Cristian Ghingheș

Studiu: numai 3 instituții de învățământ din municipiul Bacău au publicat pe site bugetul și deciziile adoptate în ultimul an școlar

Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Cristian Ghingheș (consilier local independent) au lansat un studiu privind asigurarea transparenței decizionale la nivelul celor 35 de unități de învățământ din rețeaua școlară a municipiului Bacău. Documentul arată că numai 3 dintre toate școlile și liceele din Bacău pun la dispoziția publicului informații la zi privind bugetul pe anul în curs și deciziile adoptate de către consiliul de administrație al școlii, acestea fiind colegiile “Anghel Saligny”, “Vasile Alecsandri” și “Henri Coandă”.

De asemenea, pagini web foarte generoase în ceea ce privește informațiile publice publicate pe site se pot observa la colegiile “Ferdinand I”, “Gheorghe Vrănceanu” și “Grigore Antipa”. La polul opus se află, cu site-uri inexistente sau inaccesibile, școlile gimnaziale “Mihail Sadoveanu” și “Nicu Enea”. De altfel, majoritatea site-urilor analizate sunt fie neactualizate în ultimii ani școlari, fie cuprind informații referitoare numai la managementul și organigrama instituției.

„Ne dorim o mai mare transparență din partea conducerilor unităților de învățământ pentru că aceasta nu doar că ar face învățământul local mai democratic și ar reduce suspiciunile de nereguli, dar în primul rând le-ar oferi tuturor elevilor un exemplu de urmat în viitor. Într-o societate corectă și dezvoltată, informațiile publice sunt la vedere!”, a declarat Ioana Andreea Secreată, președinte interimar al Asociației Elevilor din Bacău.

Dintre cele 35 de unități de învățământ din municipiul Bacău, 33 au site, 30 au publicat organigrama cu personalul instituției, 18 fac cunoscute regulamentele de organizare (ROF/ROI), 12 au adus la cunoștința publicului rapoartele interne de evaluare a calității, doar 14 au publicat bugetul de venituri și cheltuieli și numai 5 dintre ele respectă obligația legală de a face publice deciziile consiliului de administrație.

„Vom trimite concluziile acestui raport fiecărei instituții de învățământ în parte, le vom aduce la cunoștință directorilor obligațiile legale pe care le au cu privire la publicarea din oficiu a informațiilor publice și vom urmări îndeaproape îndeplinirea lor astfel încât elevii, părinții și toți ceilalți cetățeni interesați să cunoască fără prea multe eforturi ceea ce se întâmplă în școlile și liceele din comunitatea locală. De asemenea, le solicit primarului și inspectorului școlar general să ia măsuri pentru respectarea legii la nivelul instituțiilor locale de învățământ”, a afirmat, la rândul său, Cristian Ghingheș, consilier local independent.

Raportul a fost întocmit în perioada 9-10 septembrie 2017, având în vedere o serie norme legislative în care sunt stipulate obligații clare privind publicarea informațiilor verificate în cadrul studiului: Legea 544/2011 privind liberul acces la informațiile de interes public, Legea nr. 1/2011 a educației naționale, OMENCS 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, OMEN 4619/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar, dar și OUG 75/2005 privind asigurarea calității educației.

Vezi aici datele din raport:

Tabel centralizator privind transparența unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Bacău


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *