Cristian Ghingheș

Unde a dat și unde a crapăt ministrul Teodorovici prin măsurile anunțate aseară

Ieri, la ceas de seară, ministrul Eugen Teodorovici al Finanțelor a ieșit într-o conferință de presă în care a anunțat o serie de măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2019. Printre acestea se numără și o “taxă pe lăcomie”, impusă băncilor prin taxarea acestora în funcție de ROBOR.

În România expunerea pe titluri de stat este cea  mai mare din Europa. Pe de altă parte, profitul este unul extrem de atractiv la nivel european. Concret taxa se aplică dacă ROBOR la 3 luni şi ROBOR la 6 luni depăşeşte, ca medie trimestrială, valoarea de 1,5%. impactul acestei măsuri poate fi undeva la 3 miliarde de lei. În funcţie de lăcomia băncilor vom vedea care este şi impactul acestor măsuri. – Eugen Teodorovici

Tot aseară a fost anunțată creșterea pensiilor în avans pentru 2020 (punctul la 1265 de lei, iar cea minimă de la 640 la 704 lei), scutirea contribuțiilor sociale ale angajatorului în sectorul construcțiilor până în 2028 inclusiv, dar și 3 programe guvernamentale:

  • Fondul de dezvoltare și investiții de 10 miliarde de euro pentru proiecte publice locale (sursă de finanțare: împrumuturi în lei);
  • Programul stațiuni balneare pentru infrastructură, dotări și pregătirea personalului (finanțare de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză);
  • Programul gROwth pentru construcția de grădinițe cu profil sportiv.

Chiar dacă măsurile fiscale nu au fost adoptate încă, ci doar anunțate, reacțiile de pe Bursa de Valori București arată că Guvernul lovește nu în multinaționalele străine și lacome, așa cum s-a tot vorbit și anunțat în ultimele zile cu un punct culminant la Consiliul Național al PSD, ci fix în companiile românești. Acțiunile tuturor băncilor sunt în scădere, însă cea mai mare descreștere o înfruntă astăzi, pe bursă, Banca Transilvania, cu -13,40% (ora 12:15). Urmează o altă bancă românească, Patria Bank: -11,84%. ALRO și Oltchim sunt și ele în topul devalorizării acțiunilor, cu scăderi pe bursă de aproape 15%, respectiv 11,5%.

Până la această oră, bursa are un minus de peste 8% față de ziua precedentă, prăbușirea fiind tot mai accentuată de la un minut la altul. Rămâne de văzut dacă vorbim de o răzbunare a pieței sau efectiv de o reacție naturală la anunțurile de ieri ale ministrului Finanțelor Publice. Oricum, cauza o știm și pare tot mai clară: atitudinea amenințătoare a actualului guvern la adresa mediului de business din ultimele zile. Și cine credeți că va avea de suferit cel mai mult din această răfuială politico-economică? Tot românul obișnuit.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Unde a dat și unde a crapăt ministrul Teodorovici prin măsurile anunțate aseară

  1. ionas

    Ne asteapta o situatie asemanatoare celei din Zimbabwe si Venezuela.
    Cheltuieli exagerate ale statului, reduceri de impozite de la populatie , cresteri salariale , venituri mai putine la buget. Adica o crestere robusta a inflatiei si deficitului bugetar si . Cand va incepe BNR sa tipareasca bani ?
    Oare ministrul de finante si prim ministra ( sau cine ar fi in spatele lor) au o minima educatie economica ?
    Sau se gandesc ” dupa noi potopul” ?

    Reply
  2. Dumitru

    Deocamdata mi se pare foarte bine ce a facut. Bursa de valori Bucuresti nu stiu foarte bine ce tranzactioneaza, dar nu ma doare foarte tare, in masura in care sper ca fondurile de pensii n-au investit mult acolo.

    Reply
  3. spargator

    E la mintea cocosului ca vor creste preturile odata cu crestrea pensiilor si salariului minim, iar unele banci ne vor parasi daca nu reusiesc sa faca profit din activitati specifice (de intermediere finantiara catre pop si unitati ec, ci nu investind in obligatiuni/titluri de stat) pentru care ele exista, fiind principalul lor obect de activitate si rost pe lume.
    Acuma, depinde, daca preturile vor creste mai repede sau mai mult decat cresterea veniturilor pop, e de rau ptr PSD! insa daca vor creste mai incet, pana de alegeri, e de bine – ceea ce se si preconizeaza, conform calculelor respectivilor si inseamna un dezastru la alegeri pentru OPOZITIA cremoasa (daca nu vrea sa capete BLat?)

    Reply
    • spargatoare

      Desigur, daca nu intervin cumva ceilalti si sparg BALONUL de sapun de care se agata PSD-ul cu gandul la viitoarele alegeri chiar in timpul PRESEDINTIEI, de ce nu!?

      Reply
  4. Kross

    De ce trebuie sa se simta nedreptatite firmele care vor plati un impozit de 3% pe CA(cifra de afaceri)?Eu consider ca este corect.Trebuia sa fie asa de la inceput,astfel nu se petrecea de multe ori concurenta neloiala,fapt ce a dus la disparitia multor firme autohtone.Sant companii care raporteaza pierderi de 12 ani? De ce nu au inchis pana acum?

    Reply
  5. Catalin

    Va sugerez sa studiați evoluția capitalizării bursiere a OMV, Erste si Raiffeissen. Veți putea sesiza un peisaj ceva mai clar in care se va putea înțelege mai bine contextul vizitei domnului Kurz. Ne place sau nu, in final este vorba doar despre bani si se pare ca vestea scăderii rentelor pe care Austria le extrăgea din Romania nu a fost foarte bine primită de “piețe” :)

    Reply
  6. MAKE

    Autorul ar trebui sa stie ca nu se scrie un articol si nici nu se da o lege cu frica reactiei imediate de pe burse. Acolo functioneaza principiul sell first, ask later. Daca tot s-a apucat autorul sa mentioneze piata de capital, stie el faptul ca aproape toate pietele sunt supra-evaluate, sunt scumpe? Si ca toate sunt de vreo 2 sapt in bearish trend? Daca nu stie, de ce scrie despre ceva ce nu stie?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *