Cristian Ghingheș

Universitatea din București a fost amendată pentru mizeria din căminele studențești

Când am spus că vrem „Universități curate”, noi ne gândeam la alungarea corupției din universități și la transformarea acestor instituții în generatoare de bună guvernare pentru societate și mai ales pentru tinerii care le calcă pragurile. Totuși, iată că 2018 ne arată că trebuie să luăm în calcul în primul rând sensul propriu al dorinței noastre, dovadă stând situația din căminele Universitatății din București.

Aflăm de la Cristina Pelin, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti citat de Adevărul, că Universitatea din București tocmai a fost amendată cu 10.000 de lei pentru condițiile igienico-sanitare neadecvate din căminele Grozăvești ca urmare a sesizării unui student, Andrei-Nicolae Popa, membru în Consiliul director al Asociației Studenților în Drept (ASD).

In calitate de reprezentant al studentilor Facultatii de Drept am fost pus deseori in situatia ingrata de a sesiza Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti pentru ca primeam si primesc aproape zilnic reclamatii de la studenti despre jegul din camine. Voi face atatea sesizari cat e nevoie, chiar daca asta imi va lua din timpul de invatare. Faradelegile si nesimtirea trebuie pedepsite. Nu putem sta indiferenti vazand cum se imbolnavesc studentii.

Am epuizat toate caile de comunicare cu administratia UB. Singurii aliati ai studentilor au ramas autoritatile statului cu atributii de control, procurorii si presa.

Printre neregulile constatate de DSP se numără:

 • lipsa hârtiei igienice și a săpunului;
 • camere cu pavimentul degradat și cu pereții neigienizați;
 • lipsa spațiilor pentru studiu (după ce sălile au fost transformate în spații de cazare);
 • personal de curățenie insuficient;
 • inflitrații la nivelul grupurilor sanitare și teraselor.

Amenda vine ca urmare a faptului că administratorii căminelor Universității București nu au aplicat măsurile necesare remedierii situației constatate până la începerea anului universitar 2018-2019.

Citat de Adevărul, Horia Oniță, reprezentant al studenților din Universitatea București, susține că există și alte nereguli în căminele studenților dincolo de cele conformate de DSP: dacă ar fi ca instituţia să respecte legea întocmai, unele dintre cămine ar fi închise. Problema ţine şi de voinţa politică. De pildă, căminele din Bucureşti sunt dezastruoase în comparaţie cu cele din Cluj-Napoca, dar asta şi pentru că de-a lungul anilor primăria clujeană a finanţat universităţile spre deosebire de PMB.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Universitatea din București a fost amendată pentru mizeria din căminele studențești

 1. Ghita Bizonu'

  Bai asiatilor nu va este rusine?
  lipsa hârtiei igienice și a săpunului;? Un sul de igienica costa 0,5 lei. Cu pretul unei cafele aveti si sapun si igienica! Ce naiba ca pana si in armata am avut sapunul meu!

  Reply
 2. Mhai Marchidann

  Universitatea din Bucuresti a primit din partea instantei penalizari de 100 RON/zi iar rectorul sau a primit amenzi de 20% din salariul minim pe economie / zi pentru refuzul de a executa o hotarare definitiva si irevocabila, vezi Decizia nr. 1522 din 15.03.2018 a Curtii de Apel Bucuresti:
  http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000743152&id_inst=2

  Putin mai grav decat o amenda administrativa, dar mai interesant amenzile si penalitatile mentionate sunt doar o mica parte din ce s-a intamplat pentru ca nu au fost amendati in mod normal de la incalcarea in picioare a titlului executoriu ci de la pronuntarea hotararii de amenzi si penalitati adica din 15 Martie 2018 cu incalcarea flagranta a Doctrinei privind executarea silita in materia contenciosului administrativ, stabilita in unanimitate la Intalnirea organizata de Institutul National al Magistraturii (INM) din 30-31 mai 2016, prin moderarea formatorului INM de la Inalta Curte de Casatie si Justitie –dna judecator Gabriela BOGASIU, cu presedinti ai sectiilor contencios administrativ si fiscal, precum si cu judecatori din cadrul acelorasi sectii, reprezentand 13 curti de apel, impreuna cu Presedintele Sectiei de Contencios administrative si fiscal al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doctrina aplicabila procedurii de executare silita pe Art. 24 alin.(3) din Legea 554 din 2004 cu privire la data de la care se calculeaza zilele de intarziere a executarii silite pentru care se stabilesc amenzi si penalitati, doctrina fiind votata in unanimitate in interpretarea total opusa a ceea ce va pronuntat ulterior Decizia Civila nr. 1522 din 15.03.2018 a Curtii de Apel Bucuresti in Dosarul nr. 15408/3/2015* (rejudecare a Dosar nr. 15408/3/2015), hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata in privinta aplicabilitatii procedurii de executare silita pe Art. 24 alin.(3) din Legea 554 din 2004.

  Reiese ca Rectorul Universitatii din Bucuresti a fost in acest fel sposorizat de catre stat, care ar fi trebuie sa primeasca acesti bani, cu cel putin 48000 Euro.
  Probabil ca este o investitie buna pentru stat , sa vedem ce spune CEDO.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *