Ionuț Dorobanțu

Un colonel lăudăros pune gaz pe focul mocnit al teoriilor conspiraţiei privind cauzele incendiului de la Colectiv

Stenogramele în care un colonel STS arestat pentru corupţie spune că incendiul de la Colectiv a fost pus de o mână criminală au inflamat presa şi mediile online. Surse judiciare precizează însă că afirmaţiile colonelului nu sunt reale. Ofiţerul STS se lăuda cu presupusele sale relaţii sus-puse ca să fie mai convingător când cerea bani. Intercepările au fost lăsate la dosar tocmai ca să vadă judecătorii că e vorba de un astfel de personaj.

Cine e lăudărosul

Ştefan Enache, un colonel STS detaşat la Guvern din 1991, a fost arestat la jumătatea lunii decembrie. El a fost prins în flagrant delict în timp ce primea 30.000 de euro ca să aranjeze vânzarea unor vile RAPPS la preţ subevaluat. O interceptare din rechizitoriul DNA în care colonelul discuta cu primarul din Năvodari, Nicolae Matei, a atras însă atenţia adepţilor conspiraţiilor:

„Ştefan Enache: Eu ştiu ce a fost acolo la…când au dat ăia foc. Eu le-am spus „d-acolo nu scapă nimeni!” Păi acolo a fost dat de aia şi când a ajuns flacăra a făcut prăpăd acolo (….)
Primar Năvodari: Zici că a fost provocare?
Ştefan Enache: Provocare…
Primar Năvodari: Provocare, ă?
Ştefan Enache: Se ştia, mă! Ştia şeful din minister…Şi Oprea (…) Am prieteni care au fost…specializaţi pe explozibil şi arme de distrugere în masă. Acolo sunt bombele care le au americanii. Mamă şi tată (…) Numai gazul care a fost, a fost o explozie.
Primar Năvodari: I-a stropit, i-a…?
Ştefan Enache: Ce vorbeşti…Şi gazul ăla dezvoltă 2000 de grade. Acela l-a dat din spray, s-a ridicat a creat vid, în momentul în care a coborât, oxigenul”.

Goodbye to reality. Teorii conspiraţioniste în legătură cu tragedia

Aceste interceptări au alimentat însă teoriile conspiraţioniste privind cauzele incendiului de la clubul Colectiv. O serie de ipoteze au circulat pe reţelele de socializare imediat după tragedie. Astfel, s-a spus că patronii au plecat din club cu 10 minute înainte de izbucnirea incendiului şi că ar fi circulat mai multe SMS-uri care îndemnau tinerii să nu meargă la lansarea albumului formaţiei rock Goodbye To Gravity. Speculaţiile au fost alimentate şi de faptul că mulţi dintre cei decedaţi au inhalat acid cianhidric. Surse judiciare au explicat însă că substanţele provin de la fosta fabrică de încălţăminte Pionierul, în sediul căreia se afla clubul. Pentru verdictul final este aşteptată însă expertiza Institutului de protecţie antiexplozivă de la Petroşani.

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a întrebat duminică seară la B1 TV de ce durează atât de mult expertiza:
„Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu se leagă. Întârzierea în prezentarea rezultatelor expertizei de la Petroşani, deci ceva nu este în regulă, probabil rezultatele experimentale nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere”, a afirmat Băsescu la tv.

Astăzi, George Găman, directorul INSEMEX Petroşani (Institutul naţional de cercetare-dezvoltare pentru securitate minieră şi protecţie antiexplozivă, cel care face expertiza privind cauzele incendiului de la Colectiv – n.r.) a declarat că expertiza va fi gata la sfârşitul lunii, când va fi trimisă la Parchetul general. El a precizat că durata realizării expertizei nu este mare, în condiţiile în care se cere un grad ridicat de acurateţe şi sunt necesare mai multe simulări la scară medie şi mare.

Aberaţiile au mers atât de departe încât un cântăreţ apropiat de PSD, Florin Chilian, l-a acuzat chiar pe şeful statului că a provocat incendiul, ca să aibă motiv să scape de Ponta de la Guvern. Vezi aici detalii.

Teoriile colonelului STS sunt nereale

Surse din cadrul DNA spun ca afirmaţiile colonelului STS Ştefan Enache nu se confirmă. Aceleaşi surse au explicat şi de ce interceptările au fost lăsate în rechizitoriu: pentru ca judecătorii să vadă cu cine au de-a face, un personaj care pretindea ca are relaţii sus-puse pentru a fi mai convingător în a cere bani.

„La început au fost luate în calcul toate ipotezele rezonabile, dar datele existente la dosar în momentul ăsta nu indică drept plauzibilă o teorie criminală. Din declaraţiile martorilor, din imaginile camerelor de filmat, din celelalte mijloace de probă, rezultă că a fost un incendiu declanşat accidental, care s-a propagat repede pe fondul mediului de acolo şi a calităţilor de ardere ale buretelui fonoabsorbant cu care erau îmbrăcaţi pereţii. Însă ce ne mirăm? Şi în SUA, unii zic că turnurile gemene au fost doborâte de evrei, de CIA etc. Adevărul e prea banal ca să fie acceptat de cei care văd conspiraţii pretutindeni”, au explicat surse din Parchetul general, pentru România Curată.

Incendiul de la Colectiv s-a soldat cu 63 de morţi şi cu peste o sută de răniţi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Un colonel lăudăros pune gaz pe focul mocnit al teoriilor conspiraţiei privind cauzele incendiului de la Colectiv

 1. alex

  Beneficiarii directi ai teoriei conspiratiei sunt ponta, basescu si tariceanu. Ponta si tariceanu pun de o combinatie politica iar baselu vrea si el malai electoral.
  Cei mai multi dintre ranitii la Colectiv si familiile mortilor de acolo sunt convinsi deja ca a fost o conspiratie pentru schimbarea guvernului iar acestia se pregatesc in momentul de fata pentru a iesi public lucru ce o sa constituie o BOMBA la care nici un fel de expertiza nu o sa mai aiba credibilitate.
  Iohanis si-a facut-o cu manuta lui si a lui Dan Mihalache pentru ca aceasta teorie a conspiratiei a luat avant odata cu declaratia tembela ca „au trebuit sa moara oameni la Colectiv ca ponta sa plece” plus alegerea unui guvern plin de fete dubioase neoliberale din sferele tenebroase ale serviciilor secrete.
  Sincer sa fiu dupa mizeria aplicarii noului cod fiscal mafiot-neoliberal chiar incepe sa ma incante cum o sa si-o ia in freza Iohanis ca un bumerang tragedia de la Colectiv!

  Reply
 2. brod

  un oarecare Ion Cristoiu nu e nici colonel, nici lipsit de discernământ – dar a croit din asta o poveste pe lângă care celebra-i găină care năștea pui vii e un moft. m-a mirat, aseară, și dl. Orcan (altă dată, un jurnalist mai lucid), care se bălăcea, fericit, în aceste aberații.
  de fapt, toată aireala derivă din furia nelegiuițiilor că nu mai au în mână pârghiile guvernamentale. iar pentru asta, se răzbună pe întreaga țară, legiferând un jaf de „la revedere” care aduce foarte mult cu pîrjolirea pământului și otrăvirea pădurilor, și care ne pregătește să intrăm în aceeași oală financiar-economică cu Grecia.

  Reply
 3. NICOLAE ION

  Ca tembelul asta de colonel sunt multi altii in guvernul Romaniei;dati-i afara ca pe o masea stricata d-le Ciolos,nu va fie frica populatia asta doreste si este de partea dvs. daca procedati asa si stati de vorba cu ei.

  Reply
 4. Laura

  Lasati prostiile! Oamenii aia nici nu s-au racit in morminte! Sa-i plangem cum se cuvine si sa-i pedepsim cum trebuie pe vinovatii vizibili,de bun-simt.Lumea trebuie sa se obisnuiasca responsabila.Obligatiile sunt ca si drepturile.

  Reply
 5. bob marley

  Minti bolnave sa poti sa crezi asa ceva!
  Minti paranoice cu experienta ceausista si KGB-ista experti in confectionarea de scenarii stupide,
  dar cu scop concret – sa se spele de gunoaiele proprii – improscand pe cei veniti in locul lor cu
  gunoaiele lor nascocite.
  Iar omul prost, obisnuit cu barfe, ce face?
  In loc sa creada ce a vazut cu ochii lui si sa-si puna putin mintea sa judece logic (cu mintea lui),
  ii lasa pe altii sa o faca in locul lui!
  Se hraneste astfel cu pastile stupide – asezonate cu SRI, STS, colonei care stiu ei ce stiu si dintr-o data
  au chef sa vorbeasca, pur intamplator, doar asa ca devin vorbareti poeste noapte, fara interes.
  Mitomani de meserie – producatori,
  Mitomanie – consumatori!

  Ei bine pune-i pe astia (ce cred asa ceva) sa vorteze (la alegeri) oameni concreti si nu himere!?
  E posibil? ei nu traiesc in relalitate – totul e o conspiratie totala!
  In conditiile astea, deci, nimic nu are rost! Intram in cunoscutul taram „mioritic”!
  Asa ii lasam pe altii, vecini de la vest si est, sa treaca pe langa noi cu vitaza!
  Iar altii de mai departe din vest, si sa se mire de ce, la ce si cat avem dat de la Dumnezeu,
  cat de putin reusim!?
  De primii poate scapam incet incet – timpul…..
  Car de consumatorii de mituri cum scapam? > ca ne trag pe toti in jos!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *