Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Vasile Blaga, înfundat de fostul ministru Vâlcov. Cine controlează, de fapt, firma Tehnologica Radion

Copreședintele PNL Vasile Blaga apare în destăinuirile făcute de fostul ministru Darius Vâcov procurorilor anticorupție. Vâlcov, trimis astăzi (joi) în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, a spus procurorilor tot ce știe. Din spusele lui Vâlcov, cunoscuta firmă de construcții Tehnologica Radion este controlată de către fostul lider al PDL, actualul conducător al PNL, alături de Alina Gorghiu. Numele lui Vasile Blaga apare în rechizitoriu legat de intervenții pentru a câștiga firma controlată de el licitații importante. Una dintre ele, descrisă de Vâlcov și preluată de procurori în rechizitoriu, este cea legată de trei lucrări plătite de Compania de Apă Olt SA, licitație câștigată de Firma controlată de Vasile Blaga în asociere cu o firmă din Spania (Riloval Spania).

„În legătură cu documentaţia aferentă licitaţiei, martorul a declarat că S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu îndeplinea sub nicio formă criteriile din caietul de sarcini în ceea ce priveşte experienţa în domeniu şi nu dispunea de specialişti pe alimentare apă şi canalizare, partenerul spaniol din asociere nu executase până atunci nici un fel de lucrare în România şi nici lucrări similare în alte ţări, executând numai lucrări de irigaţii, nicidecum de canalizare“, notează procurorii în rechizitoriu.

Tehnologica lui Blaga nu îndeplinea condițiile pentru a câștiga licitația

Unul dintre martorii acuzării susține că Tehnologica Radion nu ar fi trebuit să câştige această licitaţie, având un preţ de ofertă ridicat, clasându-se pe locul 7 din 9 participanţi, nu dispunea de specialişti şi nici de experienţă în domeniu.

Un reprezentant al companiei SC Biff International SRL, care a participat la licitaţiile pentru lucrările din Slatina, Scorniceşti-Potcoava şi Drăgăneşti-Piatra Olt, a declarat că Tehnologica Radion nu a îndeplinit criteriile pentru a câştiga cele trei licitaţii şi că, după procedura licitaţiilor şi epuizarea căilor de atac în instanţă, a discutat personal cu Darius Vâlcov în biroul acestuia, iar fostul primar i-ar fi spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitaţiile trebuiau câştigate de Tehnologica Radion, „firmă care este controlată de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia”.

„Informația că atribuirea lucrărilor către Tehnologica Radion S.R.L. a fost determinată de intervenţia  lui VASILE BLAGA a fost confirmată de însuşi inculpatul Darius Vâlcov şi de inculpatul Florin Minel Prina“, notează procurorii.

„De altfel, și Vâcov  a confirmat procurorilor că în anul 2009 a fost chemat de VASILE BLAGA la sediul central al Partidului Democrat Liberal şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile. Prin urmare, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., prin reprezentantul său BERNA THEODOR, să câştige toate cele trei licitaţii“, scriu procurorii în rechizitoriul lui Vâlcov.

Blaga se interesa permanent de firma Tehnologica Radion

În 2009 și 2010, Vâlcov s-a întâlnit cu Vasile Blaga regulat, la partid sau cu ocazia unor vizite la blocuri ce erau reabilitate, Vasile Blaga interesîndu-se permanent de firma Tehnologica Radion.

În acea perioadă, Vasile Blaga era secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă.

Suma totală din cele trei contracte a fost de peste 130 de milioane de lei, iar partea  primarului Vâlcov a fost de peste 15 milioane de lei.

Poligraful lui Vâlcov îl dă de gol pe Blaga

Dezvăluirile lui Vâlcov au fost puse inițial sub semnul întrebării de către procurori, astfel că l-au supus unui test cu detectorul de minciuni. Procurorii notează că declaraţia lui Darius Vâlcov cu privire la intervenţia lui Vasile Blaga este credibilă, având în vedere că la testul poligraf, la întrebarea „Minţi atunci când susţii că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theodor Berna?”, la care Vâlcov a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul lui Vâlcov „nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat”.

La dosar există şi o declaraţie a lui Theodor Berna în legătură cu intervenţiile lui Vasile Blaga. „La momentul înţelegerii cu Vâlcov Darius eu îl cunoşteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu Vasile Blaga, dar după ce eu am luat legătura cu Vâlcov Darius nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu Vâlcov Darius, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP”, a spus Theodor Berna.

Mită în sacoșe, în cinci tranșe

Procurorii susțin că în cursul anului 2011, în perioada aprilie – sfârşitul anului 2011, „BERNA THEODOR i-a remis inculpatului PRINA MINEL FLORIN sume cuprinse între 400.000 lei şi 600.000 lei, în medie 500.000 lei, în pungi de plastic, totalizând 2.500.000 lei, în 5 tranşe, conform înţelegerii anterioare cu inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, în baza căreia sumele de bani urmau să fie primite prin intermediul inculpatului PRINA MINEL FLORIN. Inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, a confirmat şi a declarat că sumele de bani în numerar au fost primite prin intermediul inculpatului PRINA MINEL FLORIN“, notează procurorii.

Lista operelor de artă cumpărate de Vâcov din mită

„Sintetizând cele de mai sus, în perioada 26.03 – 30.05.2013, RAMBA ANDREI OVIDIU a achiziţionat opere de artă, din dispoziţia lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN, cu banii acestuia proveniţi din sursele indicate anterior, în sumă totală de 1.857.046,51 lei (adică de cca. 419.490 euro)“, scriu procurorii anticorupție.

 1. gravură semnată în creion PICASSO – PICTOR ÎN ATELIER, ex. 17/50, dimensiuni 19X23 cm (cuvetă), lucrare în ramă;
 2. gravură semnată în creion PICASSO – REGELE, ex. 37/50, dimensiuni 14,5X20,5 cm (cuvetă), lucrare în ramă;
 3. desen în cărbune presat semnat PICASSO – LUPTA CENTAURILOR III, datat 6.12.1959 (în oglindă), dimensiuni 56/76, lucrare în ramă;
 4. desen pe hârtie de calc faţă-verso atribuit lui ANDY WARHOL, ÎNGER, dimensiuni (vizibile în paspartu) 29X22 cm;
 5. desen pe hârtie atribuit lui ANDY WARHOL, ZÂNĂ, dimensiuni (vizibile în paspartu) 21X27 cm;
 6. desen pe hârtie atribuit lui ANDY WARHOL, ZÂNĂ, dimensiuni (vizibile în paspartu) 27X21 cm;
 7. desen pe hârtie atribuit lui ANDY WARHOL, ZÂNĂ, dimensiuni (vizibile în paspartu) 27X24,5 cm;
 8. fotografie ANDY şi VICTOR HUGO, dimensiuni aprox. 16X22,5 cm;
 9. desen în grafit pe hârtie de gravură atribuit lui ANDY WARHOL, VICTOR HUGO, dimensiuni 80,5X61 cm;
 10. desen în cărbune pe hârtie semnat în creion dreapta jos (pe cadru) CHARLES DUPATY – AUTOPORTRET, dimensiuni (vizibile în paspartu) 35X27 cm;
 11. fotografie ANDY WARHOL, OASPEŢI LA PETRECERE, dimensiuni aprox. 16X23 cm;
 12. desen pe hârtie atribuit lui ANDY WARHOL, ÎNGER, dimensiuni (vizibile în paspartu) 27X20,5 cm;
 13. desen pe hârtie atribuit lui ANDY WARHOL, ÎNGER, dimensiuni (vizibile în paspartu) 27X20,5 cm;
 14. tablou în ulei pe pânză semnat dreapta jos RENOIR – NUD DE FEMEIE CULCAT, dimensiuni14,5X23,5 cm;
 15. desen în creion pe hârtie de JEAN COCTEAU – MAŞINA DE SCRIS, dimensiuni 21X13,5 cm, ştampilat cu monogramă dreapta jos;
 16. lucrare în tehnică mixtă (tuş şi colaj de hârtie) pe carton de ANDY WARHOL – BĂRBAT ÎN DIFICULTATE, dimensiuni 102X102 cm;
 17. întinzător război de ţesut, decorat antropomorf, obiect + suport, lemn, 31 cm, zona CHIMU, PERU, datat 1200-1400;
 18. statuetă ceramică VENUS CALLIPYGE, 11,7 cm, Mexic;
 19. lucrare în ceară pe carton semnat VICTOR BRAUNER, 10,5X6 cm, circa 1946;
 20. lucrare în ceară cu dedicaţie pe carton semnată VICTOR BRAUNER, 6X10,5 cm, circa 1946;
 21. vas cu friză decorativă cu trei jaguari, ceramică PANAMA – COSTA RICA, 9,5 cm, cu fisură la zona de articulare dintre vas şi jaguar, cu încă o fisură la bază;
 22. statuetă antropomorfă şezând, piatră dură de culoare verde închis, 6,5 cm, zona COLIMA MEXIC, 100-250 era noastră;
 23. figurină antropomorfă, ceramică, zona MICHOACAN MEXIC, 300-100 î.e.n., ceramică 8,2 cm;
 24. VENUS nud, statuetă de ceramică, zona MICHOACAN MEXIC, 300-100 î.e.n., ceramică 13,3 cm;
 25. obiect de teracotă cache – sexe feminin, 400-1350 e.n., 12X15cm, insula MARAJO, BRAZILIA;
 26. obiect ceramic de PABLO PICASSO, FAŢA CU PETE – 1965;
 27. obiect ceramic de PABLO PICASSO, FAŢA – 1965;
 28. obiect ceramic de PABLO PICASSO, FAŢA CU NASUL MARE – ceramică lustruită 1963;
 29. obiect ceramic decorativ de PABLO PICASSO, TREI OAMENI PE TRAMBULINĂ – ceramică lustruită 1956;
 30. obiect decorativ de PABLO PICASSO – PICADORUL ŞI TAURUL,
 31. ceramică lustruită 1953;
 32. vas de lut nesmălţuit, decorat cu motive geometrice şi aplicaţii volumetrice, artă precolumbiană, cu dimensiunile de 32X35cm;
 33. carte pictată de SALVADOR DALI, datat 1976, cu dimensiunile de 29,7X22cm (dimensiuni pagină);
 34. desen în tuş pe hârtie de PABLO PICASSO, SCENĂ DE CORIDĂ, semnat mijloc jos, dedicaţie stânga jos, datat dreapta jos 18.5.59, cu dimensiunile de 11,2x16cm (dimensiuni paspartu);
 35. desen în creion pe hârtie de JEAN COCTEAU, monogramă dreapta jos, FEMEIA ÎN LEMN, cu dimensiunile de 20,3X12,7cm (dimensiuni paspartu);
 36. desen în creion pe hârtie, de JEAN COCTEAU, STUDIU PENTRU O REPREZENTARE A LUI ORFEU, monogramă dreapta jos, cu dimensiunile de 20X13cm (dimensiuni paspartu);
 37. tablou în ulei pe carton (bristol), de NICOLAE TONITZA, NUD ŞEZÂND PE SCAUN ROŞU, semnat stânga jos, cu dimensiunile de 29X16cm (dimensiuni paspartu);
 38. tablou în ulei pe carton, atribuit lui NICOLAE TONITZA, nesemnat, nedatat, autentificat pe verso de soţia artistului, FETIŢĂ CITIND, cu dimensiunile de 32X28cm;
 39. desen în creion pe hârtie, de PABLO PICASSO, OMAGIU ADUS LUI BACHUS, semnat dreapta jos, datat 27.10.60, cu dimensiunile de 53,5X69,5cm;
 40. tablou în ulei pe carton, de NICOLAE TONITZA, FETIŢĂ CU TURBAN CITIND, autentificat pe verso, în 1944, de soţia artistului şi datat 1912, cu dimensiunile de 40,5X27,5cm;
 41. tablou în ulei pe carton, de NICOLAE TONITZA, PORTRET DE FEMEIE (ECATERINA), autentificat pe verso, în 1944, de soţia artistului şi datat 1918, cu dimensiunile de 38,5X29cm;
 42. tablou în ulei pe pânză, de VICTOR BRAUNER, LA RELATION 1952, semnat stânga jos, datat VII 1952, cu dimensiunile de 80,5X100cm;
 43. obiect ceramic de PABLO PICASSO, CAVALERUL ŞI CALUL – ceramică lustruită 1952,
 44. desen în tuş atribuit lui VICTOR BRAUNER, LA VEHEMENCE;
 45. desen în creion atribuit lui VICTOR BRAUNER, TOPÂRCEANU REGELE SARCAZMULUI, dimensiuni (vizibile în paspartu) 20,5X15 cm;
 46. desen pe hârtie tehnică mixtă (pastel si creion), semnat stânga jos FRANCIS ŞIRATO datat 1939, intitulat dreapta jos Sighişoara, dimensiuni (vizibile în paspartu) 26X19 cm;
 47. tablou în ulei pe carton de semnat stânga jos ŞTEFANIA MANOLIU – COVOR LA USCAT ÎN SAT, IARNA, dimensiuni 50X40cm;
 48. tablou în ulei pe carton, semnat stânga jos ŞT(EFANIA) MANOLIU – PISICĂ ÎN FAŢA UNUI MAGAZIN, dimensiuni 50X40 cm (pierdere strat pictural mijloc sus);
 49. desen de SALVADOR DALI, semnat dreapta jos şi datat 1973, cu dimensiunile de 31,5X23,5 cm (dimensiuni paspartu), însoţit de un album SALVADOR DALI.

Procurorii au arătat în rechizitoriu și schema prin care mita pe care ar fi luat-o fostul ministru Darius Vâlcov a circulat prin „mai multe mâini“ pentru a ajunge, în final, la destinatar: „S.C. TEHNOLOGIA RADION S.R.L. (Berna Theodor) –  S.C. PLUS CONFORT S.R.L. (Ramba Andrei Ovidiu) – S.C. MKS STILL GRAND SERV S.R.L. (Mocanu Marian Alexandru) – S.C. BOGMAR PRO DESIGN S.R.L. (inc. Timofte Petre Bogdan) – CITY HOTEL SLATINA (inc. VÂLCOV DARIUS BOGDAN).

Blaga neagă tot și susține că DNA nu l-a chermat pentru audieri

Copreședintele PNL a transmis un comunicat de presă în care a negat spusele lui Darius Vâlcov.

„În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privind menţionarea numelui meu în rechizitorul din dosarul Darius Vâlcov, ţin să fac următoarele precizări:

 • Nu am făcut niciodată vreo recomandare domnului Darius Vâlcov cu privire la modul de a conduce primăria Slatina şi nici vreuna referitoare la procedura de achiziții derulate de primăria pe care o conducea la momentul respectiv.
 • Nu am intervenit niciodată în favoarea vreunei firme participante la licitaţii în România, nici din poziţia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului.
 • Nu am fost chemat de nicio instituţie pentru da explicații în legătură cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, voi răspunde întrebărilor autorităţilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost şi sunt la dispoziţia instituţiilor statului pentru a da orice fel de explicaţii.
 • Regret că numele meu este folosit în declarații pe care persoane aflate într-o situație dificilă le dau în fața anchetatorilor”.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *