Vasile Ernu

Unde a dispărut lupta împotriva corupţiei?

Nicăieri. Pentru că ea nu a existat decît în forme marginale. În România, cum am susţinut de nenumărate ori, nu există şi nu a existat o luptă reală împotriva corupţiei ci doar o luptă pentru monopolul asupra corupţiei. Păi dacă ar fi făcut PSD ce face acum PNL (si avem deja o listă de abuzuri grosolane şi chiar cinice pe faţă) am fi avut lejer 200.000 în stradă iar „presa liberă” şi „societatea civilă” ar fi leşinat isteric.

Acum e o linşite îngrijorătoare. Ba chiar înfricoşătoare. Iar cine ridică puţin vocea critică la adresa actualelor abuzuri sunt „comunişti”, „vînduţi” etc.

Cazul „privatizării sănătăţii” este ca la carte. E poate cel mai mare jaf cu încălcări atît de abuzive şi grave că se văd de pe lună. Are loc un jaf care afectează toate păturile sociale. Chiar şi pe cele bogate indirect. De asta e sănătate publică: nici un zid şi nicio clinică din sistemul privat nu poate sta în faţa viruşilor. Niciun buncher, nici un ghetou de lux nu ne va salva.

Modernitatea politică s-a dezvoltat şi a înţeles un lucru importamt fundamental: pentru ca eu să fiu sănătos şi educat e nevoie să fie educat şi sănătos şi cel de lîngă mine. Ca eu să fiu mai prosper trebuie să am grijă ca şi cel de lîngă mine să fie ceva mai puţin sărac.

De aceea spaţiul privat a intrat într-un amplu proces de negociere cu cei care nu au, cu cei care nu deţin proprietăţi. De multe ori nu de bună voie ci la presiuni imense a celor fără drepturi s-au cedat drepturi şi acces la sănătate şi educaţie.

Aşa s-a dezvoltat spaţiul public, aşa s-a ajuns la sănătatea publică şi educaţia publică gratuite şi universale. Aşa s-a ajuns la impozite progresive. Aşa s-a ajuns la drepturi asupra acestor lucruri. Garantate în Constituţie.

Aşa s-a creat pacea socială în Europa. Aşa s-a creat statul social al bunăstării. Printr-o luptă şi negociere.

Parcă vrem o ţară ca afară, parcă asta era lozinca. Nu?

Dar noi nu avem – cu mici excepţii – nici presă liberă şi nici societate civilă independentă. Din păcate nici sindicate. Şi nici opoziţie (PSD şi USL vor cam acelaş lucru). Ci doar grupuri aservite. Toate acestea care acum cîteva luni urlau isterizate (de multe ori justificat) acum tac atît de tare încît se aude tăcerea lor „zgomotos” de neruşinată.

„OUG-ul de privatizare a programelor naționale de sănătate intră astăzi în ședința de guvern”. Probabil vor învinge.

Unii am scris. Şi eu am explicat aici cum e cu noul jaf: Hoţii în lege şi România ştirbă sau Istoria recentă a dinţilor la români, privită din perspectiva pieţei. În cifre: https://www.libertatea.ro/…/hotii-in-lege-si-romania-stirba…

Alţii vor protesta azi aici: https://www.facebook.com/events/171584694153306

Ne aşteaptă vremuri grele. Aştept cu nerăbdare privatizarea aerului în aplauzele societăţii civile, a presei libere şi a opoziţiei docile.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Unde a dispărut lupta împotriva corupţiei?

 1. JK

  Nu urmează privatizarea aerului, ci a locuințelor: pe măsură ce blocurile vor deveni periculoase (se poate oricând), cei care le locuiesc vor fi nevoiți să le vândă (adică să-și piardă calitatea de proprietar) și să se mute în altele cu chirie. Urmează privatizarea școlilor bune, a programelor de studii cu căutare. Apoi, a autostrăzilor.
  Chiar și corupția se va privatiza: n-o să-și permită oricine. Anticorupția, nu, ne rămâne. Stânga nu mai există, adică există cu numele și arată ca un wc de școală generală dintr-un sat de unde a emigrat femeia de serviciu. Probabil c-ați observat că ciolacii și toate pansamentele post-dragniste se feresc să folosească cuvântul STÂNGA. Iar în problema sănătății, cum bine observați, Mutulică se abține de la cuvinte.
  Eu zic să ne cumpărăm veste galbene, chiar anti-glonț, pentru că ăștia nici măcar nu încearcă să ne convingă înainte de a (ne-o) trage!

  Reply
  • Codruta

   N-am inteles logica! Vanzarea unui apartament inseamna TRANSFER de proprietate, NU desfiintarea proprietatii! Cineva vinde (adica nu mai e proprietar) si cineva cumpara – deci DEVINE proprietar! Toate asertiunile Dvs. sunt pe o logica la fel de „beton”? >:

   Reply
   • JK

    Depinde cine cumpără. Vânzătorul pierde calitatea de proprietar asupra obiectului tranzacției, normal. Cumpărătorii pot fi puțini și neapărat dintre cei care dețin sume mari de monkey-money. Decât să ții banii în bancă pe cheltuiala ta (dobândă negativă), nu mai bine-i investești în ceva palpabil? Cum ar fi pământul și imobiliarul în general? Sau chiar un sistem de sănătate paralel, care să aspire banii din buget?
    Să zicem că eu sunt un băiat bogat sau un fond de investiții și mai bogat. Îmi construiesc 5-6 centre medicale de urgență, cu dotări la care visează SMURD-ul (pot chiar să atrag și medicii lor cu salarii ceva mai mari). Să zicem că elicopterul SMURD e la București, iar al meu la Craiova și că avem un caz în Valea Jiului. Sau că am echipe de descarcerare care se deplasează cu elicopterul (poate și cu drona). Sau că am o clinică privată cu chirurgi având 0% rată de rateuri. Ce alegeți, ca pacientă: stat sau privat?
    Capisci? Cu sistemul public de sănătate este ca-n bancul cu țiganul care avea un cal și pune pariu cu vecinul lui că animalul o să moară de foame. Iar la final vine și zice: ce păcat, abia îl învățasem să trăiască fără mâncare și el a murit! Bine măcar că a câștigat pariul.
    Problema este simplă: se dă o cantitate de bani și o cantitate de moarte. A se distribui în comunitate după o logică oarecare, cu aparențe beton. A propos de beton.

    Reply
 2. Cetățeanul European

  Vasile Ernu,bați câmpii rău de tot.
  Cărui partid aparține „România Curată”
  Oamenii cu gândirea ca dvs. nu sunt obișnuiți a avea dreptul la servicii medicale de înaltă calitate.
  Mai ieșiți din bula care vă ține cu mintea întunecată.
  După ce ieșiți din bulă ,dați o fugă prin spitalele publice și private din țările civilizate ca să adunați niscai informații despre sistemul medical de acolo.
  Vă aștept cu o nouă părere după aceea.
  Vorba aia…. „Succesuri” ! ;-)

  Reply
 3. Catalin

  Am citit proiectul si nu reusesc sa inteleg unde este exact problema. Faptul ca se stabileste un echilibru intre sectorul public si cel privat nu mi se pare ceva rau, prestatiile sunt probabil aceleasi, vor fi interesante probabil contractele.

  Reply
 4. Codruta

  Pai ziceti exact (si demonstrati) in CE anume consta problema! Ce anume se va intampla (descrierea faptelor) si pe cine afecteaza si in ce mod, mai concret? Ca altfel… totul nu e decat o insiruire de vorbe… sa nu-i zic „gargara” >:

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *