Ionuț Dorobanțu

V-aţi lăsa pe mâna unui medic care în facultate a dat şpagă să treacă examenul la „Anestezie. Terapie Intensivă. Prim ajutor“? Rechizitoriul corupției de la UMF Craiova

Șase profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Sunt acuzaţi că au primit bani şi bijuterii de la studenţii facultăţilor de Medicină generală, Tehnică Dentară sau Moaşe şi Asistență Medicală ca să îi treacă examenele.

Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns!

Ancheta a scos la iveală diferite tipologii ale profesorilor care şi-au vândut menirea. Dincolo de situaţiile hilare de genul profesoarei care primeşte, pe lânga plicul cu bani, o lădiţă cu roşii şi lubeniţe de Dăbuleni sau al studentei care se duce la munte cu banii ceruţi mamei pentru şpaga profesorilor, realitatea de la UMF Craiova, reconstituită de procurori, este una extrem de îngrijorătoare. Să nu uitam că aceşti studenţi sunt viitorii noştri medici care ne vor trata şi de la care aşteptăm ajutor, speranţă, salvare.

Studenţii în cauză sunt viitoarele cadre medicale, practicieni, care sub aspectul modului de pregătire didactică/practică pun sub semnul întrebării acumularea cunoştințelor necesare pentru tratarea pacienţilor, fapt încurajat şi de către cadrele didactice care sunt de asemenea, practicieni în domeniul medical şi care astfel îşi încalcă şi jurământul depus cu ocazia intrării în profesie. Urmare a unei pregătiri deficitare în prezent s-au înmulţit în mod semnificativ cazurile de malpraxis, această pregătire fiind cauzată şi de către cadrele didactice care încurajează studenţii în acest sens, primind cadouri sau sume de bani de la aceştia pentru a le facilita promovarea examenelor formal, prin copierea rezolvărilor, cadrele didactice părăsind sălile de examene întru facilitarea copiatului, ca în cazul inculpatei Cernea Daniela”, arată procurorul de caz Denisa Cristodor (Parchetul General) în rechizitoriu.

Diferite tipuri de profesori şpăgari. Micile escocherii ale profesoarei Lucica Roșu

Studenţii au denunţat că profesoara Lucica Roşu, titularul cursului de “Bacteriologie. Virusologie. Parazitologie” nu-i promovează intenţionat astfel încât să ajungă în situaţia de a repeta anul.

Situaţie care te obligă să oferi bani pentru a promova. Când un student ajunge în această situaţie, profesoara  Roşu Lucica creşte tariful de la 50 la 100 de euro”, le-au relatat studenţii procurorilor.

Studenta Andreea Pascu, anul V la Medicină Generală, le-a descis procurorilor cum proceda profesoara:

‘Profesoara Roşu Lucica şi-a creat un sistem de predare a cursurilor care face aproape imposibilă promovarea la examenul pe care îl organizează, prin faptul că solicită studenţilor să fie atenţi la ceea ce spune şi să nu-şi ia notiţe, pentru că le va da cursul în format electronic, iar cu puţin timp înainte de debutul sesiunii,  aceasta refuză să le mai furnizeze cursurile respective şi îi cheamă pe studenţi la meditaţii. Cei care refuză să meargă la meditaţii din cauza costurilor prea mari, preferă să îi ofere acesteia sume cuprinse între 50 şi 100 de euro ca să promoveze.’

O altă studentă, Dana Raluca Ivănuş, din Dăbuleni, anul III la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă medicală, i-a dat profesoarei, pe lânga bani, o lădiţă cu legume. Procurorii au planşe fotografice ce surprind momentul în care tânăra se duce la uşa apartamentului profesoarei cu lădiţa cu legume:

Studenta şi însoţitorul său sunt primiţi în apartament de către cadrul didactic Roşu Lucica căreia i se oferă o ladă cu roşii şi o plasă cu produse de grădină, fapt ce rezultă din supravegherea video, planşele foto fiind ataşate la dosarul cauzei. În data de 22 iunie 2015, Ivănuş Dana a susţinut examenul la disciplina Bacteriologie cu Roşu Lucica primind, urmare a cointeresării materiale, nota 7“.

Aceeaşi studentă îi povesteşte unui coleg cum i-a dat şi altă dată profesoarei mită într-un plic, plasat alături de o cutie de bomboane, într-o punguţă:

„Ivănuş Dana  – Aşa. Şi când plecarăm de-acolo „Haideţi să vă dăm o mică atenţie”, Oana, ştii şi-mi făcu semn să o scot. Dar ea „Nu, nu. Nu. Luaţi-o!” „Deci, nici nu vreau s-aud”. Pe bune! Deci, chiar nu … 3 minute zise că „nu, dar vă rog”. Oana, „gata, am lăsat-o. Nu mai. Plecăm”. Şi-o lăsă. „O pungă de bomboane i-o daţi fetei dacă nu vreţi”. Nu ştiu ce. A dracu ea! Puse mâna să vadă dacă este un plic în ea.

Cristi – Îhî.”

Profesorul ruşinos care a luat mită de la „50-60 de studenți“

Profesorul Liviu Chirigiu este titularul cursurilor de Chimie analitică, chimie sanitară şi toxicologie medico – legală în cadrul Facultăţii de Farmacie. Pe numele lui au fost depuse șase denunţuri de către studenţii care au relatat cum i-au dat mită câte 100 de euro ca să îi treacă examenul la Chimie analitică cantitativă.

În lift, nu, în birou, da. Unul dintre părinţi, Silviu Şişu, a depus şi el un denunţ împotriva profesorului Chirigiu în care a relatat cum a fost invitat de acesta la facultate.

În lift a vrut să-i ofere suma de 100 de euro, însă Chirigiu Liviu a refuzat să primească banii, arătându-i camera video instalată. În aceste condiţii, l-a însoţit pe Chirigiu Liviu în biroul său, unde i-a spus situaţia fiicei sale care era studentă la taxă şi i-a oferit suma de 100 de euro. În urma susţinerii examenului, studenta Şişu Raluca a luat nota 10“, arată procurorii în rechizitoriu.

S-a întors cu spatele de ruşine. Studenta Anamaria Capră a relatat şi ea cum i-a dat plicul cu 100 de euro profesorului:

Cunoşteam de la colegii mai mari faptul că domnul profesor Chirigiu Liviu primeşte de la studenţi, sume de bani în cuantum de 100 euro în schimbul promovării examenelor la disciplina dumnealui. De asemenea, era cunoscut faptul că, dacă nu remiţi suma de 100 euro, nu puteai promova acest examen, indiferent de cât de bine te pregăteai la această materie. (…) Ştiam de la colegii mai mari că trebuie să merg la domnul profesor în biroul situat în sediul Facultăţii de Farmacie, UMF Craiova, la etajul 5. (…) În momentul în care am intrat în birou, m-am prezentat, timp în care domnul profesor Chirigiu s-a întors cu spatele, spunând „nu, nu, nu, nu …”, eu în acel moment am rămas „împietrită”, acesta s-a întors din nou cu faţa către mine şi a efectuat un gest afirmativ cu capul din care eu am înţeles că pot să îi remit plicul cu suma de bani, ceea ce am şi făcut, aşezând plicul pe biroul acestuia.”

Profesorul a recunoscut. Speriat de denunţurile studenţilor, profesorul Chirigiu a ales să se spovedească în faţa procurorului, însă a susţinut că nu a condiţionat trecerea examenelor:

“Niciodată nu am pretins vreo sumă de bani sau alte foloase de la studenţi, ci doar le-am acceptat. (…) În schimbul sumelor de bani primite, studenţii beneficiau de evaluare mai indulgentă, care se solda cu promovarea examenelor. Nu ţineam cont de cuantumul sumelor de bani, notele obţinute fiind de regulă între 5 şi 8. Aproximez că, înaintea examenelor din anul universitar 2013-2014, am primit sume de bani cuprinse între 50 şi 100 euro de la un număr de 50-60 de studenţi, atât din anul I, cât şi din anul IV.”

Profesorul susţine că îi desconsideră pe studenţii care nu învată şi îi dau şpagă:

I-am facilitat ca sistem de notare pe cei care nu îmi ofereau sume de bani, punctând cu 2 puncte în plus lucrările peste nota 4, întrucât le apreciam munca şi nu îi apreciam personal pe cei de la care primeam sume de bani, socotindu-i fără valoare.”

Profesoara care speria studenţii ca să dea şpagă. A fost prinsă cu ajutorul unei studente sub acoperire

Profesoara Daniela Cernea, titulară a cursului ,,Anestezie. Terapie intensivă. Prim ajutor”, este acuzată că a primit un lănţişor de aur cu pandantiv în valoare de 440 de lei de la un grup de 10 studenţi ai anului III de la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă medicală .

Profesoara ar fi predat doar două treimi din materie. În mai, le-a spus studenţilor să cumpere o lucrare de specialitate mult mai grea destinată pregătirii medicilor, nu asistenţilor. Speriate, mai ales că ştiau de la anii mai mari că profesoara este deosebit de exigentă, studentele de la Moaşe s-au organizat pe Facebook, pe grupul ,,UMF – Moaşe” ca să strângă câte 50 de lei de fiecare ca să-i cumpere lănţişorul profesoarei.

Procurorii au infiltrat o studentă sub acoperire printre studenţi, pe Facebook. Pe lângă procesul verbal cu declaraţia ei, studenta -colaboratoare a făcut capturi foto cu discuţiile de pe Facebook şi cu bijuteria cumpărată şi oferită profesoarei. Iată fragmente din procesul verbal al studentei infiltrate:

“Examenul de “Anestezie. Terapie intensivă. Prim ajutor” s-a derulat în imobilul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, la sala pentru Raportul de gardă, situată la etajul nr. 8, iar ca urmare a primirii bijuteriei în cauză, conferenţiarul universitar Cernea Daniela Denisa a dictat subiectele timp de aproximativ 10 minute şi ulterior a părăsit sala de examen cu scopul de a permite studenţilor să copieze din cursurile pe care aceştia le deţineau (…) Studenţii Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, specializarea Moaşe, anul III au primit fără excepţii nota 10 la examenul de Anestezie. Terapie intensivă. Prim ajutor”.

Comoara lui Ali Baba găsită acasă la profesoara Cernea

La percheziţia domiciliară, procurorii au găsit în casa profesoarei Daniela Cernea, lănţişorul de aur cu pandantiv, 6.900 lei şi 4.100 euro, plus alte bijuterii:

“ – o brăţară modul ”scalv” articulară de aur, 6,20 grame

– un inel model evantai, cu pietre incolore, aur, 5,13 grame

– un inel şină lată fantezie, aur, 3,18 grame

– un lănțişor model răsucit, lipsă închizător, argint, 1,20 grame

– un lănţişor vensi pătrate, închizător pringring, argint, 1,70 grame

– cercei cu câte o piatră sferică turcoise, aur, 1,95 grame

– pandantive model cruce şi perle cu o piatră incoloră, aur, 1,60 grame

– inele diverse modele cu pietre, aur, 5 buc, 14,64 grame

– cercei model floare cu ştift şi flutural, cu pietre, aur, 1,20 grame

– pandantiv model floral cu pietre, aur, 1,60 grame

– colier cu pietre incolore montate în casete rotunde, aur, 6,64 grame

– lanţ model răsucit, aur, 1,34 grame

– coliere diverse modele cu pandantive cu pietre incolore, aur, 3 buc, 11,42 grame

– cercei cu pietre incolore, aur, 4 buc, 7,03 grame

– colier model împletit, aur, 3,64 grame

– broşă model frunză, aur, 2,51 grame

– pandantiv model fluture, aur, 0,63 grame

– inele cu pietre incolore, model fantezie, argint, 2 buc, 14,26 grame

– inele cu pietre diverse culori, aur, 4 buc, 12,42 grame

– inele cu pietre diverse modele, aur, 27 buc, 110,88 grame

– inele diverse modele, fără pietre, aur, 3 buc, 9,55 grame

– coliere cu pietre diverse culori şi modele, aur, 6 buc, 44,13 grame

– coliere diverse modele, aur, 6 buc, 79,18 grame

– pandantive diverse modele cu pietre incolore şi colorate, aur, 14 buc, 27,71 grame

– pandantiv buburuză cu email, aur, 0,82 grame

– pandantive diverse modele, fără pietre, aur, 6 buc, 9,90 grame

– brăţări diverse modele, fără pietre, aur, 7 buc, 76,60 grame

– brăţări diverse modele cu pietre, aur, 6 buc, 22,90 grame

– cercei diverse modele, cu pietre, aur, 32 buc, 64,60 grame

– cercei diverse modele, fără pietre, aur, 18 buc, 37,00 grame.”

Banii şi bijuteriile au fost puse sub sechestru în vederea confiscării.

Profesorul soţ de judecătoare care ia şpagă în maşină sau în faţa blocului

Procurorii l-au trimis în judecată pentru luare de mită şi pe profesorul Dănuţ Firu, titularul cursului de Biochimie. Procurorii au probe şi denunţurile studenţilor potrivit cărora profesorul a primit plicuri cu bani şi sticle de whisky.

Martorul denunţător a arătat că a mers la întâlnire cu un alt sudent şi prin portiera dreaptă faţă i-a întins profesorului Firu Dănuţ care se afla la volanul autoturismului proprietate personală, plicul cu suma de 700 lei, ulterior fiind promovaţi de către acesta,” se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dănuţ Firu, soţul judecătoarei Marga Firu de la Tribunalul Dolj, este plasat sub control judiciar. Procurorii îl anchetează şi într-un alt dosar disjuns.

Secretara facultăţii le spunea studenţilor subiectele prin sms. Contra cost

Raluca Iovan, secretara Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă medicală din cadrul UMF Craiova, este acuzată şi ea de luare de mită. Procurorii au interceptat mai multe convorbiri pe sms ale secretarei cu studenţi şi profesori. Iată un exemplu:

În data de 12 ianuarie 2015, la ora 13:19:16, Iovan Raluca trimite un mesaj scris catre Albulescu Dana (titulara cursului Fiziologie normală şi patologică – n.r.) cu următorul conţinut: Mehedintu Daniela, gr 4

Iovan Raluca a primit de la Albulescu Dana la 18 ianuarie 2015, orele 15.28, un mesaj cu textul : ,,oasele piciorului. Ficatul configuraţie. Articulaţiile degetelor mâinilor.”

Secretara aranja examene şi pentru profesori. Anchetatorii au planşe fotografice de la filaj cu secretara Raluca Iovan, în jeanşi albastri, bluză şi pantofi cu toc de culoare galbenă, în timp de căra o lădiţă cu peşte destinată unui membru al comisiei ca să îl ajute pe unul dintre profesori să treaca examenul de primariat.

“In cursul lunii iunie 2015, în calitate de secretară a Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială, în schimbul unor foloase necuvenite, a lăsat impresia lui Cotoi Bogdan, decan al anului III la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Socială, că are influenţă pe lângă membrii comisiei constituită pentru obţinerea gradului de medic primar, traficându-şi astfel influenţa pe lângă Micu Viorel Dorin, consilier superior în cadrul DSP Dolj, pentru ca Cotoi Bogdan să pice într-o comisie din care făceau parte membri pe lângă care a pretins că are influenţă, dar şi prin divulgarea către candidatul Cotoi Bogdan a rezolvărilor subiectelor la examen.”

O studenta a tocat banii de şpagă la munte

Nu toţi studenţii au dat şpagă ca să treacă examenele. Un exemplu hilar este cel al studentei Lorena Marinescu, anul III la Facultatea Moaşe şi asistenţă medicală, restanţieră.

Întrucât pe data de 29 mai trebuia să meargă la munte cu prietenii şi nu avea suficienţi bani, i-a solicitat mamei sale suma de 50 de euro, sub pretextul că trebuie să-i ofere cadrului didactic, bani pe care i-a cheltuit însă la munte.”

Pe lângă cei șase profesori acuzaţi de luare de mită şi trimişi în judecată, procurorii mai cercetează alţi nouă profesori de la UMF Craiova într-un nou dosar de corupţie disjuns din acesta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “V-aţi lăsa pe mâna unui medic care în facultate a dat şpagă să treacă examenul la „Anestezie. Terapie Intensivă. Prim ajutor“? Rechizitoriul corupției de la UMF Craiova

 1. Andrei C

  Super. Pe cand si la UMF Carol Davila Bucuresti?
  Am avut o asistenta la grupa la Histologie sau BioCel prin 2000-2001 care a interceptat pe hol un grup de colegi:
  – ati venit sa ma vedeti? Era perioada de sesiune, urma examenul practic in vreo doua zile.
  Raspuns: nu, avem examen la Fizio.
  Replica: vedeti sa nu veniti la mine cu flori, sunt alergica la buruieni. Sa-mi aduceti ceva mai deosebit.
  Noi am ramas prosti, citisem pentru examenul practic si nici prin cap nu ne trecea sa-i luam ceva. Pana la urma, de frica, am strans bani si I-au luat fetele un lantisor si o bratara de aur. Tin si acum minte ca ne-a pus un camp cu un neutrofil destul de atipic. Ca sa ne demonstreze ca fara spaga aia putea sa ne pice lejer.

  Uitasem de faza, a fost un exemplu relativ izolat in anii preclinici, unde Prof. Dan Eremia executa cu taierea contractului de munca orice incercare de acceptare de spaga ajunsa in vizorul domniei sale.

  Aceeasi individa mi-a zis in mod repetat ca o sa ajung un medic ratat. Ea era de pe atunci, doar ca eu nu o stiam. Daca ma intorc vreodata in tara si am mai mult timp prin Bucuresti, o sa-i fac o vizita sa-i spun vreo doua. Pariez ca a ajuns Conf pana acum.

  Reply
 2. Pascu Andreea

  subsemnata Pascu Andreea studenta in anul 5 ,medicina generală Craiova țin sa precizez ca nu am făcut aceasta declarație !!!!!!!!!!!!

  Reply
 3. Andrei

  Sunt pure minciuni…niciodata nu a fost conditionata trecerea examenelor!!!!Insa exista exceptii,oameni mai lenesi,care in loc sa invete prefera sa dea un ban si sa scape de examen.

  Reply
 4. popescu

  Cum aveti ,mai,tupeul sa afirmați ca sunt pure minciuni?? Câți studenți termina anual??? Câți au tupeul sa spună adevarul ???de când pui piciorul in facultate in primul an ti se spun numele profesorilor la care e aproape imposibil sa treci fara bani (ex.Gorunescu)!!s-a saturat de puscărie,dar isi merita soarta !!! Sa va fie rusine ca nu recunoașteți!!! Terminati facultatea si va este rusine ca sunteți slab pregatiti !!Dar aveti fitze de mari farm (in realitate nu stiti nici măcar modul de administrare al metamizolului sau ,si mai grav,paracetamolului!!! Despre reactii adverse sau toxicitate,nici nu pot pomenii !!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *