Alina Mungiu-Pippidi

Triumful meritocrației în Bucureștiul european

Europenizare fără decomunizare” era titlul unui articol academic al meu de prin anul 2006, publicat într-un volum dedicat integrării noastre în UE și pe care am avut surpriza plăcută să îl găsesc aici, publicat de universitatea Stanford, unde l-am și prezentat în semestrul meu de rezidență la ei. Articolul explica, cu obiectivitate științifică (sentimentele mele le-am îngropat), motivul principal al integrării României în Europa: convertirea elitei postcomuniste – care în 1990, 1992 și 1998 încă mai chema minerii peste noi, opozanții ei, să ne bată – la integrarea europeană, just percepută ca o afacere mai bună decât un viitor de tip bielorus, în stepa marginală. Un viitor mai bun nu doar pentru România, ci și pentru ei. Nu mi-a trebuit mare imaginație pentru sintagma asta, pentru că nu am făcut decât să o copiez din cea pe care o promovasem deceniul precedent: „democratizare fără decomunizare” (adică fără lustrație), sintagmă care explica fesenismul, o tranziție controlată de la dictatură la democrație, fără a pierde puterea din mâna tehnocrației comuniste: Iliescu, Isărescu etc. Și pe acesta îl puteți citi, aici

Iată că a venit și ziua când am ajuns și la președinția Uniunii Europene, în țara noastră nedecomunizată, și o transmisie în direct onestă a TVR ne-a arătat lumii așa cum suntem:

  • O clasă unică de tehnocrați, cu trecut în regimul comunist și instituțiile sale tehnocratice (nu partidul…), convertiți în europeni și solidari (au servit în aceleași guverne, chit că azi fiecare e pe la misiunea lui, chiar în tabere diferite: Lazăr Comănescu, Teodor Meleșcanu, Leonard Orban, vă las să o completați singuri…).
  • Câțiva politicieni care ar fi putut avea profil european (printre puținii având cultura de rigoare) și care l-au butonat pe Frans Timmermans un sfert de ceas înainte de începere, doi foști miniștri de externe și condamnați pentru corupție, Adrian Severin și Adrian Năstase (nu m-aș mira ca organizatorii să audă părerea lui despre asta de mîine încolo).
  • O fetiță drăguță, dar greșit selecționată, care nu avea voce și ne-a făcut pe toți să suferim cu prima strofă cântată fals a imnului național, până a prins-o din urmă corul și a făcut să ne vină inima la loc. Rămânem pe vecie incapabili să alegem pe cineva cu voce, când e vorba de cântat, ca și pe cineva capabil să facă un clip video natural despre România (de parcă nu am avea cinematografie, și încă una laureată), sau un prezentator cu prestanță, naturalețe și engleză corectă, capabil să deschidă o adunare ca aceasta, fără să sune ca la Cântarea României pentru străini (un nou românism pe planetă – „normative act”).
  • Un guvern inegal, nici pe departe atât de prost cum pretind dușmanii lui, dar nici vreun triumf al meritocrației, din care singura personalitate reală e cea din umbră, care a făcut tuturor favoarea să nu fie de față.
  • Un președinte stingher, incapabil de vreo vorbă însuflețitoare, deși mai bine că nu a zis iarăși chiar el că nu ne trebuie și că nu suntem în stare, cu inflexiuni mai proaste în română decât ale lui Donald Tusk care citea fonetic, și care ne amintește mai ales de ocaziile pe care le-a pierdut.
  • Un grup minuscul de protestatari, care au crezut de cuviință să aducă mahalaua românească în fața președintelui Tajani (membru în partidul lui Berlusconi, care a tăiat legislația anticorupție și a pus sub examen disciplinar pe toți procurorii care l-au anchetat), a comisarului Oettinger (care are ușa deschisă la orice lobbyist german și amici în topul oamenilor de afaceri care vor să încalce sancțiunile din Crimeea) și a lui Jean-Claude Juncker, cândva prim-ministru al țării favorurilor fiscale, în care avertizorii de integritate sunt condamnați la închisoare.
  • Ce mai, triumful meritului de la vlădică la opincă, de la Securitate la societatea civilă. Noroc cu străinii că au citat pe Gafencu, Cioran, Eliade, Eugen Ionescu și pe Nichita Stănescu, acești autori necunoscuți liderilor noștri, care se feresc să citeze pe oricine, că, vorba lui Brejnev, cine o să creadă că eu, Leonea Brejnev, l-am citit pe Marx.
  • Cu toate astea, cum spun de luni de zile, acesta e momentul solidarității naționale, de a fost vreunul, și aș vrea să urez succes guvernului, pe care cade greul, președintelui Klaus Iohannis, echipei dnei ambasador Odobescu de la Bruxelles și tuturor celor implicați. Hai că puteți. Sunt sigură că puteți. Cinci luni trec repede, că avem un mandat scurt. Succes deplin vă urez!

Desigur, solidaritatea mea, una mai departe de realism, și prietenia mea profundă se îndreaptă către toți absolvenții de Harvard, Oxford, Stanford, conservator și orice universitate pe bune, ca și către ceilalți români de merit, indiferent că sunt în sport sau agricultură. Nu fiți triști de ziua asta că suta de ani de la centenar a fost practic pierdută pentru construcția meritocrației și nu suntem de fapt mai capabili decât am fost vreodată să selecționăm din România ce e mai bun. Și nu dați vina pe comuniști și lipsa noastră de decomunizare (lustrație) pentru ce s-a întâmplat. E fals. Cercetați mai degrabă de ce tabăra anticomunistă a ratat să construiască, măcar în sânul ei, meritocrația și cum de savanții cei mai citați din Academie sunt tot cei pe care dna Ceaușescu se vedea nevoită să îi promoveze în deceniul opt, că erau cei mai buni. Când o să rezolvăm problema asta, meritocrația în restul societății va veni de la sine, fără legi discriminative ca lustrația – să sperăm că în următoarea sută de ani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “Triumful meritocrației în Bucureștiul european

  1. Adrian

    Da, s-au remarcat mai multe tipuri de absenți, un tip fiind emigrația, pomenită totuși (nu și reprezentată), cum punctați.

    Mi-a plăcut discursul d. Tusk tocmai pentru că avea o minimă (de fapt, mai mult) verificare, ceea ce, desigur a lipsit cu desăvârșire “actului normativ”. Stima de sine scăzută probabil e cauza, și efectul ne-decomunizarea (sic! românism); sau invers? Sau se completează reciproc?

    (Off-topic) Întrebați-vă , de curiozitate, cunoscuții dacă măcar și-au pus în copilăria mică problema de pildă câte numere sunt de la x la y, inclusiv x și y (pentru conformitate x,y nr. naturale)

    Reply
  2. gogu radulescu

    daca pt dv protestatarii care indeplinesc o datorie civica si morala pentru toti oamenii normali care au ramas in tara asta inseamna “mahala”, atunci tot ce scrieti e nul dpdv democratic.

    Reply
    • ilie

      Serios !? Care “meritocratie” a triumfat? Gasca de escroci, din care unii chiar prosti, au ajuns sa comnduca tara asta?

      Reply
  3. Cris

    Doamna,dupa umila mea parere ar trebui sa fiti candidate dreptei pentru presidintie.La ora actuala dreapta nu are un candidat care sa poata fi impartial in momentul cand ajunge in functie .
    La articolul de mai sus o puteati da exemplu si pe Merkel care este RDG-ista,adica comunista,posibil si un pic KGB-ista.
    Concluzia ca este greu sa gasesti oameni fara pata,desi se cere expres aceasta.

    Reply
    • Țara Hațegului.2

      Care dreapta,acolo e un ghiveci de multe partide,fara nici o idee si fara nici un proiect,dar este adevarat ca sunt campioni la urlat,jigniri si injuraturi!

      Reply
  4. Mircea

    ” Hai ,că puteţi .” Nu se zice corect ” puţiţi ” ?! Cît despre imnul naţional cântat fals, e tot “meritul” adulţilor care au ales-o pe fetiţă, deşi dacă mă gândesc bine , “Deşteaptă-te ,române ! ” cu triluri false se potriveşte mai bine…Vorba ceea ” se non e vero…”

    Reply
  5. taunul77

    In Romania, fostii comunisti s-au crezut shmekeri. Au vrut sa mimeze respectarea standardelor UE tot asa cum au mimat si socialismul. Si de fapt sa se imbogateasca cum stiau ei mai bine: furand. De data asta UE in loc de statul roman. Doar ca nu prea le-a iesit. Din pacate pentru unii, au facut si ceva ani de puscarie.

    PS Adica se poate ajunge si mai jos decat cu Guvernul actual? In Romania nu m-ar mira …

    Reply
    • CMC

      Mai jos decat guvernul actual ar fi un guvern PNL+USR+PMP. UN COCOPO al nulitatilor si sekuristilor, daca va mai aduceti aminte de guvernul PNL-PNTCD…

      Reply
      • taunul77

        Din partea voastra, a unora intoxicati de propaganda psd-isto – alde-ista – antenista, nu se putea astepta alt raspuns. Va scandalizeaza o inchipuita actuala Securitate, dar la adresa celei vechi, reale nu prea ati protestat …

        Reply
  6. Paul Butoi

    ” nici pe departe atat de prost pe cat pretind dusmanii lui ”

    Sigur , evident , …
    Ba chiar indiscutabil , daca ziceti dv ….
    Asa zice si poporu’ : ” daca n -ai dujmani n-ai valoare ” …
    Probabil ca ” adversari ” ar fi fost o exprimare cam elitista …
    Chestie de adresabilitate , nu ?
    Ca sa inteleaga ( si ) mahalaua romaneasca …

    Reply
  7. AP

    Statistic vorbind nimeni nu le poate face pe toate bine sau toate rele și depinde in ce parte înclina balanța. Guvernul curent a făcut um dezastru pe fundamentale – economia și justiția – și cite ceva bune altfel – cum Af fi legea anti bullying in scoli.
    Înțeleg ca ne e….. greu sa promovam meritocratică dar sa nu stim economie chiar in halul asta e dincolo de orice vis rău. Și sa fim preocupați continuu cum sa facem viața cit mai buna si mai ușoară in mesaris de ciorditor si criminal de drept comun – nu e ceva care a producă efecte pozitive imediate darmite pe termen lung. Dacă economia și justiția nu au oameni capabili si Initiative educate, de bun simt și pentru țara (nu subsetul de populație din închisori) – atunci degeaba sunt unii buni in guvernul in cauza ca rezultatul e dezastruos. Dat poate doamna Pipiddi nu știți economie și nu vedeți ce diletanți sunt in funcție…. Cit despre justiție văd ca ignorati și asta. Cu ce sunt de acord in articol e intr-adevăr ca avem o opoziție slaba, Mak degrabă un satelit al partidului dominant și ca Taras grăpiș o sa ne descurcam la președinția EU. Ca 5 luni trec repede…..

    Reply
  8. ionas

    Presedentia de 6 luni a Romaniei va trece neobservata de imensa majoritate a europenilor si voit ignorata de cercurile politice europene cred ca le este sila de Ro si bastinasii ei – inclusiv politicienii.
    Prezenta la ceremonie a unui infractor de prima demnitate in prezent ar fi semanat cu gestul dezagreabil de ridicarea fustelor a unor conlocuitoare.
    Pe Euronews au fost 2-3 minute, dar pe CNN,BBC, France 24, FOX nimic. Poate pe RT sau CGNT sa fi pomenit ceva
    Suntem zero ( toti laureatii romani de premiu Nobel sunt absenti )- presedentia este doar o chestie procedurala.

    Reply
  9. AparAduKadAnniS

    Marog, in DEMOCRATIE poti fi pana si prost deoarece majoritatea nu are dreptul sa interzica prostia, homosexualiatate, minoritatile de orice fel; ori sa interzica pentru totdeauna accesul fostilor si urmasilor in neam la divese functii publice, accesul la sinecuri – asa cum au facut comuistii&nazistii pe la mijlocul secolului trecut -, si nici macar a infractorilor dovediti si condamnati definitiv care si-au ispasit pedeapsa si toate ORGANIZATIILE de tip retea ale ACESTORA.
    Democratia se poate APARA, desigur – chiar si cu ajutorul spartanilor lui Leonidas, a Legiunii Straine -, mai mult sau mai putin bine si eficient, cu concursul tuturor celor care impartasesc aceleasi VALORI (pe bune, nu mimeaza asta) de buna voie si nesiliti de nimeni si de nimic in deplina Libertate!

    Reply
  10. Dumitru

    Decomunizare ?! Pai daca am fi eliminat in 1989 membrii PCR si UTC din viata politica nu mai ramaneau decat ciurucuri. Din generatia mea eu sunt unul din putinii care n-a intrat in UTC, si asta nu pentru ca eram impotriva, ci pentru ca eram printre cei mai mici. Si atunci, cum sa fii mai selectiv cu interzicerea ?
    – Sa excluzi numai PCR-istii ? Asta e stupid. Prefer de departe un comunist sincer propagandist gata sa pupe in fund pe oricine.
    – Sa excluzi numai securistii ? Asta ar fi fost o idee, dar n-a aplicat-o nimeni iar astazi cei mai periculosi sunt fii de securisti gen Burduja. Si ramaneau totusi Iliescu s.a.m.d.

    Reply
  11. Cinicul

    “Un guvern inegal, nici pe departe atât de prost cum pretind dușmanii lui”.
    Chiar asa?
    Din 1950 incoace n-au existat atatia ministri agramati in guvernul R. Ca nu stiu sa vorbeasca in limba romana nu e asa de grav pe cate imbecilitati rostesc in domeniile de care raspund.
    Pana mai ieri era dat exemplu de ministru prost faimosul Zarone, dar Zarone era un profesionist pe langa Mme Dancila, Olguta, Daea, Andruşcă, Badalau et al.
    Din ce spunea Corneliu Coposu, care l-a cunoscut personal, Zarone facuse liceul agricol in Germania, stia trei limbi, avea prin anii 30 o biblioteca de 600 de carti si o ferma agricola model. Daca inspectati multiple case ale ministrilor enumerati mai sus nu adunati 600 carti.

    Reply
  12. Izvestia

    Conducerea Romaniei (“asa si asa” in prezentarea Alinei Mungiu) cumuleaza analfabeti “pamblicari”, analfabete si “suptprefecti”, condamnati penal, repetenti, plagiatori. Si, cu voia dumneavoastra, il cumuleazai pe Florin Ciordache. Iar, alaturi de oficialii UE, pour la bonne bouche, ii cumuleaza pe Adrian Severin si Adrian Nastase.

    Reply
  13. Radu10

    Nu m-a deranjat că acel copil de pe scenă avea emoții la începutul intonării imnului, însă m-a deranjat că fix în spatele Președintelui Parlamentului European stătea beizadeaua Victor Dăncilă, descheiat la cămașă. Fiul prim ministresei (care azi s-a exhibat în limbajul agramat al mamiței) nu v-a sărit în ochi?

    Această scăpare e doar una din notele false din acest articol, poate cea mai puțin importantă

    Alte scăpări ar fi fanfaronada găunos-plângăcioasă a lui Tăriceanu, care n-a spus nimic, doar l-a pocit englezește pe Donald “Task”, sau amenințările de bătăuș electoral ale lui Iordache.

    PS. Dacă tot îi admirați pe adevărații merituoși, vă rog să aveți bunul simț să nu vă mai lăudați de fiecare dată cu citările pe care le fac alții din opera proprie. Cine este interesat le va găsi cu siguranță.

    Reply
  14. laur22

    Viitorul European

    Daca asha arata “meritocrazia” asha cum vedem in cele 2 tabere:

    in tabara : Viorica – Dragnea – PSD +sustzinrea lor extrem de subrzire de la Gadea & com shi cam atat (AMP nu cred ca se califica la sustzinataori)
    ori in tabara : Iohanis-“fratzia serviciilor shi a procurorilor cu carlig – gasca “meritocarztilor” cu fir scurt gen aparaciosii TV ai USR (Chicirau – Brandl- &co ) ori ai PNL (Dinca, Gorghiu, ori fatuca de la Sibiu na ca imi scapa numele) + pupinii lor din media cu dedicatzie (= media ce nu poate trai din vazarile proprii shi de aceea are nevoie de surse se finatzare obscure pentru a putea face agi-prop gen Newsweek, plantatziile de troli ori TV-urile cu audientza de videochat)

    E nashpa !

    E posibile ca lumea cu ceva minte in cap sa vrea sa voteze orice altceva.
    Orice altceva care promite onest shi credibil sa fie altceva, complect altceva decat cele 2 taberi la fel de europeniste shi de puse pe furt shi jaf precum sunt taberile ce se infrunta acuma cu sanse in RM

    Ca acel atceva va fi probabail altceva shi in ceea ce priveste relatzia cu Europa ori USA aste desigur doar un bonus neasteptat shi asta justifoca in opinia mea operatziunea de “damage control” din ce in ce mai activ pe care o exercita din ce in ce mai mult pana aproape la exclusivitate in ultimii 3-4 ani “simpatica” da muncitoarea AMP.

    Acuma da ii spun ei ca privita dinafara shi ea pare la fel de intoarsa cu cheia cum e shi Radu Tudor ori fatuca de la Sibiu na ca mi-am amintot numele ei Tzurcan probabil ca ea s-ar simtzi ofensata intzeleg daaaaa asta e doar o perceptzie de dinafara.

    Dar ca o operatoare cu vechine a domeniului inteligence : “manipulare prin controlul media” shi ea ar trebui sa stie ca exista ceea ce se cheama exploatare in orb.

    Adica oamenii din servicii nu isi informeaza sagetzile lor ca sunt ale lor.

    Ii selecteaza in formeaza shi le asigura culoar atata doar caaa nu ii shi recruteaza in mod formal.
    In lumea civila asta se cheama mentoring shi omul potrivit la locul potrivit da in lumea lor a serviciilor la aceasta inocenta parte civila se adauga shi plasarea de oportunuitatzi shi inlaturarea de obstacole din calea celor astfel selectzionatzi pentru a le asigura astfel succesul shi odata cu acesta promovarea gargarei din care respectivii sunt constituitzi.

    Shi asta nu e neaparat rau nu e rau pana nu se ajunge la simplificari cu eficientza pe termen scurt gen : stricnina-strontziu, plasarea de poze pedofile in computere, ori de droguri in bagaje si rularea de bani prin conturi , e OK.
    Daaa odata ce manushile sunt off offfffffffffff.
    Shi suntem deja “halfway there” daca e sa ne mai amintim de culoarele morztii atat de frumos denumite descrise si documetat prima data in media de Dragomir

    Shi de aceea obiectiv privind la efortul de “damage control” pe care il exercita AMP prin a sa propunere impaciutorista gen mult incercatul shi mult prea verificatul Tariceanu nu pot sa nu ma prapadesc de ras.

    Nu ca nu pot sa nu empatizez cu oful sau referitor la bigotismul mai mare decat cometentza care domina tabara “dreptacilor” la care autoarea se doreste inca a apratzine .

    Adica daca la 1/4 secol dupa carciunul din Pitesti ea e nevoita a recunoaste ca regimul Ceaisescu a fost superior pana shi la meritocratzie insemna ca ceva fundamental e profund greshit in “The ways of the country were in”

    “Cercetați mai degrabă de ce tabăra anticomunistă a ratat să construiască, măcar în sânul ei, meritocrația și cum de savanții cei mai citați din Academie sunt tot cei pe care dna Ceaușescu se vedea nevoită să îi promoveze în deceniul opt, că erau cei mai buni. Când o să rezolvăm problema asta, meritocrația în restul societății va veni de la sine, fără legi discriminative ca lustrația – să sperăm că în următoarea sută de ani.”

    Shi la acest of al ei nu pot sa nu imi amintesc analiza lui Kruggman ref la problema Americii de acu vre-o 20-30 de ani la de ce caile ferate ori poshta au functzionat impecabil 100 de ani ca sa aibe probleme in contemporaneitate .

    Opinia lui fiind ca la baza problemei e divregentza intre criteriile dupa care acestea sunt evaluate azi shi criteriile dupa care au fost cu adevrat allocate cu resurse, populte cu personal, shi conduse.

    Shi de aceea zic sa aplicam aceiasi analiza nu doar la stat ci shi la gasca “antzicomuniste”.

    Nici la Poshta nici la Sorsisti nu e posibil sa realizezi ceva cand in mod sistematic conduci (aloci resurse shi personal) pentru a obtzine altceva.

    Shi acuma daca autoarea recunoaste onest ca daca nu ar fi fost intoarsa cu cheitza (daca ar fi stiut in epoca cum stau cu adevrat lucrurile , daca ar fi avut in cap informatzii veritabile shi nu fumuri propagandistic-ideologice ca e posibil sa ii fi fost mai greu daca nu imposibil sa ia deciziile pe care le-a luat ) oare de ce nu continua pe aceiashi linie shi nu se intreaba ore ce din ceea ce azi ia drept sigur shi evident nu el la fel de castel de cartzi , joc de fumuri shi oglinzi.

    In lumea serviciilor acesta este un excercitziu periodic de “re-establishing the conclusions” de verificare periodica a lui oare de ce credem ca sa intampla shi exista ceea ce credem ca esista shi ca se intampla.

    Ca sa existe motive sa existe in viiitor shi dincilo de nivelul colonie africana care pana shi aceea acum pare sa ishi schimbe stapanii de la gargaristi gen Jeffry Sachs care se intreaba niznai oare de ce e saracie in Africa la mai pragmaticele Belt & Road initiatave Romania are nevoie nu doar de valoare chi de valoare validata prin impliniri.
    Nu doar de betonisti ci de betonistii cu experintza milioanelor mc de beton turnatzi

    Ca budinca ca shi valoarea nu e buna in sine pentru sine la budinca the proof is in the eating la valoare the proof in what you had done with it .

    Romanai nu are nevoie doar de noi shi noi sh noi valori.
    Romania are nevoie shi sa foloseasca la ceva respectivele valori.

    Shi Romania are nevoie in egala masura ca respectivele valori sa invetza sa fie recunoscatoare celor care la dau o shansa in a demonstra cat de mult shi cat de bine pot ei a faca ceea ce au invatzat sa faca.

    Ca sunt valori agi-prop ori valori in medicina ori inginerie valorle au nevoie de niste institutzii ale caror obiective intrinseci sa faca prezenta valorile necesara.

    Institzuztii de orice gen dar “true to their purpose”. Institutzii create nu ca sinecuri ci pentru ca sa obtzina niste rezultate. Ori la oara actuala asta cam lipseste in Ro.
    Nu doar la stat ci shi la “anticomunisti”.
    Shi de aceea valoare suprema pe care aceste instituztii le promoveaza e confromismul shi nu geniul.

    Ori asta se vede.
    Imparatul e gol (viitorul generat de actualele institutzii “pro-europene” e nul ) da nici-unul dintre “geniile” sale de curte nu are curajul sa remarce asta.

    Fie ca vorbim de gasca Iohanis.
    Fie ca vorbim de gasca Viorica.

    Iar viitorul “bate la usha”.

    Bate la usha si in Ungaria shi in Polonia shi in Italia shi de curand a inceput sa bata la usha shi in Frantza. Care toate se uita ingrozite la prezentul fara de viitor din Grecia shi cauta in sine shi pentru sine alternatzive a aceasta versiune de “Viitor European” .

    Viitor girat de actualele institutzii europene care s-au frasuit la Ateneul Roman.

    Reply
    • Dumitru

      N-am inteles nimic, si sincer am incercat, pentru ca deobicei aveti idei interesante. Dar de data asta, e scris atat de aberant, incat nu pot sa spun ca am inteles nimic. Si nu inteleg de ce. E o forma de protejare a identitatii prin obfuscare ? Sau pura bataie de joc ?

      Reply
    • Dumitru

      Ok, am perseverat, si (cred ca) am inteles ca problema este distanta intre ideologie si practica. Adica nu trebuie sa fii bun la vorbit despre justitie, ci chiar sa ai rezultate bune la justitie. Cu alte cuvinte, multi stiu azi sa “talk the talk”, dar prea putini sa “walk the walk” si mai ales ei vor altceva decat spun si folosesc “talk-ul” ca pe un argument pentru a obtine altceva. Daca am inteles bine, pare a fi acelasi argument pe care il aduce Jordan Peterson si altii spunand ca nu mai suporta ideologii. De fapt, Dvs. mergeti si mai departe, spunand ca ideologii au o agenda diferita de ideologia lor (deci ca sunt bizantini, cu Soros, Sachs si Belt&Road in frunte). Pare rezonabil. Dar de ce naiba nu puteati s-o scrieti mai civilizat ?

      Reply
      • laur22

        @dumitru
        “Valorile” noastre de prim plan nu creaza rezultate pe care shi altzii decat conferiile bisericutzelor din care acestia fac parte sa vrea sa ale fioloseasca dar mai rau decat atat nu creeaza bani cu care sa fie create alte valori asemeni lor.

        Sau mai bine zis nu ii creaza in mod regulat.
        Nu creaza in mod repetabil astfel incat sa te potzi duce in mod reflex la anumite institutzii care le stii shi le crezi ca se sustizn in shi prin valoare.

        Adica cercul bani – valoare – bani nu se inchide.
        Banii nu creaza valoare care la randul sau sa creeze bani.
        Meritocratzia daca e sa subziste trebuie sa fie parte dintr-un sistem care sa folosesca valorea umana pentru a creea valaore finaciara cu care la randul sau sa creeze alta valoare umana.

        Oamneni de valoare sau ma rog cat de cat decentzi s-ar mai gasi in Romania de azi.
        Ce lipseste este sistemul care sa aibe nevoie de ei.

        Iar motivul pentrucare sistemul lipseste este divortzul manifest dintre scopurile declarate ale mai tuturor sistemelor de la ONG-uri la institutzii ale statului shi modul in care acestea sun in mod efectiv conduse.

        Cand ONG-urile sunt conduse in stil task force agi-prop ele nu produc in mode real societate civila.
        Cand instituztiile de stat sunt conduse asha cum de exemplu e condus TAROM la modul tras impins falimentul acestuai e iminent.

        Shi nu institzutziile de stat nu sunt blestemete sa fie ineficiente , uita-te de exemplu la Hidroelectrica care atunci cand a fost condusa asumat pe obiectivul profit a fost scoasa de sub iminentza falimentului si adusa la 50% profit din cifra de afaceri.

        Necazul e ca acest gen de revenire spectaculoasa nu poate fi generalizata.
        Valoarea de management care a generat acest gen revenire nu e norma e exceptzia.
        Sistemul nu pare disperat sa selectzioneze acest gen de valori pentru a le folosi.
        De ce ?
        POATE PENTRU CA IN MOD REAL NU ARE NEVOIE DE ELE.
        NU ARE DISPERATA NEVOIE DE ELE.

        Cam ast aam incercat sa spun. in esenta.
        Restul sunt floricele .

        Shi asta nu doar la noi.
        Uita-te le modul cun este populata birocratzia de la BXL / FMI ori BM shi la rezultatul implicarii acestor birocratzii in rezolvarea probelemelor rela a unor tzari.
        AMP cica incerac sa dcumenteze eseul implicarii BXL-ului in reformare clientzilor sau din Europa shi din intrega lume.

        Shi nu modelul BXL nu e unic in incercarea de refprmere a lumii.
        Actualmente acesta lume este sub asaltul modelului one road one belt -> miel sa iaisa shi sa aibe blana deasa nu ma intereseaza cata corutzie e la voi ce ma intereseaza e ca afacerile MELE sa faca bani.

        Nu va dau bani cu conditzionalitatzi politice ci va dau bani sa sa facetzi bani din bani pe care mai apoi sa mi-ii datzi inapoi.
        E prematur ca sa ne dam seama daca asta e tot da e o provocare intelectuala interesanta.

        Compara acest model de “bani din bani” cu modul cum sunt alocate in Ro de azi ori in Spania shi Grecia de ieri minunatele “fonduri europene”.
        Shi mai apoi intreba-te daca viitorul generat prin aceasta “cheltuire directionata de fonduri europene” e capabil sa faca bani din bani ?
        Ca daca nu face bani din bani acest gen de “viitor pe credit” nu e sustenabil.

        UE promite prosperitate , OK.
        Cine din birocrartzia UE e ars la cariera ori la salariu daca prosperitatea promisa nu apare ?
        Tu vazand asta cata vreme tzi-ai mai incredintza viitorul tau acestei birocrazii care in mod rela e doar un ocean de vorbe fiind complect rupta de obiectuvele sale asumate ori de nevoile tale reale.

        Daaa vorbim de meritocratzie da cand e cazul sa o folosin ajungem la situatzii genul:
        planul de reformare e economiei Poloniei comuniste a fost facut de Jeffry Sachs de la 18:00 la 7:00 dimineatza pe calculatorul din redactzia unui ziar. Shi asta e fost.
        Asha a arata “meritocratzia” fauritoare de scoala shi de epoca.
        Shi mai apoi a acest facatura a fost considerat o capodopera de gandire economica.
        Iar ca rezultat al chelturii a ~ 15-20 miliarde euro (anulare de datorii) a fost distrugerea irecuperabila a unei intregi generatzii.

        Nu nu inventez de la mine asha a concluzionat rezultatele reformei sale insashi Jeffry Sachs in cartea sa “the end of poverty”.
        Shi mai apoi cei care au implemet respectivul plan se minuneaza de ce in Polonia natala nu-i mai voteaza nici dracu

        Daca acest plan ar fi fost intzeles in adevrata dimensiune a costului sau finanaciar shi uman ar fi fost respins de Westul cel donor cat shi de Polonia destinatara.
        Tot asa dupa cum un plan similar a fost respins sa fie aplicat in Rusia.

        De ce ? Deorece ….. bani – valoare – bani nu s-a inchis.
        Un exemplu de bani – valoare – bani care s-a inchis e semicapitalismul salbatic din China de azi.
        E corporatismul corupt pana la plasele din Coreea de Sud de azi.

        E o mare, mare prapastie intre promisiunile establismentului UE de azi shi resursele cu care acestea incearca sa fie atinse.

        Shi deorece acesta prapastie e din ce in ce mai de notorietate, incredrea in respectivele instituztii ale UE e din ce in ce mai problematica.

        Shi da sar din idee in idee ceea ce e greu de urmarit deorece in general scriu pentru mine, in alte
        partzi postarile nu intra shi tot efortul se pierde ceea ce ramane e amintirea postarii de la mine din cap ceea ce nu prea permite o revizuire adecvata a textului scris.

        Scuze.

        Da repet cine din “meritocratzia” europeana ori de ce nu din cea autohtona o sa fie atinsa la salariu ori la cariera daca obiectivele de co-prosperitate asumate cu mandrie o sa fie ratate ?

        Shi daca tu observi ca meritele acestor “meritocratzi” nu au nici-o legatura cu viitorul tau cate vreme o sa continui sa li-l mai incredintzezi lor.

        Reply
      • laur22

        “The greatest pain was endured by middle-aged workers in their forties and fifties who had been trained for a Soviet economy that no longer existed. Most of these laid-off workers ended up on the unemployment dole for a while, then on pensions after early retirement. History had cheated them of the training and knowledge for a full lifetime of productive employment”

        http://www.economia.unam.mx/cedrus/descargas/jeffrey_sachs_the_end_of_poverty_economic_possibilities_for_our_time__2006.pdf pagina 124.

        Daca tu ai sti ca trompetzii gen AMP ori Jeffry Sachs asta itzi coc ei de o “history the had cheated them of a full lifetime of productive employment” ai mai vota cu ei ?

        Desigur desigu desigur totul se judeca comparativ.

        Compara atunci rezultatul economic al modelului “forget the logic” ca noi avem spate de le USA Germania & Co polonez pe termen lung cu rezultatul modelului care a inceput in acelasi timp cu el Chinezesc = represiunea din piatza Tian An Men care a avut loc in numele democratzia e o diversiune care nu e vitala cresterii economice.

        Pe numere cine a avut mai multa drepatate ?

        Unde a avut loc in mai mare boom economic cu mai putzina pomana per capita de dinafara ?
        Nu zic da spui numerele arat sinistru.

        Shi se stia ca o sa arate sinistru dintru inceput.
        De ce ?
        Deoarece nimeni nu paria ca banii sunt cheltuitzi o sa produca o crestre economica care sa trickle down. Polonia fiind relativ mica shi banii fara numar fara numar a mers in sensul ca uit ecatastrifa previzibila n-a fost completa. Modelul lustratzie pe bani fara numar fara numar polono-german nu s-a putut generaliza.

        Shi pentru ca se stie asta, singura cale prin care acest model sa mearga o vreme e modelul colonial , e exterminarea alternativei. E lustratzia.

        Modelul comisariulor europeni a lui AMP a mai fost incercat acu in secol doua .
        Se numeste modelul colonial al viceregilor.
        Ce crezi vicergii au ridicat India mai mult decat media mondiala ori mai putzin ?

        De aceea lustratzia, dosarul de cadre este singura cale prin care sistemul lor poate sa functzuoneze la fel cum in sistemul comunist dosarul de cadre tzinea loc de cautarii oneste a valorii.

        Intrebarea se pune cine e mai dispus la valoare sistemul communist ori sistemul actual ?

        Exemplu sinistru sistemul communist I-a pus piedici da nu l-au scos complect din circuit pe Vintila Corbu deshi era pe lista negra a unui dosar prost de cadre (shi cu toate astea a fost cel mai publicat scriitor din toata istoria Romaniei).
        Sistemul actual …… mda a cam inmormantat literatura romana.

        Intrebarea e aceiasi mereu, mereu shi mereu.
        Avem o atat de abundenta resursa uman incat sa ne permitem o selectzie a valorilor shi pe baze ideologice shi de apartenetza la “famiglie ” dincolo de cele de valoare ?

        Eu sincer cred ca nu.
        Shi de aceea sincer cred ca orice lustratzie e contraproductiva deorece introduce in filtru care distorsioneza mai mult selectzia valorii care nici asha nu se simte prea bine.

        Uitatzi-va de cum aratau directorii din filmele romanesti din anii 50-60-70-80.
        Sincer sa fi fost tot numai propaganda ori …. pana shi in cazul lor atunci cand resursa unmana s-a imbogatzit deorece ei au creat-o , baza lor de selectzi a fost mai buna si elita rezultata din urma respectivei selectzie mai capabila.

        De aceea zic fara lustratzie.
        Fara anti-psd-ism shi in aceiasi masura fara anti-basism.
        Daca vrei sa faci o echipa natzionala eu am aceiashi idee ca shi Nelson Mandela ideologia sau rasa nu trebuie sa tzina loc de valoare.

        Ceea ce vedem acuma este selectarea valorii numai numai shi numai din bisericutza noastra.
        Shi inevitabiul e inevitabil, bisericuta noastra fie ca se cheama GDS fie ca se cheama 22 fie ca se cheama Romania Curata ori PSD , PNL ori USR nu poate avea multe valori.
        Shi de aceea nu poate umple cu valori schemele de personal de care avem nevoie pentru a avea o tzara care sa functzioneze.

        Reply
  15. robert

    Ca român din strainatate, de fiecare data când am venit in tara le-am spus prietenilor cât de multe lucruri s-au schimbat în bine, si ca unele sunt chiar mai bune decât în Canada, acolo unde locuiesc. Pâna la urma daca ne uitam de unde am pornit si unde am ajuns ar trebui sa fim ceva mai mândrii, si ceva mai îngaduitori cu clasa politica. Toate comentariile si reportajele astea din tara sunt negative, indiferent de subiect, chiar si despre aglomeratia din statiuni de sarbatori. Unde, pâna la urma, asta ar trebui sa fie o veste buna, românii au mai multi bani în buzunar, o duc mai bine, nu? E deprimant sa mai citesti ceva de România, dar poate m-am adaptat la realitatea canadiana unde ”all is good, all is fine”! Si da, e ”mahala” si Mitraliera ala cu gasca lui si PNL-ul si USR-ul, de asta nu mai voteaza românii. Te uiti in sondaje si vezi ca PSD-ul scade, dar opozitia nu creste.

    Reply
  16. Alina MP

    De unde stiati voi ca e fiul lui Dancila. Un ilustru necunoscut, eu nu aveam habar Iar la Severin am presupus ca s-a asezat cu tupeu, si asa a si fost, se pare. Sigur, nu trebuia invitat deloc.
    Nu sunt de acord ca daca dadeai la o parte in 1990 tot PCR si UTC nu mai raminea nimeni. Ar fi ramas oameni ca sotul meu, care aveau destula integritate. Mai erau si altii, si se mai puteau si intoarce, nu ca erau de caracter toti cei care s-ar fi putut intoarce, dar unii erau- genul Radu Portocala.
    Finally, nu poti judeca cat e de slab guvernul Dancila decat prin comparatie. raluca Turcan ar fi mai buna ca Andronescu? Doctorul model propus de Ciolos e mai Ok ca madam Pintea? Teodorovici e inferior alora pusi de Base la Finante? Sa fim seriosi. La Interne au fost doar cretini, dar nu era nimeni deranjat, ca erau barbati, azi toata lumea protesteaza contra lui madam Dan, cat era Gabi Oprea protestam doar eu.

    Reply
    • Dumitru

      “Nu sunt de acord ca daca dadeai la o parte in 1990 tot PCR si UTC nu mai raminea nimeni. Ar fi ramas oameni ca sotul meu, care aveau destula integritate.” Nu vreau sa vorbesc despre Dl. Pippidi, si cred ca nu e frumos ca l-ati adus in discutie – din partea Dvs. e un argument de autoritate, fata de care eu nu pot argumenta fara a va fi neplacut, ceea ce nu vreau.

      PCR si UTC formau un partid de masa, nu unul ideologic. PCR avea 4 milioane de membri, iar UTC cuprindea practic tot tineretul. Chiar presupunand ca exceptii (ne-membri de calitate) existau, nu erau suficiente cadre, si nici suficient de organizate, pentru a sustine un stat. In Polonia, structura de cadre “curate” a fost data de Biserica Catolica. In Ungaria, de miscarile liberale si de dreapta care niciodata n-au disparut total. In Romania asa ceva nu exista (din multe motive, legate nu numai de actiunile comunistilor, dar si de subtirimea burgheziei romanesti in 1945).

      Reply
  17. Costica

    Doamna Pipidi, nu stiu cum dar ati reusit: sunteti idolul PSD-istilor. Bravo. Nu ca ar iesi ceva bun din asta…Si nici ca “ailati” ar fi mai buni (Orban – caricatura ca ministru al transporturilor) asa cum n-am uitat nici de “premierul Grivco”…

    Reply
    • Dumitru

      Logica #rezist : nu conteaza daca ce-ai scris e corect, ci doar daca ce-ai scris “le place PSD-istilor”. Presupun ca din punctul Dvs. de vedere eu sunt PSD-ist. AMP nu e “idolul” meu. Optinile ei politice nu imi convin intotdeauna (sunt mult mai conservator pe chestiuni sociale si mult mai pentru democratie directa decat dansa). Este insa o persoana cu care se poate purta o discutie politica rationala si civilizata. Cu alte cuvinte, putem incepe sa discutam adevaratele probleme, in timp ce Dvs. faceti politica tribala (noi vs. ei).

      Reply
  18. Vlad Slăvoiu

    Cel mai bun text (atât în formă, cât și în conținut) citit de mine pe tema președinției românești a U.E. îi aparține dlui Ion Iliescu și poate fi citit pe blogul său.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *