Mining Watch Romania

Top motive pentru care investitorii Eldorado Gold ar trebui să stea departe de Certej

Mining Watch România împreună cu alte 22 ONG-uri naționale și internaționale, are plăcerea de a da anunța lansarea raportului Anticiparea Surprizei – Evaluarea Riscurilor: Ghidul Investitorilor pentru proiectul minier propus la Certej de către compania Eldorado Gold) (TSX:ELD). Documentul expune o serie de riscuri asociate proiectului aurifer de la Certej și evidențiază fapte mai puțin evidente sau cunoscute dar care ar putea afecta capacitatea ELD de a se dezvolta.

Eldorado Gold (ELD), o companie canadiană de aur low cost, intenționează să deschidă în România prima mină de tip carieră deschisă pe bază de cianuri din România. Depozitul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională.

Existența acestei opoziții a cauzat deja multiple modificări ale proiectului minier Certej al Eldorado, acest lucru reflectându-se în creșterea costurilor de capital inițiale. Costurile de capital și de producție prognozate, publicate de către Eldorado, sunt bazate pe proiecții foarte optimiste și neverificate în ceea ce privește costurile și prețurile. Soliditatea financiară cosmetizată a Eldorado a fost pusă sub semnul întrebării de către analiști, care recent au retrogradat Eldorado Gold de la „cumpărare și păstrare” (Buy and Hold due) din pricina „costurilor mai mari decât era de așteptat”.

„Proiectul Eldorado pentru Certej a intrat în deplina atenție a ONG-urilor de mediu din zonă. Un număr tot mai mare de cetățeni români cer transparență în procesul de autorizare, spre deosebire de procedurile anterioare obscure”, spune Ionuț Apostol de la Greenpeace România

Încercările conducerii Eldorado de a împiedica procedurile legale din România au fost observate de către organizațiile vigilente ale cetățenilor, care au alertat publicul și autoritățile naționale de supraveghere. În consecință, orice încercare ulterioară de a profita de oficialii locali servili și lipsiți de scrupule va duce la intensificarea prejiudiciului de imagine la care Eldorado este expus în acest moment și va crește considerabil riscul de litigii. Acordul de mediu al ELD este  deja atacat în instanță printr-o acțiune comună a organizațiilor societății civile active pe teme similare, ca cea a proiectului minier de la Roșia Montană (TSX:GBU).

Cea mai relevantă și de succes mișcare socială din România ultimilor 25 de ani a fost declanșată de opoziția față de un proiect minier de exploatare a aurului – Roșia Montană. Așa cum a fost și cazul Roșiei Montane, și cu Certej devine evident că dacă propunerea este mai puțin transparentă și mai coruptă, este mai riscantă.

„Eldorado a obținut autorizații a căror legalitate este verificată de instanțe[1] sau a fost deja dovedită ca ilegală[2]. Marja de profit a proiectului de la Certej nu îi permite companiei Eldorado să se angajeze în campanii media și de advocacy, sau în dispute juridice, așa cum a fost cazul companiei Gabriel Resources. Și chiar dacă s-ar fi angajat, având în vedere situația menționată, cel mai bine ar fi ca investitorii să se retragă cât pierderile sunt încă relativ mici.” adaugă Roxana Pencea de la Mining Watch România

Conform Ștefaniei Simion, coordonator al acțiunilor juridice pentru Campania Salvați Roșia Montană: „Eldorado promovează un proiect low-cost într-o țară care s-a confruntat cu două accidente miniere devastatoare, pe bază de cianuri. Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că niciun detaliu nu rămâne neverificat și că orice mică neregulă va fi semnalată atât publicului cât și autorităților.”

Eldorado Gold, la fel ca și Gabriel Resources acum mai bine de zece ani, tinde să minimizeze și să interpreteze riscurile importante ale minei de la Certej, expunând astfel investitorii la incertitudini și risc. Certej, ca și Roșia Montană, nu este un activ „de calitate”, așa cum îl prezintă conducerea, din motive tehnice, financiare, sociale și legale prezentate în raport. Prețul mic al aurului face marja de profit a proiectului foarte precară, mai ales pentru că managementul nu a recunoscut că, fără „licența socială”, există un foarte mare risc politic asociat. „Acționarii trebuie să fie sceptici în fața conducerii unei companii care este dispusă să se expună la astfel de riscuri fără să le prezinte și să le discute.” spune Jamie Kneen de la Mining Watch Canada.

„România nu va accepta mine obscure, care au costuri sociale, economice și de mediu semnificative, impuse pentru beneficiul unor oficiali corupți și conducerea înșelătoare a companiei. Investitorii ar trebui să ia în calcul Roșia Montană pentru a evalua în mod real riscurile și costurile proiectului minier Certej,” a declarat Stephanie Roth, voluntar al Campaniei Salvați Roșia Montană.

***

Raportul poate fi citit integral, în format .pdf, aici

***

[1] acțiunea judecătorească este înregistrată cu numărul 4024/117/2014 la Tribunalul Cluj

[2] Certej: Confirmarea oficială a ilegalității autorizației de construire, 19 ianuarie 2015 http://miningwatch.ro/stiri/certej-confirmare-oficiala-a-ilegalitatii-autorizatiei-de-construire/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Top motive pentru care investitorii Eldorado Gold ar trebui să stea departe de Certej

 1. ionas

  Daca citesti articolul vei avea impresia ca proictul minier de la Certej va muri de la sine. Costuri mari, pretul aurului mic. Ce jale va fi printre romanii care se viseaza in parte ca beneficiarii proiectului.
  Costurile insa pot fi mult scazute cu ajutorul dezinteresat al autoritatilor statului.
  Cerintele de mediu ale proiectului vor fi mai usoare ca doar nu suntem in Suedia sau Canada- suntem totusi o tara din lumea a 3-a.
  Accidentele miniere din trecut legate de cianuri nu sperie si nu inhiba pe nimeni , Daca se intimpla este doar ghinion
  Aurul sa il cumpere BNR cu un bonus de pret, astfel sa fie mai mare decit cel de piata, deoarce va fi un produs autohton – made in Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *