Vasile Ernu

Unirea 100: realităţi şi întrebări incomode

Pentru mine ca cetăţean român cu origini basarabene Unirea ar fi ceva extraordinar. Cel puţin mi-aş vizita părinţii, rudele şi prietenii mai lejer: fără cozile de la vamă. Şi poate că mama ar avea o pensie mai mare. Ceva mai mare.

M-au întrebat, m-am întrebat: ce aş fi votat eu pe 27 martie 1918?

Mai întîi unde aş fi fost eu pe sprectrul politic?

Doate datele arată că aş fi fost undeva în zona BUND, narodnicişti, eseri, anarhişti. Acolo se plasau cam toţi din zona mea de provenienţă. Cam tot acolo mă plasez şi acum ;).

Ce au votat ei? Au votat Unirea. Pînă şi eserii de care se temeau toţi au votat Unirea. Era singura lor şansă. Însă Unirea a fost votată din raţiuni şi cu proiecţii diferite. Asta e o chestiune de discutat: cum vedeau ei viitorul. Cum îl vedem acum?

Au trecut 100 de ani şi situaţia Basarabiei pare şi mai în fundătură. Iar clasa politică de azi (de ambele părţi ale Prutului) sînt doar nişte bande de profitori & hoţi mărunţi. Care acum fac comerţ şi cu Unirea. Cu ei nu vreau să mă asociez.

Ca om care fac mult teren în Basarabia vă spun că lucrurile arată foarte complicat la firul ierbii. Oamenii sînt derutaţi, obosiţi şi disperaţi. Basarabia nu a cunoscut o „elită politică” atît de hrăpăreaţă şi perversă de pe vremea….

Avem un „stat captiv” iar cei care se bat în piept cu UE şi cu Unirea sînt parte a acestui imens jaf şi suferinţă adusă acestei regiuni damnate. Ce nu a reuşit să facă nici războiul şi nici NKVD-ul au reuşit „elitele” Moldovei Independente: să pustiască tot. Iar „Unirea &Rusia” sînt fumigene pentru a pregăti un nou jaf.

Acum trecînd de pareta asta a Prutului, spre „Ţară”, condusă de o altă „elită” hrăpăreaţă care şi-a abandonat cetăţenii definitiv. Acum ne vînd o gogoaşă cu „centenarul”, cu „Basarabia pămînt românesc”, cu patriotismul.

Bun. Cîteva întrebări:

– Care e proiectul de ţară? Care e proiectul legat de Basarabia? ZERO.
– Cîte poduri şi durmuri s-au făcut? Ah flori şi poezii. Mersi.
– Cîte şcoli şi Universităţi ai fost deschise? pss.
– Cîte biblioteci şi librării?
– Avem un institut care să se ocupe de analiza zonei? Avem institut care se ocupa de Levant si „experţi analfabeţi” pe Est bine plătiţi.
– Ah un gazoduct „electoral” care se termină undeva în cîmpie şi se redeschide în an electoral….

Aş putea continua dar doare.

Dar totuşi statul Român a cheltuit destui bani pe „elita patriotardă” de la Chişinău. O da: a trebuit să întreţină o întreagă pătură socială de „patrioţi de meserie”, aceşti „patrioţi mercenari” care pentru bani sînt dispuşi la multe. Dar cu ei nu poţi construi mai nimic. Mai nou trebuie întreţinute armate de „experţi” care sug la noi fonduri fără a mişca nimic din realităţile dure din teren.

Iar atîta timp cît cele două maluri ale Prutului sînt legate doar de poduri ţariste şi sovietice ….. ne mai oprim şi ne gîndim: ce e de făcut?

Şi nu uitaţi vorbele genialului Şcedrin: „Atunci cînd se vorbeşte mult despre patriotism, înseamnă că undeva, ceva s-a furat”

Iată cum arată vama Allbiţa, cea mai importantă vamă româneacă dintre cele două state. Comentăm patriotic dar unde-s banii? (Foto: Curaj.tv)

Nu vreţi să vedeţi wc-ul… brrr.

PS. Da, statul Român a făcut şi lucruri bune precum bursele acordate cetăţenilor din RM şi mici investiţii punctuale. Dar e mult prea puţin.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Unirea 100: realităţi şi întrebări incomode

 1. John

  Dar nu și pus întrebări grele. De exemplu. Noi vrem Unirea? Eu nu prea . Germania a avut un soc cu RDG. Și au avut economie tare. Au investit 200 miliarde în 20 de ani. Și totuși ia cutremurat . Pe noi ne îngroapă. Noi nu avem aceleași resurse. Adoua întrebare .Citi vor de ai voștri Unirea . Populația e jumătate rusofonă .ei vor? Întrebare retorică . De ce v-ați ales președinte un rus? Chiar nu ați găsit în toată Republica un roman!? Care să va reprezinte!? Răspuns îl e altul. Cei cu Unirea sunteți că ungurii noștri .adică MINORITARI.

  Reply
  • ciprian

   Cam 21 % dintre moldoveni şi cam 27 % dintre români vor unirea, pe cifre. Peste 50 % dintre moldoveni ar vota împotriva unirii la un referendum. Nu ştim câţi români ar face la fel, probabil un procent important. Trăiască campania electorală din RM şi războiul asimetric al Rusiei. Nu zice nimeni cât ar costa întregul proces, e sub demnitatea noastră să ştim. Merge mai uşor cu lozincile.

   Reply
 2. Vlad

  Autorul anuntului spune” Şi poate că mama ar avea o pensie mai mare. Ceva mai mare.” De unde? A cotizat ceva la sistemul de pensii romanesc? Ce usor e sa faci socoteli pe munca altora.

  Reply
  • ciprian

   …de la bugetul Casei Naţionale de Pensii din România, desigur. Mama dumnealui a cotizat, probabil, la bugetul Casei de pensii din Moldova, iar cele două organisme, probabil, vor fi comasate. Bugetele vor fi de asemenea comasate… cu plusuri şi cu minusuri…Atât pensiile, cât şi salariile vor fi, probabil, aliniate pentru că toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii… Cine va plăti diferenţa, dacă va fi (şi probabil că va fi)…asta nu mai spune nimeni. E mai uşor cu lozinci decât cu matematica. Matematica nu aduce voturi nici aici, nici acolo…

   Reply
 3. Dac

  Îi criticăm pe Basarabeni că au președinți ruși, dar cu Armata Roșie-n coaste, ce-ați vrea să aibă? Lorzi englezi de a 7-a generație?
  Noi am avut un președinte practic rus, unul născut la Tighina și unul tătar. Acum avem unul neamț, ca să fim siguri că nu ne unim cu Bulgaria.
  Visați mai departe cum rezolvăm o problemă de azi cu metoda din a doua jumătate a secolului al XIX-lea!

  Reply
 4. Miron costin

  Evident ca toate minoritățile in frunte cu cea rroma sunt împotriva, după cum si gargara patriotardă. Insa, dacă va uitați cu atenție, veți observa ca stup roman nu străinii nu prea investește in Moldova dintotdeauna, indiferent de regim ori perioada istorică Moldova primește vele mai mici investiții ceea ce înseamnă ca ceva nu e in regula cu acest avorton statal!

  Reply
  • KussElev

   De ce ar fi rromii impotriva – in afara Lautarilor, desigur. Hmmm… in primul rand deoarece interfereaza cu denumirea inventata pentru ei de catre angloamericani la insistentele rushilor – vezi confuzia dintre indieni! – chipurile respectand drepturi inventate de a se denumi fiecare cum il taie capul, mai ales daca e convenabil celor care accepta si impun asemnea denumire aberanta si fara istorie. In al doilea rand, deoarece rromii sunt ferm convinsi ca rusii i-au eliberat de fapt din robie, inca din vremea lui Kiseleff, dupa cum tot rusii i-au salvat de la moarte prin deportare. Un avorton statal apare atunci cand cel putin unul dintre parintii sa-i nu-i mai recunoaste continuitatea istorica – respectivul denaturat insushindu-si numele de ROMANIA fara nicio legatura cu vreo Romanie.
   Adevarul acesta e, pentru cei curiosi.
   Statul roman dintotdeauna a investit cel mai putin in Moldova – vezi doar cazul Tg.Mures, investitiile uriase facute acolo de comunisti, DEGEABA si fara sens -, si singurii care au incercat oarecum sa indrepte balanta au fost doar Regii. De altfel, in zona aceea sunt cele mai mici investitii straine in ultimul sfert de secol – in medie de trei-patru ori mai mici decat in oricarea alta regiune, in parte, desi e cea mai populata si are densitatile cele mai mari in afara Bucurestiului. Nota: In Romania traiesc mai multi moldoveni decat in Rep.Moldova si in tot spatiul exsovietic.

   Reply
   • ilie

    Nu americanii sau rusii, ci fostul premier de trista amintire, profitor al regimului comunost, Neulander-Roman a „legalizat” cuvantul rrom in l. romana.

    Reply
 5. T. Bucur

  – Ce il determina pe Dracnea sa se pronunte vehement pentru Unire?
  – Convingerea lui ca din Basarabia vor veni alte milioane de voturi pentru el.

  Reply
 6. Ghita Bizonu'

  In 1919 Ernu ori ar fi murit de baioneta sau glont ori ar fi trecut si el peste Nistru sa faca revolutie in Rusia.

  Insa observ cum Romania Curatat chiourile „de drepata”, atimuscaleasca, „pro”, devine un focar de muscalims odata ce se evica posibilitatea reUnirii .

  Reply
 7. Ghita Bizonu'

  Da nu vreau sa vad si WC ul …
  Insa nu cred ca araata mai rau decat alea din Cernauti, Chisinau, Cetatea Alba, Kamenesck Podolk de dinainte de prabusirea URSS.. Chiar si in Moscova am dat peste unele …. brrrrrr!!!
  Acu sa nu credeti ca vizitam „toaletele” ca obiective turistice .. insa daca ai nevoie …. Nu odata ma regretat ca nu avem masca de gaze!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *