieli și mai mari, tot pe umerii populației.
 • În întregul pachet care se dezbate în prezent la comisia de cod electoral să se țină cont de propunerile societății civile, care dorește acces democratic și nestingherit pentru independenți ori partide mai mici. Românii s-au săturat de blocarea reformării clasei politice de către corupți.

Senatorii și deputații care sunt condamnați definitiv la închisoare cu suspendare, pentru orice faptă, să fie imediat eliminați din Parlament.

Dacă parlamentarii vor o țară ca afară și știu să folosească în expuneri de motive argumente referitoare la salariul și pensiile din alte țări membre ale Uniunii Europene, noi le spunem că a venit  timpul ca ei să accepte ca mai înainte să ceară beneficii comparabile cu alte țări în care nivelul de trai este superior României, trebuie să asigure mai întâi cetățenilor români un trai decent, dovedind că fac legi prin care nu ignoră vocea și drepturile cetățeanului român. Și, mai ales, le cerem să modifice legile aplicabile lor, prin împiedicarea accesului în forul legislativ a unor persoane corupte, care se reprezintă pe sine în fața instanței apărându-se de acuzațiile de corupție, în loc să-i reprezinte corect pe cei care i-au trimis să facă legi drepte în Parlament.

Ca prim semn că au înțeles ce au de făcut, Alianța pentru o Românie Curată le cere celor 255 de deputați și senatori să își retragă de urgență semnătura și sprijinul pentru pensiile speciale. Dacă nu doresc, chemăm cetățenii să le spună părerea lor. Toți semnatarii (pentru date de contact click pe fiecare nume) sunt aici.

Susțin acest demers:

Societatea Academică din România

Fundația Pro Patrimonio

Federația Alma Mater

Centrul pentru Resurse Civice

Asociația Pro.Do.Mo.

Lista rămâne deschisă, va invităm să semnați în continuare folosind secțiunea de comentarii de mai jos.

Vă invităm să descărcați (de aici – click) și să citiți baza de date întocmită de colegul Andrei Macsut și veți afla cine sunt parlamentarii condamnați și care sunt faptele pentru care au primit anii de închisoare cu executare sau cu suspendare pe baza dosarelor instrumentate de DNA.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “Verifică acum care din pensionarii speciali este în județul tău și ai votat cu el. Nu-l mai vota data viitoare! România Curată propune soluții pentru îndepărtarea corupților din Parlament

 1. JOROVLEA PAVEL

  …adresele nu sunt bune.
  Am trimis mesaje de rusine lui Traian Dobrinescu ,deputat PNL de Valcea si mi-au venit amandoua inapoi.
  Probabil ca si adresele le dau gresite nu numai veniturile

  Reply
 2. IAD

  Mulţumim pentru informaţie! Ar fi utilă şi indicarea localităţilor, pe care aceştia le reprezintă, este foarte posibil să nu se fi făcut cu nimic cunoscute aceste persoane…

  Reply
  • IAD

   Retrag jumate din cometariu, am văzut că sunt link-uri între numele din listă şi profilul parlamentarului necunoscut!

   Reply
 3. Dorisa

  Da sunt de acord cu aceste inițiative și clar ele trebuie să continue, dar sunt de părere că lipsesc din acea listă a condamnaților mulți, poate nu a reușit colegul dvs. să-i treacă pe toți. Marele Năstase, care între timp s-a eliberat, etc. Mai e de muncă, nu glumă, acești aleși să reprezinte, țara au făcut multe fapte condamnabile, la care un muritor de rând nici măcar nu îndrăznește să se gândească. Dar fără confiscarea averilor ilicite, nu facem nimic. Perioada de detenție trece repede, iar banii furați de la acest popor, se regăsesc prin diferite inginerii, numai de ei știute, tot la familiile lor. Și acest lucru e cel mai dureros pentru noi ceilalți.

  Reply
 4. petre solomon

  de acord cu propunerile iar daca parlamentarii nu vor sa tina seama de ele ,atunci trebuie sa iesim in strada.

  Reply
 5. Marcel

  Nimeni nu este mai presus de lege! Nu le trebuie lege speciala, nu sunt mai speciali decat alegatorii, sa se respecte legea si regulile generale, aplicabile la amaratii de ROMANI: pensie dupa contributie, stadiul de cotizare si limita de varsta ceruta de LEGE!!!!

  Reply
 6. Hermandecrocu

  Nu este corect fata de ceilalti pensionari ca sa se faca exceptii,pentru o prestatie oricum ineficienta a parlamentarilor,deajuns ca au beneficiat in timpul mandatului de multe avantaje!Ar putea fi asimilati criteriilor generale de pensionare nicidecum aparte!

  Reply
 7. Nelu Stiuca

  Daca rezervistii si parlamentarii pretind ca li s-a stirbit din importanta personalitatii lor , desi de la al doilea RAZBOI MONDIAL n-a mai murit nimeni ucis de inamic ci poate din prostie, prin calcularea dupa un algoritm moral si etic al pensiilor, ar putea emite judecati de valoare, ar trebuii sa realizeze ca Ro este intr-o mare prapastie economico-sociala generata de incompetenta si hotie. Acesti privilegiati daca ar avea ceea ce pretind ca au, cinste, onoare, demnitate, moralitate, devotement, etc ar „apara” sistemul de sanatate si de invatamant care sunt decazute, ar lupta pt integritate si eficienta in administratia publica unde infrastructura este la pamant din cauza fraudelor, ar impune o clasa politica formata din elite, etc. Acesti impostori 90% nu au nici un merit sa primeasca nici ceea ce li se da acum. Cei ce vor un nou calcul al pensiilor spre marirea cuantumului sunt in proportie de 90% LINGAII care si-au facut rost fie si numai pt 6 luni de functii de sefi (infiintate la comanda in mod discretionar, fara nr deoarece societatea civila nu exercita control ) prin diferite tertipuri de aranjamente si spagi cu scopul de a iesi la pensie. OPINIA PUBLICA trebuie sa ia atitudini ferme fata de aceste atrocitati ale rezervistilor si parlamentarilor (cu pensiile speciale) si sa se impuna ca cea mai mare pensie de la stat, in Ro, sa nu depaseasca 10.000 de lei (inclusiv pt justitiari). Aceasta masura este necesara si obiectiva deoarece este aplicata in toate statele europene care se gasesc in dificultate economico-sociala ca si Ro.

  Reply
 8. PARLAMENTARII SUEDEZI FARA PRIVILEGII

  Suedia figurează pe locul 5 în topul 2013 al celor mai fericite ţări, după Danemarca, Norvegia, Elveţia şi Olanda. În comparaţie, România e pe locul 90. Ţările „fericite” au în comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viaţă sănătoasă şi, mai ales, absenţa corupţiei la nivelul liderilor, scrie ziare.com.
  Suedia este o monarhie constituţională. Din 1971, Parlamentul ţării este unicameral şi are 349 de membri, aleşi prin vot direct şi proporţional, ei reprezentând 9,2 milioane de cetăţeni. Regele Carl al-XVI-lea Gustaf îndeplineşte doar funcţii ceremoniale, cele politice fiind preluate de Preşedintele Parlamentului.
  Fără privilegii sau lux pentru politicieni
  Ţară este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicaţi şi de atenţi la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceştia nu au privilegii şi nici nu beneficiază de condiţii de lux.
  Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuinţe puse gratuit la dispoziţia parlamentarilor. Aceştia obişnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului.
  În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziţie garsoniere deţinute de stat, cu o suprafaţă de circa 40 de metri pătraţi. Singura cameră este folosită atât ca living, cât şi ca dormitor. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să îşi spele aşternuturile. Sunt şi parlamentari care trăiesc într-un spaţiu chiar mai mic, de doar 18 metri pătraţi. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este împărţită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Păstraţi curăţenia”.
  Biroul unui parlamentar are circa 18 metri pătraţi. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici maşini de serviciu cu şofer. „Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv pentru care banii plătitorilor de taxe să fie folosiţi pentru a le oferi politicienilor o viaţă de lux”, explică un suedez în reportajul televiziunii braziliene, „Suedia – Tărâmul politicienilor fără privilegii”
  Reşedinţa oficială a premierului suedez nu depăşeşte circa 300 de metri pătraţi. Nici acesta nu beneficiază de personal de serviciu. Mai mult, preşedintele guvernului a declarat că premierul îşi calcă singur cămăşile şi îşi spală singur rufele, la fel ca orice simplu cetăţean. Nici primarii şi guvernatorii nu au dreptul la reşedinţe oficiale gratuite, iar consilierii nici măcar nu au salariu lunar sau un birou propriu, aşa că lucrează de acasă. Doar parlamentarii, care lucrează la elaborarea legilor, se consideră că exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remuneraţi cu salarii lunare. Un parlamentar suedez câştigă aproape dublul venitului net al unui profesor.
  Fără indemnizaţii speciale
  Parlamentarii care nu domiciliază în capitală nu primesc bani în plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenţi la cabinetele parlamentare din localităţile de origine. Acolo, mulţi dintre ei lucrează de acasă şi utilizează sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii. Toate călătoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie să fie aprobate şi rezervate la agenţia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizaţii speciale. Politicienii suedezi nu sunt privilegiaţi în faţa legii şi nu se bucură de niciun fel de imunitate.
  Transparenţa şi control cetăţenesc
  Cetăţenii sunt foarte atenţi la modul în care Parlamentul îşi foloseşte puterea. Transparenţa activităţii parlamentare are rădăcini în Constituţie. Fiecare cetăţean are dreptul să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern şi declaraţia de impozit pe venit a premierului.
  Mai mult, funcţionarii trebuie să pună la dispoziţia doritorilor corespondenţa zilnică şi emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetăţean având acces la aceste informaţii.
  În sala calculatoarelor este posibil chiar să studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitaţii.
  Administraţia Parlamentului suedez ţine socoteala cheltuielilor în rapoarte ale membrilor, depozitate într-o singură încăpere. Există dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum şi pentru preşedintele Parlamentului. Orice suedez poate veni să studieze dosarele sau poate cere informaţiile prin intermediul Internetului.
  Principiul transparenţei este inclus în Constituţia suedeză de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de corupţie să fie extrem de rare în această ţară.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Nicolae Dorobantu: căutați în arhiva RC, nu de ieri, de azi, articole despre problema gazelor de șist din Vestul țării (nu doar în Bihor, ci de la Arad și Beba Veche până către Satu Mare);
   problema de la Năvodari e, într-adevăr o ciudățenie și așteptăm motivarea CEDO; dar până la decizia asta, stoparea gropii de deșeuri de acolo a fost posibilă tocmai datorită reacției civice (proteste, referendum local, petiții, denunțuri etc.)

   Reply
  • Nicolae Dorobantu

   Sunt decizii actuale. Eu m-am referit doar la ele si nu la problema in ansamblu. M-a mirat ca n-am vazut aproape nici o reactie vizavi de ele.

   Reply
 9. George Petrineanu

  @PARLAMENTARII SUEDEZI FARA PRIVILEGII
  Trăiesc de 25 de ani în Suedia. Cu tot respectul, versiunea asta e doar o deformare. Da, principiile sînt adevărate, parlamentarii suedezi funcționează suficient de decent incît să nu-mi pese de ei, dar există și aici o luptă pentru diminuarea poftelor lor. Periodic apar dezvăluiri în presă dar pe subiectul ăsta raportul Suedia România trebuie să fie 1:100.

  Reply
 10. mocoteo

  Golania parlamentarilor romani de a isi vota pensii speciale ii doar o palida copie a gestului parlamentarilor europeni care au facut acelasi lucru!

  Reply
 11. Cetatean

  Pentru toate spurcaciunile astea ar trebui data o lege ca in loc de pensii suplimentare sa dea ei banii inapoi, proportional cu numarul de mandate!! Ca doar cu cat au stat mai mult in parlament cu atat mai mult au furat… Desi in cazul lor solutia corecta ar fi confiscare a tot ce nu se justifica prin venituri legale si in plus munca silnica pe viata!

  Reply
 12. Ioan Bulacu

  Parlamentarii sa aiba macar decenta sa nu mai spuna ca lucreaza pentru tara; s-au dus acolo pentru imunitate si pentru tot felul de alte avantaje, nu din dorinta de a pune umarul la ridicarea tatii. Marea majoritate nu au nici un argument (pregatire, cinste, dorinta de a face legi pentru bunul mers al tarii) pentru a ocupa un loc in Palament, dovada stau legile proaste care necesita a fi modificate la scurt timp dupa ce au intrat in vigoare. Nu i-a obligat nimeni sa candideze pentru Parlament si daca nu le convine cat castiga sa aiba decenta sa-si dea demisia si sa se intoarca la meseria lor (daca au vreuna). Comparatia cu cat castiga un manager al unei firme private este de-a dreptul indecenta pentru ca acest manager lucreaza cel putin 10-12 ore/zi si este conectat la problemele firmei non stop. In plus, raspunde cu functia si chiar material si penal daca nu-si indeplineste tintele.
  Sunt tolal impotriva unor noi avantaje pentru parlamentari (fie salarii mai mari, fie pensii speciale) pentru ca cei mai multi nu-si merita nici ce primesc acum. Sunt total pentru desfiintarea imunitatii de care se bucura acum, sa ramana numai imunitatea pentru opiniile politice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *