Narcis Iordache

Un nou atac in Parlament impotriva Agentiei Nationale de Integritate Bugetul ANI, respins in comisiile juridice. UDMR vrea sa taie doua treimi din banii Agentiei

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au respins astazi bugetul pe anul 2012 al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), votul decisiv apartinand reprezentantilor UDMR care au ales, in acest caz particular, sa nu sustina propunerea guvernului din care fac parte ci sa se alature opozitiei. Mai mult, parlamentarii UDMR au depus si amendamente prin care au propus ca peste doua treimi din bugetul ANI – aproape 30 de milioane de lei – sa fie alocate altor doua institutii, Autoritatea Electorala Permanenta si Arhivele Nationale.

Amendamentele au fost formulate, printre altii, de deputatul Mate Andras Levente, acuzat de ANI de conflict de interese pe motiv ca si-a angajat sotia la biroul parlamentar din circumscriptie si de deputatul Marton Arpad, nominalizat si la premiile ARC, categoria “Pericol legislativ in actiune” pentru tentativa de a modifica in Parlament legea ANI astfel incat sa reteze toate puterile institutiei.

Vezi aici declaratiile de avere si de interese ale deputatului Mate Andras Levente.

Vezi aici declaratiile de avere si de interese ale deputatului Marton Arpad.

In cazul in care aceste amendamente nu vor fi respinse la votul din plen, bugetul ANI se va reduce de la 42.930.000 lei, cat a propus Guvernul, la numai 13.086.000 de lei, adica ceva mai putin decat a avut in cursul acestui an.

Nu se intampla pentru prima oara. In decembrie 2010, tot un parlamentar al UDMR, Petru Lakatos, a propus reducerea bugetului ANI cu 2,5 milioane de lei (de la 13,5 la 11 milioane) si alocarea sumei respective “unei institutii onorabile, Academia Romana”, dupa cum s-a exprimat atunci reprezentantul UDMR. Amendamentul Lakatos a fost votat atunci si in plenul Parlamentului iar bugetul ANI s-a redus, ceea ce nu a scapat neobservat in raportul de tara al Comisiei Europene cu privire la MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), care a dat o bila neagra Romaniei din aceasta cauza. Ulterior, bugetul ANI a fost readus in forma initiala printr-o rectificare bugetara de anul acesta.

Pentru anul 2012, Guvernul a propus alocarea unui buget mai mare pentru ANI decat in anii precedenti pentru a finanta 10 posturi suplimentare fata de anul 2011, achizitionarea serviciilor de arhivare electronica a declaratiilor de avere si de interese si servicii asociate, a serviciilor de implementare si mentenanta pentru aplicatia informatica destinata suportului administrativ al Agentiei si derularea unui proiect cu finantare nerambursabila din Programul Operational „Dezvoltarea capacitatii administrative”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Un nou atac in Parlament impotriva Agentiei Nationale de Integritate Bugetul ANI, respins in comisiile juridice. UDMR vrea sa taie doua treimi din banii Agentiei

  1. Jean Garlin

    A verificat cineva daca exista aceleasi obiective si rezolvari pentru contractul cu Star Storage s.r.l. finantat din bugetul Agentiei si celelalte contracte, cu finantare europeana, in care este implicata Agentia, respectiv daca aceeasi lucrare nu este platita de 5 ori?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *