Cristian Ghingheș

Studiu: Cât de transparente sunt școlile și liceele din municipiul Călărași?

Este o întrebare pe care și-au pus-o tinerii membri ai Asociației Elevilor din Călărași (AECL), organizația nonguvernamentală și nonprofit care reprezintă drepturile și interesele elevilor din județul Călărași. Pentru a găsi răspunsul, au realizat în luna noiembrie, la doar câteva săptămâni de la înființare, primul studiu al organizației referitor la gradul de transparență a școlilor și a liceelor din municipiul Călărași.

Elevii din călărași au plecat de la ideea că accesul la informațiile din școli și licee nu le este oferit cetățenilor, deși la nivel teoretic acesta ar trebui să fie un principiu major al educației din România. Concluzia n-a fost tocmai una fericită: unitățile de învățământ din municipiul Călărași prezintă o lipsă de interes care, combinată cu lipsa unei poziții ferme din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, duce la neregularități și informații incomplete oferite de site-urile unităților de învățământ.

După ce au căutat și analizat site-urile unui număr de 16 școli și licee din oraș, uitându-se în acest proces după buget, decizii ale consiliului de administrație, regulamente interne în vigoare, organigramă și raportul de evaluare a calității, membrii AECL au desprins 6 concluzii:

  • 1. 19% din instituțiile de învățământ din Călărași nu au site (3/16)
  • 2. 13% din acestea nu au publicată versiunea actualizată ROI/ROF, iar 31% nu au publicat deloc pe site-ul lor aceste regulamente interne
  • 3. doar 19% au bugetul afișat, iar 6% neactualizat, restul de 75% neavându-l publicat
  • 4. 25% din școlile/liceele din Călărași nu au publicat deciile C.A., iar 44% nu le au la zi;
  • 5. 25% dintre unitățile de învățământ nu au făcut publică organigrama, în timp ce 38% nu au actualizat-o;
  • 6. raportul CEAC nu este actualizat în 25% dintre cazuri și este inexistent la alte 25% dintre unitățile de învățământ municipale.

Sinteza studiului Asociației Elevilor din Călărași poate fi accesată aici.

Ce urmează?
Asociația Elevilor din Călărași va transmite acest studiu autorităților competente, precum și unităților de învățământ ce prezintă carențe în ceea ce privește respectarea legislației în vigoare, astfel încât inconvenientele să fie soluționate. Elevii s-au angajat să monitorizeze rezultatele pentru a vedea cum evoluează situația și pentru a identifica pașii de urmat în viitorul apropiat.

La începutul acestui an școlar, Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) a avut un demers asemănător, analizând pentru cel de-al doilea an la rând modalitatea în care asigură transparența cele 35 de unități de învățământ de pe raza municipiului Bacău.

România Curată și Societatea Academică din România (SAR) susțin astfel de demersuri și totodată salută faptul că elevi din tot mai multe județe se asociază și depun eforturi curajoase pentru un sistem educațional românesc transparent, corect, modern!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Studiu: Cât de transparente sunt școlile și liceele din municipiul Călărași?

    • Cristian Ghingheș Post author

      Apropo de asta, pregătim un proiect național care are în vedere fix transparentizarea școlilor și liceelor din România! :)

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *