Diana Humă

Tinerii din Bâra vor un spațiu al lor

„Sunt doar tineri, de fapt nu, sunt doar niște copii ce nu știu ce vor de la viață”; această frază într-o formă sau alta, ni se repetă tuturor, nouă, tinerilor. Că nu știm ce vrem, că ar trebui să ne vedem doar de școală, că nu ar trebui noi să ne implicăm în „problemele adulților”, că de ce ne trebuie să stăm așa mult unii cu alții. Mulți dintre cei ce ne spun asta au uitat cum era să fii tânăr, au uitat să trăiască viața la maximum poate nici nu au făcut-o vreodată.

Eu sunt Diana, o elevă de clasa a XI-a la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” pe profil pedagogic și sunt unul dintre liderii din cadrul proiectului Acceleratorul de implicare civică facilitat de către Societatea Academice din România, desfășurat în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, care are drept scop formarea a 24 de lideri civici în mediul rural și urban mic. Pe lângă postura de lider, eu reprezint tinerii ce vor o schimbare în comuna lor, și anume comuna Bâra din județul Neamț, comună ce deține titlul de Sat European de Tineret pentru anul 2022.

De 4 ani de zile activez în comunitatea mea ca voluntar și am observat lipsurile acesteia. Prima și prima dată când am văzut anunțul celor de la #CivicAcc nu știam ce o să urmeze și cum exact o să reușesc, eram indecisă și totuși m-am înscris, pe ultima sută de metri. Am făcut un mic research printre tineri fix în acea zi, iar o propunere care mi-a atras atenția a venit din partea unui tânăr pe nume Denis, care voia cu vârf și îndesate un parc de workout calisthenics. Pe parcursul proiectului mi-am dat seama că vreau să satisfac mai multe dorințe și nevoi ale tinerilor, nu doar ale unuia. Așadar, cea mai bună idee a fost să fac un centru de tineret prin care noi, tinerii, să încercăm împreună să aducem o schimbare în comunitate. La sfârșitul lunii iulie 2021 am participat la trainingul din Predeal oferit de proiect în care mi-am conturat ideile și am acumulat noi cunoștințe necesare pentru a lua o inițiativă la nivelul întregii comunități. 

Pe lângă acest proiect, comuna mea muncea pentru Titlul de Sat European de Tineret (câștigându-l mai apoi), oferit de guvernanța formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și GO Free. Programul se mula perfect pe ce idee aveam eu în legătură cu acel Centru de Tineret. Așadar, după ce am ajuns înapoi în comunitate am informat tinerii din grupul de tineri voluntari din cadrul EYV despre inițiativă, ei fiind foarte deschiși asupra ideii.

Pentru că pe site-ul Primăriei, uitându-mă pe bugetele date, nu s-a alocat nimic pentru activitățile de tineret, deși în comunitate se fac activități de 4 ani, am depus o cerere pe baza Legii 544/2001. Le-am cerut să îmi aducă la cunoștință strategia locală a administrației publice locale în vederea dezvoltării infrastructurii educaționale și dacă Primăria ar fi de acord cu formarea Consiliului Consultativ pentru probleme de tineret.

Nu am avut încă ocazia de a participa la o ședință de Consiliu Local, dar am invocat împreună cu tinerii o întâlnire cu decidenții în care am discutat despre programul European Youth Village și ce vrem să facem în anul 2022 ca Sat European de tineret, incluzând atât Consiliu Consultativ pentru probleme de tineret, cât și inițiativa pentru crearea unui centru de tineret pentru activitățile pe care o să le desfășurăm. Urmează să depun o petiție pentru oferirea unei clădiri publice având destinația de centru de tineret, fonduri pentru amenajarea acesteia și angajarea de personal specializat în lucrul cu tinerii. 

Diana Humă este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”. Vine din comuna Bâra, județul Neamț, unde este lider civic în cadrul proiectului Acceleratorul de implicare civică pentru tineri, organizat de Societatea Academică din România alături de Asociația pentru Dezvoltare Activă. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *