Natanael Iriciuc

Trei săptămâni din noul an școlar și nici măcar o masă caldă

Normele de aplicare ale programului „Masa caldă” pentru perioada septembrie-decembrie se află abia acum în curs de redactare. Cea mai mare problemă care persistă în România este faptul în continuare sistemul de învățământ lasă în urmă elevi prin lipsa unor acțiuni concrete de a respecta dreptul la o educație de calitate pentru fiecare copil!
Un studiu al Asociației Salvați Copiii România a arătat că în 2021 există peste 1,5 milioane de copii care trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială, ceea ce înseamnă că 41,5% din numărul total al copiilor sunt condamnați la excluziune socială fiindcă s-au născut în locuri defavorizate. În tot acest timp, fiecare dintre noi suntem martorii unei scenete în care statul român, în loc să creeze mecanisme prin care fiecare copil să beneficieze de aceleași drepturi, adâncește și mai mult prăpastia dintre acești copiii și șansa lor la un viitor mai bun.

Pe 25 septembrie publicația Edupedu a publicat un articol care a prezentat stadiul programului „Masa caldă” pentru anul școlar 2023-2024. Chiar dacă de pe 3 septembrie 2023 a intrat în vigoare noua lege a educației în învățământul preuniversitar (199/2023) care prevede implementarea „Programului Național Masa Sănătoasă” extins la 1 milion de beneficiari din acest an școlar, Ministerul Educației decide să folosească până în decembrie programul masă caldă cu prevederile din vechea lege a educației, 1/2011, deoarece nu au fost alocate fondurile necesare pentru perioada septembrie – decembrie ținând cont de modificările legislative ce urmau să aibă loc.
Trist este faptul că abia în această perioadă se lucrează la hotărârea de guvern privind funcționarea programului „Masă caldă” în perioada septembrie – decembrie 2023, ceea ce înseamnă că toate procedurile obligatorii pentru consiliile județene și primării vor putea fi finalizate într-o lună în scenariul cel mai bun.

În tot acest timp, există cel puțin 100.000 de copii care depind de acest program deoarece reprezintă singură sursă principală de hrană (potrivit aceluiași studiu Salvați Copiii România). Astfel, capacitatea acestora de a învăța este scăzută prin supunerea acestora unui cumplit chin de a învăța pe burta goală. Acești copii trebuie să reprezinte o prioritate pentru România fiindcă fiecare dintre ei are dreptul la un viitor care să-i ofere accesul la o calitate a vieții cât mai bună. Prin excluderea acestora din societate, prin oferirea unei educații de proastă calitate, statul român nu face altceva decât să își creeze singur propriile piedici în dezvoltarea României.
Guvernul României preferă să crească abandonul școlar din România în schimbul a 22.5 milioane de lei pe care statul îi „salvează” în fiecare săptămână în care copiii cu oportunități reduse nu beneficiază de masă caldă în școli.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Trei săptămâni din noul an școlar și nici măcar o masă caldă

  1. emil

    Spagile consistente ale judecatorilor, presedintilor de consilii judetene si primarilor sunt baza Romaniei, nu hrana copiilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *