Adrian Popescu

Decizie a instanței: Traian Băsescu este securist. Urmează să fie acuzat de fals în declarații?

Astăzi, Curtea de Apel București a constatat calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu, după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat instanței să stabilească negru pe alb că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu regimul până aproape de căderea lui, în baza unor documente de la SRI și Ministerul Apărării.

Traian Băsescu a spus în fața instanței că nu știa nici că i se spune și Petrov, nici că serviciul de contrainformații militare, acolo unde raporta din când în când (iar asta o recunoaște), reprezintă Securitatea.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte în termen de 15 zile de la comunicare. Iar cum la ÎCCJ multe acțiuni în contencios primesc termen abia prin 2020, am putea avea o sentință definitivă abia peste vreo doi ani.

Candidând pentru Parlamentul României (de mai multe ori), primărie, președinție (de două ori) și Parlamentul European, Traian Băsescu a semnat de fiecare dată și a depus la dosarul de candidatură o declarație pe proprie răspundere că NU a colaborat cu Securitatea. Sigur, toate declarațiile sunt date în fals, inclusiv cea de anul acesta, când în primăvară l-ați găsit la loc de frunte pe lista neagră a candidaților.

Se vorbește prin spațiul public că Traian Băsescu ar putea să-și piardă beneficiile obținute de pe urma mandatelor. Poate că ar trebui, dar nu se va întâmpla. Legislația românească nu a prevăzut și în continuare nu prevede vreo interdicție pentru foștii securiști să candideze la funcții alese, indiferent de nivel. Cu condiția să fii transparent și să declari dacă ai colaborat sau nu cu regimul.

„Declar pe proprie răspundere că nu am fost colaborator al Securității”.
Să vedem, care va fi răspunderea?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Decizie a instanței: Traian Băsescu este securist. Urmează să fie acuzat de fals în declarații?

 1. roBert curcescu

  Raspunderea e a tututuroror!
  Sa și facă autocritica in fata Colectivului si sa fie sancționat corespunzator.
  pai ce, voiati sa ajunga la marina pluviala plafonat in vreun birou din bucu?

  Reply
 2. JK

  Bătrânul edec securist … Demisie din PE. Și turnare până la capăt a întregii lui găști (Nuți, Blaga, Boc etc.).
  Copilul îngălat al lui Conu’ Alecu să-și retragă dracului candidatura, ca minimă reparație din partea partidului și de în semn de respect față de memoria părintelui (biologic).

  Reply
  • Minerva

   Problema este ca si parintele biologic catindatului PMP a fost turnator la securitate, „cu patalama la mana” de la CNSAS, Dumnezeu sa-l ierte!

   Reply
   • JK

    Mea culpa! (mi-am adus aminte la câteva minute după ce am apăsat Publică comentariul) În cazul ăsta, Theodor mai bine tăcea dinainte de a se depune candidaturi. Pentru cine mai avea dubii, o diplomă de la Sorbona nu te imunizează față de prostie.

    Reply
 3. Dr. Q16

  Dacă Băsescu ar fi fost țigancă (împuțită sau nu) încolțită de polițaii irlandezi, și-ar fi scos sânul și ar fi dat un jet de lapte spre dânșii. Însă Băsescu încolțit ne aruncă în față pactul Ribendrop-Molotov (așa scrie / bubuie / se dă nucelara / se cutremură etc pe stiripesurse.ro: Ribendrop). https://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-anun-a-ca-deschide-razboiul-nu-voiam-sa-ma-implic-dar-ma-obliga_1385597.html
  Pus la zid, se vede obligat să ne mai livreze niște mizerii despre X sau Y. Pun pariu că următorul lui pas va fi aruncarea cu pruncul în polițiști, pardon, scuiparea pe Blaga sau Cioloș sau Videanu sau alt fost argat prezidențial. Spor, gaspadin Petrov! Dacă alții au vapoare mai mândre și mai biruitoare, ce-ar fi să dați foc întregului port?

  Reply
 4. Dumitru

  Eu tot mai sper ca individul acesta sfarseste in puscarie. Macar vreo 2-3 ani. In plus, daca-i ajunge cutitul la os, o sa inceapa sa scoata actele de la arhiva, si vom afla lucruri despre multi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *