Romania Curată

Tolo.ro: Mărturia unui medic care a refuzat șpaga Hexi: ” Ieși afară! Ia liftul că-ți dau un șut în cur de pici direct la parter!”

Tolo.ro publică astăzi mărturia unui important medic microbiolog care a refuzat să ia șpagă de la directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu. Specialistul dezvăluie și modul în care erau împărțiți banii din mită: 30% din contracte ajungeau la managerii de spital care dădeau o parte din bani partidelor care îi numesc în funcție.

Citiți mai jos articolul:

Cazul dezinfectanților ajunge la momentul devoalării mecanismului corupției din spitale.

CUM ACȚIONEAZĂ POLITIZAREA: Managerii de spital iau 30% din contracte și o parte din bani îi dau partidelor care îi numesc și-i mențin în funcție.

Mărturia vine de la unul dintre cei mai importanți medici microbiologi din România, cu experiență de peste 20 de ani, din care 10 la Cantacuzino și 10 într-un mare spital de urgență din București.

Ea vorbește și despre numărul mare al românilor care sînt purtători de germenii infecțiilor nosocomiale fără să știe.

Condiția doctorului este ”să nu-mi dezvălui numele acum”.

Microbiologul povestește întîlnirea în care Flori Dinu a vrut să-i dea bani, totul transformîndu-se într-o scenă de neuitat.

Rugată de ziar să comenteze, Flori Dinu, director general la Hexi Pharma, refuză să răspundă.

Cum a ajuns ieri profesorul doctor Ioan Lascăr să fie reclamat la Parchet chiar de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Aceste femei.

Aceste femei medic tensionate, trase la față și amarnic de supărate pe ceea ce ni se întâmplă tuturor.

Lor le datorați, majoritar, dezvăluirile de după „Colectiv” și până azi.

Poate că e o întâmplare, dar din nou avem în față o femeie. Obosită, sătulă de umilințe și plină de o răutate rectilinie, o graniță peste care nimic nu mai trece.

„Vreau să vă povestesc cum se trucau licitațiile pe dezinfectanți. Aștept asta de cinci ani! Mă resemnasem, nu mai credeam că va veni acest moment”.

Medic de școală veche 

Femeia a fost medic la  Cantacuzino.

„Școala veche de la Institutul Cantacuzino”, spune ea, cu un regret deschis. „Poate de aici ar trebui să începem discuția. De la faptul că atentatul la siguranța națională a început cu distrugerea Cantacuzino”.

„Abia apoi au trecut la Unilab”

– Ce atentat?
– E mult de povestit. La Cantacuzino a fost depozitată în oameni o formidabilă cunoaștere avansată a țării acesteia. Pur și simplu a dispărut. (se oprește, ezită) Dar nu ar fi timp acum, pentru asta! Ar fi de povestit o viață.

– Însă…
– Să știți că inițial Hexi Pharma venea cu avize bazate pe analize de la Cantacuzino. Apoi au migrat la Unilab. Asta, așa, că poate zice doamna Flori Dinu că nu știu ce vorbesc. Știu foarte bine, știu lucrurile în detaliu! Nu am uitat nimic din acești ultimi 20 de ani. Zece am stat la Cantacuzino și zece la spitalul despre care o să vă povestesc cum se rucau licitațiile.

„Unul dintre cei mai buni”

Intră un medic. Zâmbește. „Vedeți că stați de vorbă cu unul dintre cei mai buni microbiologi ai României!”, spune bărbatul.

„Hai, lasă, uită-te la tine, cinstit ai fost, nebun ai rămas”, îl tachinează ea.

Reluăm discuția.

Medicul microbiolog a lucrat aproape un deceniu, până în 2013, la unul dintre primele trei spitale de urgență din București. Și unul dintre cele mai mari spitale ale României!

Spital care a tratat victime de la Colectiv. Și spital care a ieșit prost și la testele de sanitație ale ministrului Cadariu.

Ea a fost, până acum trei ani, șefa laboratorului de microbiologie.

„Eram și epidemiolog”

– Erați șefă la microbiologie, dar vă ocupați și de dezinfectanți.
– Da, pentru că, neexistând epidemiolog, îndeplineam și rolul acesta.

– Nu exista epidemiolog la un spital cu peste 600 de paturi?!
– De ce vă mirați?! Sunt puțini epidemiologi în țară.

„Aproape toate firmele dădeau bani. Dar Hexi plătea mai mult”

– Și care era rolul dumneavoastră în licitații?
– Rolul real sau cel teoretic?

– ?
– Hai c-ați înțeles exact! (este extrem de directă, dură, n-are timp de eschive) Teoretic, comisia de licitații era independentă. Practic, era vorba de bani.

– Cine dădea bani?
– Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții.

– Cum adică se știa?
– Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit.

Citește continuarea pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Tolo.ro: Mărturia unui medic care a refuzat șpaga Hexi: ” Ieși afară! Ia liftul că-ți dau un șut în cur de pici direct la parter!”

  1. Buls

    Mai oameni buni toata lumea stie ca fara 20-30% care sa se intoarca sub forma de comision nu se iau licitatii sau nu se da drumul la bani. De aceea toti si-au fact firme offshore numai ca apoi au luat-o la vale ca de se poate. cei care semneaza cu cei care inlesnesc stiu totul. Factorii de decizie. Politicul e o murdarie conexa, anexa cum vreti voi. Luati firmele importatoare de medicamente, aia cu drumurile, soft si retehnologizare, training, aceleasi firme, aceeasi actori iar in timpul asta toti copiii tarii pleaca, copiii copiiilor nu or sa traiasca aici…pierdem resursele cele mai de pret si asta ptr ca unii au decis ca ei trebuie sa fure, ca merge si asa, ca au tupeu ca se cheama mircea badea…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *