Alexandra Guramba

Toamna sau anotimpul ipocriziei naționale

Când începe să se lase frigul creierele anumitor politicieni par să amorțească. Ajung astfel să ridice în slăvi învățământul, cu ocazia începutului de an școlar și a zilei educației, sistem pe care au uitat că l-au condamnat la subfinanțare și implicit la o moarte lentă; pare a fi o idee profitabilă și câștigătoare de capital electoral. Începutul toamnei înseamnă pentru noi zeci de postări pe Facebook de la feluriți oameni politici despre importanța educației în formarea adultului de mâine, despre meritele profesorilor, despre performanța academică din România și multe alte lucruri care se diminuează în importanță când se ajunge în punctul asumării unei măsuri concrete pentru o reformă reală în educație, sau al finanțării corespunzătoare a acestui sistem esențial.

După cum spuneam cândva într-o postare pe Facebook, „meseria” de elev reprezentant vine la pachet cu multe dezamăgiri. Începi să observi anumite nuanțe și lucruri pe care nu le vedeai înainte. Primarii erau ocupați cu a se lăuda online că acordă burse, au uitat că în aprilie ne râdeau în nas când le spuneam că sunt obligați din punct de vedere legal să le acorde, iar acum așteaptă să culeagă laudele. Ministrul, având agenda mult prea încărcată cu a da dovadă de falsitate pe social media, a omis să menționeze, cu ocazia nenumăratelor urări de bine pe care le-a adresat, că a condamnat elevii din învățământul rural la precariat, lăsându-i fără transport spre școală. Președintele, împiedicându-se probabil de crosele de golf achiziționate pentru proiectul „România Educată”, suferă acum de amnezie, motiv pentru care își ridică în continuare în slăvi această aberanta încercare de reformă a sistemului educațional, care este clar departe de realitate și care a fost născocită probabil la consultări cu persoane de vază ale mediului academic și cultural al țării, prin Times Square.

Capitalul de imagine pare să surclaseze interesul de a schimba anumite situații spre binele comunității; ca întotdeauna, uneori pare că ne-am întors în timp și că suntem iarăși în an electoral și spun acest lucru pentru că în jur miroase doar a regres și populism. Proiecte pilot minune asemenea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, care dorește să promoveze un curriculum paralel pentru anul în care elevii dau bacalaureatul, astfel încât ei ar urma să învețe doar pentru materiile de bac, nu fac decât să ne prezinte pe scurt învățământul românesc și mentalitatea cetățenilor: „Dar ce îmi trebuie mie dacă nu mă ajută cu nimic?”. Prin asemenea proiecte nu faci decât să demonstrezi populației că nu greșește și că viața se rezumă la bacalaureat sau la admitere și că restul materiilor sunt inutile, cultura este irelevantă, competențele obținute în cadrul școlii cât și în afara acesteia sunt egale cu zero. Când decidenții vor învăța că aceste câștiguri și investiții de scurtă durată nu aduc un câștig real pe termen lung, poate vom vedea o schimbare reală.

Dacă ar fi să îmi redenumesc rolul în societatea civilă în ultima lună, cu siguranță mi-aș atribui titlul de „arbitru la competiția ipocriziei”. Lipsa de asumare la nivel politic a unor decizii necesare pentru a converti sistemul de învățământ într-unul care este cu adevărat eficient și care se pliază pe nevoile beneficiarilor primari ai actului educațional conduce la astfel de momente. Când oare vor învăța politicienii că textele ieftine care nu sunt dublate de măsuri concrete nu mai prind la public?

 

Articol editat de Antonia Pup, coordonator de comunicare în proiectul Acceleratorul de implicare civică pentru tineri. 

Alexandra Guramba este participant în cadrul proiectului Acceleratorul de implicare civică pentru tineri. 

Proiectul este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă și beneficiază de o finanțare în valoare de 99.990 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activectizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *