Catalin Tolontan

Testamentul mineriadelor: „Pentru ca nimeni să nu ne ia puterea, România nu se va educa!”

Camerele reunite ale Parlamentului urmează să voteze componența noului Consiliu Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Printre propunerile PSD, observă G4Media, se numără și Cazimir Ionescu, practic o revalidare a omului care a ocupat această funcție.

De la anterioara nominalizare și până azi, s-a întâmplat ceva. Cazimir Ionescu a devenit, alături de Ion Iliescu, Petre Roman și alți conducători din anii ’90, inculpat în ”Dosarul Mineriada”.

Întâmplări din România crudă și repetabilă

Cele 2.000 de pagini ale rechizitoriului nu-l cruță pe Cazimir Ionescu.

Ceea ce urmează reprezintă o trecere în revistă a principalelor fapte pe care i le reproșează procurorii.

După un principiu sănătos, câtă vreme cazul se judecă și niciuna dintre părți n-a câștigat în fața instanței, afirmațiile Parchetului General nu trebuie privite ca un adevăr juridic probat.

Importante sunt însă întâmplările acelor zile care au făcut ca oamenii să sufere și țara să rateze startul său european.

Așa cum apar ele povestite de către martori, evenimentele descriu o Românie crudă, absurdă și, uneori, repetabilă până azi!

(…)

Sute de oameni sunt bătuți în București, unii și de trei ori la rând, de brigăzile de civili, de armată și de poliție!

Și tot victimele sunt arestate, reținute fără să fie puse sub acuzare și apoi eliberate fără nicio explicație.

Iată ce scriu procurorii:

”În calitate de vicepreședinte C.P.U.N., în perioada 13-15.06.1990 inculpatul Cazimir Ionescu a aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității și a altor persoane din municipiul București.

Atacul a fost motivat de rațiuni de ordin politic și în el au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului Apărării Naționale, ale Ministerului de Interne, ale Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atacul soldându-se, în ce-l privește pe inculpat, cu:

 • Vătămarea fizică și psihică a unui număr de 856 (optsutecincizecișișase) persoane;
 • Privarea nelegală de dreptul fundamental la libertate a unui număr de 748 (șaptesutepatruzecișiopt) persoane”.

”Faptele inculpatului Ionescu Cazimir Benedict constituie infracțiuni contra umanității” Procurorul Ion Alexandru

Cazimir Ionescu a susținut în fața anchetatorilor că el, dimpotrivă, ”le-a vorbit minerilor pentru a-i convinge să nu se ducă în centrul oraşului, spunându-le că ar putea aduce <mari prejudicii oamenilor, ţării şi chiar lor>”.

Balconul care a intrat în istorie

”Pe 24 aprilie 1990, pe Institutul de Arhitectură a fost afişată o bucată de pânză pe care scria „FACULTATEA DE GOLANI”, iar deasupra acesteia a fost pus portretul poetului naţional, Mihai Eminescu. Tot pe Institutul de Arhitectură a mai fost pusă, mai jos, o altă bucată de pânză pe care era scris: „APEL DIN TIMIŞOARA, TREZEŞTE, DOAMNE, ŢARA”

***

”În jurul orelor 17:00, Marian Munteanu, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, a deschis balconul de la Facultatea de Geologie, care a intrat în istorie”.

***

Locul unde s-a vorbit pentru prima oară în public despre corupție

Doctorul Florin-Nicolae Constantinescu povestește cum a interpretat el Piața Universității, înainte de ”eliberarea” ei prin violență.

”Luările de cuvânt din Piaţa Universităţii ar fi trebuit difuzate în ţară, fiindcă exprimau idei româneşti fundamentale, respectul individului, patriotismul, blamarea comunismului ca ideologie, corupţia, pervertirea sufletului”.

”Pentru mine, Piaţa Universităţii a fost prima ocazie oferită românilor de a vorbi liber, în public, după 45 de ani. Elementele care m-au impresionat în Piaţa Universităţii au fost umanismul, curajul şi solidaritatea” Medicul Constantinescu Florin-Nicolae, declarație de martor

(…)

Directorul Ghinescu de la IMGB i-a bătut personal pe studenți

”Dosarul Mineriada” vorbește și despre un micromanagement al violenței.

Cei din conducerea ministerelor, minelor sau a întreprinderilor, nu doar că au trasat planurile, au chemat trenurile, dar unii au și folosit bâtele.

Organizatorii nu se abțin și participă ei înșiși la bătaie.

”Directorul general de la IMGB, Alexandru Ghinescu, se afla la Universitate cu un grup de IMGB –işti, pentru a face ordine şi pentru a planta flori acolo unde fuseseră amplasate corturile mişcării protestatare, care avea loc de mai mult timp în urmă”, povestește martorul Adrian Rotariu.

”La Facultatea de Arhitectură foarte mulţi părinţi şi rude ale studenţilor plângeau şi blestemau IMGB –iştii deoarece le-au bătut şi nenorocit copiii” Adrian Rotariu, declarație de martor

Studenții bătuți l-au identificat pe directorul Ghinescu drept cel care și-a mânat ”trupele” în luptă.

10.000 de mineri și muncitori au venit în București, estimează procurorii, în 13-15 iunie

”El personal ne-a bătut”, au declarat tinerii.

Adrian Rotariu redă ce s-a întâmplat în continuare: ”Mi-am manifestat dorinţa de a discuta personal cu studenţii din clădire şi am fost ajutat de militari să pătrund în interior. Am stat de vorbă, prin gemurile sparte ale uşii, cu nişte reprezentanţi ai studenţilor care m-au primit în interior, am urcat la etaj cu ei şi acolo am văzut un spectacol de groază”, spune Rotariu.

”Erau plini de vânătăi şi sânge, pansaţi cu eşarfe improvizate din obiecte de îmbrăcăminte. Plângeau în special fetele. Erau revoltaţi şi supăraţi”.

Cumnatul lui Petre Roman i-a condus pe mineri la Facultatea de Drept

Oamenii fostei Securități și alți agenți în civil au ghidat din umbră distrugerile.

”Arhitectura” nu a fost singura facultate călcată de minerii puși pe bătaie.

La Facultatea de Drept s-a deplasat colonelul de securitate Dimitrie ”Kuki” Borislavski.

„Kuki” Borislavski era cumnatul lui Petre Roman, șeful guvernului României.

Aproape de fiecare dată, grupurile de caftangii mergeu la fix, fiind ghidate de personaje în civil, precum colonelul Borislavski.

”La un moment dat, se auzeau paşi de bocanci la intrare, şi mi-am dat seama că trebuie să fie minerii. Am privit spre dreapta şi am văzut uniformele cenuşii, feţele întunecate intrând în încăpere. Când au ajuns pe la jumătatea sălii în care ne aflam, col. Borislavski i-a întrebat «Voi de unde sunteţi, măi?»”, declară în fața procurorilor martorul Dimitriu Ioan Iclezan.

”Borislavski i-a șoptit ceva la ureche minerului”

Povestea continuă: ”În momentul acela, un miner tânăr, arătos, cu chip inteligent, în jur de 34-35 de ani, care nu părea a fi miner din mină, s-a apropiat cu servilism de Borislavski. Borislavski a aplecat urechea stângă şi minerul i-a şoptit ceva, după care Borislavski i-a şoptit ceva la ureche minerului”.

”După aceea, minerii au intrat și în magazia studențior, de unde, la fel, au luat tot ce au găsit depozitat în acea încăpere, inclusiv niște cutii cu niște prafuri din care se făcea suc, moment în care au început să strige că au găsit droguri” Nestor Marina Manuela, declarație de martor

”La acel moment nu am ştiut cine este minerul cu care col. Borislavski a schimbat acele câteva cuvinte însă, ulterior, când a devenit o persoană mediatizată şi implicit publică, am realizat că respectivul era Miron Cozma”, declară martorul.

„Kuki” Borislavski avea să devină șeful organizației din București a Vetrei Românești, una dintre primele organizații naționaliste de după 1989.

Târnăcopul înfipt în aparatul de Raze X

Și în Facultatea de Geologie, vecină cu cea de Arhitectură, s-a trecut la represalii.

Pe atunci profesor, Emil Constantinescu, cel care avea să devină peste 6 ani președinte al României, rememorează ce a văzut cu propriii ochi.

”Birourile și laboratoarele profesorilor considerați contra regimului au fost în mod selectiv distruse, cărțile și dosarele au fost împrăștiate. În mod special a fost vandalizat biroul meu și laboratorul de Raze X al cărui șef eram”, sună declarația de la dosar a profesorului Emil Constantinescu.

”Laboratorul era la subsol. A fost distrus cu toporul un aparat de analiză a mineralelor prin difracția Razelor X, care fusese cumpărat printr-un contract de cercetări geologice la care participasem și a cărui valoare era de 110.000 de dolari. În mod ostentativ, cei care au distrus acest aparat au lăsat înfipt în el un târnăcop”.

Au distrus și microscoapele, și colecția de fosile

Dar nu s-au oprit aici.

Brigăzile de forță s-au întors o zi mai târziu.

”În biroul profesorilor Măldărescu și Drăghici, minerii conduși de reprezentanți ai forțelor de ordine au revenit în 15 iunie 1990 și au distrus, cu topoarele, microscoapele de mare valoare. În biroul de paleontologie al profesorului Neagu, de la etajul 2 al imobilului, au distrus colecțiile de fosile”, le-a spus Emil Constantinescu procurorilor militari.

Insistența de a distruge patrimoniul universitar și de a-i timora pe studenți și pe profesori a fost un anunț.

Au trecut 28 de ani de atunci.

Târnăcopul n-a fost înfipt degeaba.

Pentru că, dintre toate direcțiile dezvoltării României, educația rămâne și azi cea mai oropsită.

Coloneii Calapod și Borislavski, directorul Ghinescu și cei pe care-i serveau au definit, instinctiv, încă de atunci ce trebuie făcut, după cum striga Cazimir Ionescu, ”pentru ca nimeni să nu ne ia puterea”: România nu se va educa.


Integral pe TOLO.RO:

Cazimir Ionescu, propunerea PSD pentru CNSAS, descris în Dosarul Mineriada: ”A aderat la atacul generalizat și sistematic împotriva populației civile!”

Președintele Emil Constantinescu în Dosarul Mineriada: ”Minerii au distrus aparatul de Raze X din Universitate și au lăsat înfipt un târnăcop în el!”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Testamentul mineriadelor: „Pentru ca nimeni să nu ne ia puterea, România nu se va educa!”

 1. Adrian

  Nu putem să nu remarcăm ce prost cade haina pe tov. Roman. Și nici puloverul nu l-a prins mai bine. Despre asta ar putea fi vorba. Încercări și acțiuni disperate cu consecințe tragice (pentru ceilalți, în primul rând) de a părea altceva(altcineva) decât ești. Iar tov. Cazemir a devenit poate celebru cu schema primită de la tov. Roman spre a fi folosită în dezbaterea electorală televizată contra candidatului oponent. Ne mai reamintim din acea campanie (apropo de ținerea în necunoaștere și beznă- chiar la propriu) cum tov. Cazemir și alți candidați susțineau că e sau a devenit imposibil să avem căldură la calorifer și apă caldă simultan. După două săptămâni cu noua administrație, surpriză! Se putea. Fie și numai pentru acest din urmă aspect (și fiindcă nu a dat semne de părere de rău) tot ar trebui cercetat pentru crime împotriva umanității

  Reply
 2. Dumitru

  Pe mine singurul lucru care ma deranjeaza in abordarea mineriadelor este faptul ca nu se vorbeste aproape deloc de ce s-a intamplat pe 13 iunie. Eu am fost martor ocular. Haosul si sentimentul de razboi civil nu au inceput o data cu venirea minerilor, ci cu o zi inainte. Cand politia a desfiintat corturile din Piata Universitatii, „au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI” (citat de pe Wiki). Minerii au venit ca un raspuns la 13 iunie, in conditiile in care politia si armata nu indrazneau sa faca nimic. Poate am fost toti manipulati si 13 iunie a fost organizat de Iliescu ca sa justifice interventia, dar investigatia trebuie sa clarifice **mai intai** ce s-a intamplat atunci. Daca procesul se focalizeaza pe 14-15 iunie, atunci e o bataie de joc, ca si comisia Tismaneanu, si n-o sa aflam niciodata cine sunt adevaratii responsabili.

  Reply
 3. Deme

  Ce puternic ar fi o poza cu tarnacopul infipt in aparatul de raze X… cineva sigur a facut poze, eu as mai intreba la stanga, dreapta.

  Reply
 4. Nelu Stiuca

  Dupa 1989 RO a fost capturata de mai multe MAFII si de catre GRUPARI INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA intitulate Formatiuni Politice sau PARTIDE POLITICE, care au devorat ECONOMIA si AVUTIA NATIONALA alungand in acelasi timp populatia din tara. LEGILE IN RO AU FOST si sunt ELABORATE DE BANDITII POLITRUCI ,nu in interesul general sau NATIONAL cum spunea IZMENARUL pretins academician Oprea G, ci in favoarea HOTILOR.
  Singura solutie pana la iscarea unei revolte sau a unei ciomageli sociale este SOLUTIONAREA RAPIDA SI SIMULTANA A DOSARELOR REVOLUTIEI SI MINERADELOR ocazie cu care sa se identifice vinovatii si clanurile lor si sa li se aplice pedeapsa PENALA cuvenita. Totodata CA SI CONSECINTA SE VA PUTEA APLICA PRINCIPIUL LUSTRATIEI in cadrul institutiilor statului. FARA SA FIE SOLUTIONAT DOSARUL REVOLUTIEI IN ROMANIA EXISTA CRIMINALI carora li s-au atribuit titluri de REVOLUTIONARI SI CU MERITE DEOSEBITE carora li se platesc INDEMNIZATII CONSISTENTE DE PESTE 7.000 de lei lunar dar si facilitati (terenuri, spatii comerciale, reduceri de taxe si impozite, etc) TOT EI CA SI PRIVILEGII AU FUNCTII IMPORTANTE IN CONDUCEREA STATULUI .
  Toate aceste atrocitati si anomalii sociale au dus la conducerea tarii in stil AFRICAN, TRIBAL, MAFIOT si duc la ingroparea Romaniei.
  Prin rezolvarea dosarului LOVITURII DE STAT din 89, se va constata ca putere politica de dupa 1989 a fost si ESTE ILEGITIMA pana in prezent!
  Prin rezolvarea dosarelor mineriadelor se va constata ca putere politica a fost si ESTE ILEGITIMA deoarece s-au organizat mineriadele si puciurile pentru reprimarea opozantilor, obstructionarea demaocratiei si ingroparea Ro!
  Prin rezolvarea dosarelor privatizarilor frauduloase CARE AU DUS LA FORMAREA BURGHEZIEI COMUNISTE se va constata ca TARA A FOST JEFUITA CU SUTE si mii DE MILIARDE DE DOLARI! CLASA POLITICA si AUTORITATILE POSTCOMUNISM TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU EXCROCHERIILE SI HOTIILE COMISE IN DETRIMENTUL POPORULUI ROMAN!
  Pentru a destrama STATUL MAFIOT din Ro trebuie inceput cu DEPOLITIZAREA FUNCȚIILOR DE CONDUCERE din economie si administratie ȘI CU DESECRETIZAREA TUTUROR H.G.-urilor emise dupa 1990 unde se gasesc multe din cauzele NENOROCIRII ACESTEI ȚĂRII si in baza carora mafia POLITICA A FĂCUT PARTE-N-PARTE FURACIUNILE nationale si locale! Pe baza acestei legislatii secrete Ro este DISTRUSA fără ca PUBLICUL sau populatia să cunoasca CEVA.
  La toate HG-urile secrete emise “discretionar” numai destinatarul FIE EL SI FARA DREPT DE ADMINISTRARE A VREUNEI BAZE DE DATE CLASIFICATE știe continutul „secretului”. Procedura STANDARD a adoptării unei H.G. clasificate prevede ca doar miniștrii de specialitate (ai Apărării sau de Interne, în funcție de obiectul deciziei, S.R.I., S.I.E.) și primul-ministru sa fie la curent cu prevederile exacte ale inițiativei, restul miniștrilor CARE VOTEAZA văd doar cel mult un sumar AL INITIATIVEI. După aprobarea HG-ului, i se dă un număr și nu este publicat în secțiunea publică a Monitorului Oficial. Conținutul hotărârilor secrete emise dupa 1989 care au schimbat RO în “RAU”, dupa pofta si dorinta MUTANTILOR mostruosi aparuti CA CIUPERCILE OTRAVITOARE dupa ploaie, se transmite numai instituțiilor publice interesate , asa s-au distrus prin privatizare DIRIJATE cele mai importante obiective ale economiei nationale , asa s-a instrainat avutia nationala , ASA A APARUT in RO BURGHEZIA COMUNISTA si capiatlismul salbtic de cumetrie care vor ingropa definitiv si irevocabil ROMANIA.

  Reply
 5. Jacques

  Re-începerea proceselor c’est notre dada!
  Neisprăviți, monșer, neisprăviți!
  Ne domină încă pegra fesenistă: Ion Iliescu și Cazimir Ionescu.

  Reply
 6. Eci

  „Minerii” nu au aparut din senin la Bucuresti. Violentele au inceput cu incercarile de lovitura de stat esuate de la inceputul anului, continuind cu cea dea treia incercare de lovitura de stat, cea de dupa alegerile din Mai.
  Dupa o infrangere in care candidatul „dreptei” a luat in turul doi 17%, fata de 83 % contracandidatul sau, ce om sanatos la cap putea contesta alegerile, dovedite a fi fost libere? Evident niste oameni care nu aveau nimic in comun cu democratia.
  Democratia nu inseamna sa castigi cu orice pret puterea, ci sa tii cont de votul majoritatii alegatorilor. Inca de la inceputul anului, PNTCD si PSD (nu cel de astazi), au desfasurat o puternica campanie de timorare a politiei, probabil pentru a-i pregati sa ezite la evenimentele care urmau. Dupa 7 ani, in 1997, odata cu vizita senatorului liberal, Sandulescu , s-a dovedit ca PNTCD a primit in 1990, inainte de alegeri 400000 de Dolari de la CIA. Sa fie o coincidenta?.
  La inceputul lunii iunie 1990 am fost la un curs, in Bucuresti. Dupa masa, eram intr-un magazin cautand cadouri pentru sotia si fetita. Pe la 16.00- 16.30, am sesizat o agitatie din partea personalului, si am auzit-o pe sefa magazinului : „Haideti fetelor, repede,repede, sa inchidem” Ce s-a intamplat? am intrebat „Vin mitingistii” mi s-a raspuns. „Sunt violenti, injura,fac distrugeri, fura” Era o atmosfera de asediu, de razboi, toate magazinele se inchideau in graba, si personalul se grabea sa fuga din centru.
  Dupa doua zile, a urmat incercarea de lovitura de stat, cu atacarea unor institutii, incendieri, etc.
  Cind au sosit „minerii”, au fost primiti cu flori de catre locuitorii Bucurestiului, desigur, nu de „mitingisti”, ci de cei terorizati de acestia.
  Daca se doreste adevarul, atunci trebuie anchetate si faptele care au ” adus” minerii la Bucuresti : cele trei incercari de lovitura de stat esuate. Ultima a esuat in principal datorita interventiei „minerilor”
  Pana acum nu s-a dorit aflarea adevarului, Justitia a fost doar un instrument de razbunare.
  Fiecare participant la evenimentele care s-au incheiat cu violentele „minerilor”, trebuie anchetat si sa raspunda daca el personal, incalcat vreo lege. Raspunderea este individuala, fiecare pentru fapta sa.
  Personal, nu cred ca „Justitia”, este suficient de curata, incat sa caute adevarul,poate peste vreo 10 ani , cand oimportanta parte a procurorilor, si judecatorilor „cu nasul in suflet”, se vor fi pensionat, si in locul lor vor veni altii care sa respecte spiritul si litera legii.

  Reply
 7. George

  Total este numai mascarada politica si praf in ochii oamenilor de rind care nu au avut curajul si putearea sa schimbe ceva in Romania. Au plecat ai nostri si au venit ai nostri mult mai educati in arta ” A da cu praf in ochi” Toata lumea, acum, vede si stie ce s-a intimplat din 89 incoace dar nimeni nu face nimic sa-i traga la raspundere pe vinovati in frunte cu Iliescu si gasca sa.

  George

  Reply
 8. ??????

  „White Men Can’t Jump” ?
  Dumitale domnule Tolontan ce îți zice titlul acestui film, care la Ioanițoaia și Naum nu este publicat sau este considerat a fi „limbaj intolerant” ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *