Dana Gîrbovan

Toate actele secrete care influențează administrarea justiției vor trebui declasificate

Dacă modificările la Legea 303/2004 întră în vigoare, TOATE actele secrete care influențează administrarea justiției vor trebui declasificate

Prin modificarea la Legea 303/2004 s-a introdus caracterul de informație de interes public, cu accesul liber garantat, inclusiv a actelor extrajudiciare care privesc sau afectează procedurile judiciare (protocoale, hotărâri etc). Modificarea a fost contestată la Curtea Constituțională, iar Curtea a statuat că modificarea e constituțională, astfel că, în măsură în care aceste acte „sunt clasificate în momentul de faţă, vor trebui declasificate, ele nemaiputând fi sustrase cunoştinţei publicului, tocmai în ideea unei transparenţe crescânde a modului în care trebuie înfăptuită justiţia” (Decizia 252/2018, par. 112).

Această modificare este cea mai importantă dintre prevederile vizând transparentizarea modului în care se face justiția, deoarece în nici o țară democratică un act de justiție nu se poate înfăptui având ca temei protocoale și acte secrete.

Prin această modificare se va reveni la normalitatea democratică.

Articolul din lege care prevedere accesul liber la aceste acte este:

Art. 7 alin. (9) – „Informațiile care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituțională între instanțe și parchete, pe de o parte, și orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum și actele administrative extrajudiciare emise sau încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art.12 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, constituie informații de interes public, la care accesul liber este garantat.”

Iată ce spune CCR în Decizia 252/2018:

„112. […] Prin urmare, informaţiile din procedura judiciară în sine şi care beneficiază de un regim special de protecţie nu sunt ele însele devoalate, ci actele administrative ale autorităţilor publice încheiate în legătură cu desfăşurarea procedurilor judiciare. Aceste acte, prin urmare, având în vedere menţiunea expresă privitoare la art.12 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001, în măsura în care sunt clasificate în momentul de faţă, vor trebui declasificate, ele nemaiputând fi sustrase cunoştinţei publicului, tocmai în ideea unei transparenţe crescânde a modului în care trebuie înfăptuită justiţia. Astfel, textul analizat este în concordanţă cu par.133 al deciziei. În acest context, Curtea reţine că, din nouă formulă redacţională a textului, rezultă că teza nou introdusă se referă la acte juridice existente într-o formă materială, pe când teza referitoare la cooperarea instituţională la acţiuni concrete de cooperare realizate în considerarea sau nu a acestor acte. Prin urmare, textul acoperă întreaga paletă a actelor şi faptelor autorităţilor şi instituţiilor publice care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare şi nu contravine art.26 alin.(1), art.31 alin.(3) şi art.49 din Constituţie.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Toate actele secrete care influențează administrarea justiției vor trebui declasificate

 1. Alexandrina Rada

  Lupta anticoruptie a mers prea departe. Doi ani pentru Hrebengiuc. Mult prea mult. O nedreptate.
  Bine ca n-a furat o paine ca lua 5 ani!
  Pentru ce sa platim zeci de mii de euro unui magistrat? In conditiile Romaniei? Pentru protectia catorva mii de oameni?
  Credeti ca baietii care au luat potul dupa evenimentele din 89 si care sunt in spatele marilor ” desecretizari” au dacut-o de dragul justitiei?
  Le trebuiau „argumente” ca sa-si rezolve procesele si viitorul.
  .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *