Cristian Ghingheș

Temă pe anul 2019 pentru organizațiile de tineret ale partidelor politice

Într-o serie care își propune să scoată în evidență stadiul îndeplinirii obiectivelor pe care România și le-a asumat față de Uniunea Europeană până în 2020, Friedrich Ebert Stiftung (FES), prin Monitorul Social, a publicat un infografic ce scoate în evidență faptul că tinerii din afara orașelor mari au rămas fără sprijin și cu un viitor precar.

18,1% este rata de părăsire timpurie a educației (2017), crescând enorm în anii crizei economice, politicile publice adoptate de către statul român ducănd la menținerea acestei rate la un nivel extrem de ridicat. În 2010, România avea o rată de părăsire timpurie a școlii de 15,9%, ușor peste media Uniunii Europene.

Totuși, de ce părăsesc tinerii școala?
Conform Monitorului Social, jumătate dintre aceștia o fac pentru a se angaja deoarece provin din familii cu venituri foarte scăzute, unde tinerii sunt încurajați să se angajeze devreme pentru a asigura supraviețuirea familiei. În același timp, subvențiile pentru cei care urmează educația secundară au scăzut radical în ultimii ani.

Mediul rural, punctul nevralgic
27,1% este rata abandonului timpuriu al educației sau pregătirii profesionale în mediul rural, fiind de trei ori mai mare decât rata din Uniunea Europeană și de șase ori mai mare decât cea din urbanul românesc. Orașele de peste 50.000 de locuitori se confruntă cu un abandon de sub 5%.

Diferențe regionale
Cea mai mare rată de părăsire timpurie a educație este în zona de est a României (Nord-Est și Sud-Est) și în cea centrală, cu cifre care se situează între 21 și 24 la sută. Faptul că zonele cele mai sărace sunt și cele mai afectate susține probabilitatea ca parte din efect să se datoreze scăderii subvențiilor și ajutorului social oferit pentru elevi și familii în vederea continuării școlii, arată FES în Moinitorul Social.

TSD, TNL, OTPMP, TLDE, cu tot cu parlamentarii și aleșii voștri locali, ce-ar fi ca anul acesta să vă ocupați de problemele tinerilor din România și să o lăsați mai moale cu preluatul punctajelor primite de-a gata de la seniori? Poate așa o să începeți să contați în ochii liderilor partidelor voastre. Ați putea începe cu naveta școlară, plafonată în 2013 de USL și menținută tot așa de Guvernul Cioloș în 2016.

Noi, la SAR, ne-am propus ca în 2019 să dăm o mare atenție politicilor publice ce vizează educația și tineretul, forțând schimbarea acolo unde ea momentan nu există.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *