Catalin Tolontan

Tolo: Corupția din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu știu nimic de banii aduși de Udrea la partid

Cei 3,8 milioane de euro pe care Radu Budeanu spune că i-a adus la sediul PD-L în ianuarie 2012 și punerea pe tavă a Evenimentului zilei nu au trecut neobservați în partid, dar șefii politici au spus procurorilor că ei nu au știut nimic.

Excepția a făcut-o o femeie, Sulfina Barbu, care a recunoscut la DNA că ”EvZ a fost împărțit la câteva acțiuni ca ziar de partid”.

În peste un deceniu de contract subevaluat, susține DNA, firmele lui Bogdan Buzăianu au păgubit cu sute de milioane de euro Hidroelectrica, teoretic cea mai rentabilă companie națională din energie.

Radu Budeanu, cel care a încheiat recent cu procurorii o înțelegere de recunoaștere a vinovăției în acest dosar de corupție, povestește procurorilor cum a intermediat mita pentru că el personal depindea de Buzăianu, care îi finanța publicațiile pe care le-a avut de-a lungul timpului: Averea, Cancan, Ciao.

Mulți oameni politici sau de afaceri din România s-au plâns că, prin metoda paparazzi, unele publicații de scandal îi șantajau. Deși existau informații că unele îi aparțineau, prin finanțare, lui Bogdan Buzăianu, abia acum apare, într-un dosar penal, confirmarea.

Statul român, ultimul pe lista plăților

Alte plăți dinspre Buzăianu, de sute de mii de euro, mergeau către avocați din Elveția sau în offshoruri. Există și un ordin de plată către Trezoreria Statului, de numai câteva zeci de mii de euro.

Între vărsăminte de milioane și de sute de mii de euro către sine și către alții, impozitele către stat ajungeau la coada banilor achitați de Energy Holding.

***

Cum îl presau politicienii pe Buzăianu
Sistemul funcționa însă doar dacă Buzăianu cotiza, susțin procurorii. Magistrații scriu în dosarul penal că politicienii puneau presiune pe patron prin declarații. În același timp, omul de afaceri era șantajat prin mesaje trimise apropiaților. Una dintre verigile de transmitere a cererilor era Radu Budeanu, iar el apărea la Buzăianu după ce politicienii amenințau în public.

DNA citează, la un moment dat, pe unul dintre șefii Hidroelectrica, care spune că i s-a zis de la partid că ”domeniul energiei e strategic și domnul președinte trebuie să cunoască ce se întâmplă”. Dar procurorii nu nominalizează despre ce președinte e vorba.

Mecanismul invocat de DNA este unul de șantaj la adresa lui Buzăianu.

De data asta, spre deosebire de situația publicațiilor pe care le finanța din umbră, Buzăianu ajunsese el ținta șantajului.

Continuarea pe Libertatea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo: Corupția din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu știu nimic de banii aduși de Udrea la partid

  1. Low

    Un mare jeg. Urmarea: regina vămilor a mers în Parlamentul European, regele, la fel. Acum vrea și la primărie. Și probabil un tratement de fertilizare pentru Nuți, urgent. Plus prescriere, of course!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *