Andrei Astefanesei

STENOGRAME Victor Ponta, Alina Gorghiu, Crin Antonescu i-au promis lui Vlasov că îi dau Registrul Comerțului. „Modific legea cum ar vrea mușchii mei“.

Toate partidele la picioarele „Excelenței sale“ Mihail Vlasov! Asta reiese din rechizitoriul prin care fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Acesta a beneficiat de ajutorul tuturor liderilor partidelor politice pentru a pune mâna pe Registrul Comerțului, aflat sub Ministerul Justiției. În rechizitoriu apare foarte des și numele Monei Pivniceru, fost ministru al Justiției, actual judecător la Curtea Constituțională.

Vlasov a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația de dare de mită pentru că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat „să îi susţină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor.

„Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României”, se precizează în rechizitoriu.

Deputatul Mircea Grosaru era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen.

„În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR”, arată anchetatorii.

În rechizitoriu se menţionează că numirea în funcţia de arbitru se făcea la propunerea preşedintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, deţinută la acel moment de Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante şi în urma adoptării unei decizii de către Colegiul de Conducere al CCIR, de asemenea condus de Mihail Vlasov.

Procurorii spun că el avea o mare influenţă asupra celorlalţi membri, care aprobau propunerile preşedintelui, „fără a solicita lămuriri sau a formula obiecţiuni”.

Vlasov: „Modific legea cum ar vrea mușchii mei“

8 ianuarie 2013, la ora 12:52:43, Vlasov Mihail a apelat-o pe martora Ştefănescu Brânduşa căreia i-a comunicat viziunea sa în ceea ce priveşte modalitatea de modificare a Legii Registrului Comerţului:

VLASOV MIHAIL: Uite ce propun eu! Eu îţi fac eu modificări. Eu iau legea douăzeci şi şase.

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da ştiu.

VLASOV MIHAIL: Ai înţeles?

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da.

VLASOV MIHAIL: Şi în mod brutal… să, să… fac nişte modificări pe ea. Adică, modific cam cum ar… cum ar vrea muşchii mei.

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da.

VLASOV MIHAIL: Şi ţi-o trimit ţie aşa.

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Bine.

VLASOV MIHAIL: Şi tu te uiţi peste ea şi îmi spui.

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da. Da.

VLASOV MIHAIL: „Măi, băiatu’ din tunel!”

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da.

VLASOV MIHAIL: „Vezi că aici nu se poate aşa, că te izbeşti cu capu’ de lespedea de sus şi…”

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da. Aşa, aşa e mai… mai repede. Se poate face mai repede.

VLASOV MIHAIL: Da?

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da.

VLASOV MIHAIL: Bine. Eu iau legea douăzeci şi şase şi eu înlocuiesc tot ce înseamnă ministrul justiţiei cu preşedintele camerei şi tot ce înseamnă Ministerul Justiţiei, cu Camera de Comerţ.

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Bine. Tu fă-o, tu dă-mi-o aşa şi eu ţi-o aduc atunci luni dimineaţa. E bine?

VLASOV MIHAIL: Eu ţi-o aşa. Şi ţi-o dau în ă… cum să spun? Comparată, adică tu ai legea douăzeci şi şase deoparte?

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da’ sigur c-o am.

VLASOV MIHAIL: Şi…

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Modificarea din partea astalaltă, da.

ȘTEFĂNESCU BRÂNDUȘA: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Bine, doamnă!

„Premierul mi-a promis mie“

De asemenea, inc. Mihail Vlasov a iniţiat o campanie pentru obţinerea sprijinului politic în vederea adoptării proiectului normativ privind registratorul comercial.

Astfel, la data de 27.12.2012, ora 14:07:42, inc. Mihail Vlasov îi comunică martorei Brânduşa Ştefănescu faptul că are sprijinul politic din partea unor funcţionari guvernamentali:

„ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Eu nu vreau să-i facem ei complicaţii. Înţelegi?!

VLASOV MIHAIL: Da’ nu… ea nu face nimic, mă, dacă nu-i spune premierul. Tu crezi că ea face? Ai găsit-o pe MONA să facă ceva fără să fie… ă… Nu, spune premierul.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Păi, da, da’ ca să-i spună premierul. Premierul din proprie iniţiativă nu-i spune că… să nu mă provoci, te rog frumos.

VLASOV MIHAIL: Păi nu, premierul îi spune pentru că mi-a promis mie şi pentru că eu insist să-i spună.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Păi, da.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Tu eşti un băiat prea deştept ca să crezi în prostii. Ce ţi-a promis!? Hai! Promets e noble!

VLASOV MIHAIL: Păi, cum adică ce mi-a promis? Că-mi dă Registru’.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Păi, aia e. A promite este nobil, a te ţine de cuvânt este…

VLASOV MIHAIL: Ei! Adevărat.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Atunci ce să discutăm?!

VLASOV MIHAIL: Dar… Nu, nu…

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Eu sunt mai bătrână decât tine şi de aia am altă înţelegere.

VLASOV MIHAIL: Dragă, eu sunt la… la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.

VLASOV MIHAIL: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin TĂRICEANU şi acum prin PONTA.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Aşa că…

VLASOV MIHAIL: Da’ asta nu înseamnă că tre’ să renunţ. Nu, eu iau Registru!

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Măi, să ne înţelegem.

VLASOV MIHAIL: Ai înţeles?

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Eu nu… eu nu ţi-am spus să  renunţi. Eu ţi-am spus că trebuie folosit momentu’. Şi părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentu’.

VLASOV MIHAIL: Păi, tocmai pentru că… Trebuie folosit… Ăsta e momentu’.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Da?

VLASOV MIHAIL: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentu’. Lasă că ştiu eu mai bine care e momentu’.”

Vlasov: „Am discutat ieri cu doamna ministru şi cu premierul“

Într-o convorbire telefonică din data de 16.01.2013, ora 10:02:29, purtată cu Mihai Daraban, inc. Mihail Vlasov îi comunică acestuia intervenţiile făcute în sfera guvernamentală pentru preluarea registrului comerţului(vol. 4, filele 88-92):

„…VLASOV MIHAIL: MIHAI, cred că-ţi dau cea mai bună veste.

MIHAI: Zi!

VLASOV MIHAIL: Care pot să ţi-o dau de dimineaţă.

MIHAI: Ia zi, MIŞU’!

VLASOV MIHAIL: Am discutat ieri cu doamna ministru şi cu premierul.

MIHAI: Aşa.

VLASOV MIHAIL: Şi-mi dau Registrul.

MIHAI: Bă, MIŞU’, eu pun bani de statuie.

VLASOV MIHAIL: Mă, da’discuţia asta rămâne între noi. Ştii de ce? Că răspunsul, că eu îţi spun exact cum a fost.

MIHAI: Aşa.

VLASOV MIHAIL: A fost sigur, nicio problemă. Nu eu am zis dintotdeauna şi n-am făcut eu legea aia, că tre’să fie la Camere. Sigur că da!

MIHAI: Aşa.

VLASOV MIHAIL: Iar dacă, vedem cum, nu pot, îl dau la liberali, să vi-l dea el, înţelegi?

MIHAI: Da, da!

VLASOV MIHAIL: Dacă ai mei se opun, vi-l dau la liberali, să vi-l dea el.

MIHAI: Da, da! Da!

VLASOV MIHAIL: Că MONA i-a spus: care-i problema asta? Că a apărut în ziar.

MIHAI: Aha!

VLASOV MIHAIL: Ştii?

MIHAI: Da, da, da!

VLASOV MIHAIL: C-a apărut în ziar, nu ştiu unde a apărut. Dar a zis că a apărut în ziar, că ea are această problemă. Şi ea are într-adevăr această problemă. Ce a apărut acolo în ziar e adevărat. Că ea e prietenă cu mine de treizeci de ani şi chiar nu poate să nu-mi dea Registrul, că mai ales când e convinsă, că tre’să fie la noi. Ai înţeles?”

Ce i-a spus Crin Antonescu lui Vlasov: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensu’ ăsta şi i-l dau!”

În acelaşi timp, inculpatul Mihail Vlasov a continuat demersurile pentru obţinerea sprijinului politic în vederea adoptării legii registratorului comercial.

În data de 16.01.2013, ora 15:35:57 inc. Mihail Vlasov a contactat  o persoană neidentificată căreia i-a solicitat intervenţia:

„…VLASOV MIHAIL: CRIN o să vină şi el. Da’ vreau să-i spui lui VICTOR, vreau să spun ceva. Aseară am discu… s-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?

INTERLOCUTOR : Îhî.

VLASOV MIHAIL: Eu am trimis-o, am trimis-o pe MONA la el.

INTERLOCUTOR : Da.

VLASOV MIHAIL: Şi a zis că-mi dă Registrul fără… că asta i-a spus, ştii?          I-a zis: „Domn’ ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu MIŞU de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?” Şi el a zis: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensu’ ăsta şi i-l dau!”

INTERLOCUTOR : Corect!

VLASOV MIHAIL: Ce-a vrut să zică? Că a zis că dacă: „Că dacă nu vor ai mei…” Adică ai lui, psd-iştii… „Îl dau la liberali şi ăă…” S-a referit la UNRC, cred că, nu?(n.n. ONRC)

INTERLOCUTOR : Da, corect, da.

VLASOV MIHAIL: Că UNRC-ul e la, e la… nu?(n.n. ONRC)

INTERLOCUTOR : Da, da. Da, da.

VLASOV MIHAIL: Cred că asta. Că nu-nţelegea asta ce-a vrut să zică, a venit la mine disperată. Zic: „Mă, cred că asta a vrut să zică!”

INTERLOCUTOR : Da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Da. Da. Deci, e clar, acolo e undă verde, trebuie doar să lucrez pe text, ca să fac ceva. Mă-ntâlnesc după-amiază cu cineva de la Curte, de la Curtea Constituţională, ca să discut subiectu’ ăsta.”

„PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.”

La data de 22.01.2013, ora 09:36:25 inc. Mihail Vlasov a purtat o convorbire telefonică cu o persoană neidentificată, „Nicu” căreia i-a comunicat faptul că are sprijinul funcţionarilor guvernamentali pentru preluarea registrului comerţului, însă este invocată lipsa unităţii sistemului cameral.

Cu ocazia convorbirii telefonice avansează ideea excluderii membrilor Colegiului de Conducere care nu achiesează la ideea preluării registrului comerţului (vol. 4, filele 104-110):

„…VLASOV MIHAIL: Ăsta e un motiv, dar nu ăsta e singurul motiv. Motivul este că în toate discuţiile care le am, ăstea mai recente, acum câteva zile, săptămâna trecută, am fost întrebat de premier, care n-are nicio problemă să ne dea Regi… nicio problemă! Fii atent, te rog să reţii chestia asta şi s-o ridici la rang de, de…cum să spun, de extraordinalitate!

NICU: Extraordinar, da! Aşa este.

VLASOV MIHAIL: Ă…A spus: „Nu, am promis, eu vă dau…” Discuţia s-a purtat între mine, el şi ministrul justiţiei care a zis că are o problemă că îl…o presez cu Registrul, înţelegi! A zis ministra justiţiei.

NICU: A, şi cu cine, cu…cu primu’ ministru şi cu…

VLASOV MIHAIL: Da!

NICU: Da!

VLASOV MIHAIL: Şi cu ministrul justiţiei, în trei. Că i-am spus… măi, eu i-am spus ministrului, i-am spus: „Doamna…cutare, haideţi la primu’ministru să stabilim o dată pentru totdeauna, ca să nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul şi cu… Să stabilim dacă mi-l dă, mi-a promis că mi-l dă.” Şi am fost la el şi el a spus: „Păi… Da’ de când, domnu’ preşedinte, v-am promis, de când eram…de când ne cunoaştem. Şi când am discutat am spus că eu sunt pentru şi eu am şi făcut o lege în sensu’ ăsta, semnată de mine şi de Tudor.” E adevărat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu…ca să ne dea Registrul înapoi, acu’ vreo cinci ani, ştii?

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Făcută, făcută tot…împreună cu mine, cu nu ş…Ştii?

NICU: Da.

VLASOV MIHAIL: Şi-a zis ă… „Da’…” Zice: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.”

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Nu-i vreun prostănac.

NICU: Nu, e dibaci. E dibaci.

VLASOV MIHAIL: Cine crede că…Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.

NICU: Nu, nu! Nu, nu!

VLASOV MIHAIL: Nu! E dibaci!

NICU: E curajos!

VLASOV MIHAIL: Da.

NICU: Şi e şi curajos.

VLASOV MIHAIL: Şi fii atent! Zice: „Aşa. Gata! Da, vă dau, dom’le!” Zice: Domnu’…preşedinte, zice,  da’…aici, zice, Registrul lucrează organizat în ţară, la nivel naţional, ca un sistem, dumneavoastră nu prea vă-nţelegeţi în ţară!”

NICU: He! He, he! I-auzi-l, bă frate!

VLASOV MIHAIL: Ai înţeles ce spun?

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Pe cuvântul meu de onoare. Pe cuvântu’ meu de onoare.

Şi-am zis: „Domnu’ premier…” A zis: „Există şi judecăţi.” Era informat, mă.

NICU: Da. Da, da.

VLASOV MIHAIL: Dacă eu mă duceam în discuţia asta, s-a informat: „Bă, ce-i cu ăsta, ce-i cu ăştia?” Nu?

NICU: Da, da. Ştie! Ştie tot! Cred.

VLASOV MIHAIL: Şi… Nu, mă! Dacă tu vii la el, el ia informaţii despre ŢUCUNEL de la BRAŞOV.

NICU: Da.

VLASOV MIHAIL: Cât de înalt e…

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Ce… Unde a jucat fotbal, ce-a fă…Normal!

NICU: Da, da! Da, da!

VLASOV MIHAIL: Cum…Cum ne informăm şi noi când vine un om la noi, nu? Vine un ambasador…

NICU: Da.

VLASOV MIHAIL: Să ştiu şi eu ce soţie are, ce copii, ce cutare. Vine preşedintele Asociaţiei Românilor din ITALIA, ştiu şi eu unde a învăţat, unde a terminat, ce-a făcut…Ai înţeles?

NICU: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Te informezi.

NICU: Când ai făcut, o paranteză scurtă, când ai făcut întâlnirea aia în nouă iulie sau când ai adus acolo tot guvernu’…

VLASOV MIHAIL: Da.

NICU: M-am dus şi eu şi l-am salutat şi zice: „Cum vă simţiţi după campania electorală? E în regulă totu’? E-n regulă!”

VLASOV MIHAIL: Păi, vezi!

NICU: Da, da!

VLASOV MIHAIL: Păi, vezi!

NICU: Da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Ce Dumnezeu, mă! Ce dracu’! Da’ doar nu suntem neica nimeni!

NICU: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Şi zice: „Aveţi şi judecăţi, domnu’ preşedinte.” Şi zic: „Domnu’ premier, sunt puncte de vedere. Unii colegi, ştiţi cum e, că…nemulţumire, nu ştiu ce…” Zice: „Da, dar… aici discutăm de administraţie, de stat. Tre’ să fiţi, să existe un singur cuvânt, o unitate.” Ai înţeles?

NICU: Îhâm. Da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Mă, exact cuvântu’ l-a pronunţat: unitate! Ai înţeles?

NICU: Da, da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Adică eu nu pot să fac să am Registrul Comerţului sau o formă exclusivă de organizare a activităţii înregistrării comerciale…

NICU: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Tu la Braşov să faci…

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Cum te taie capu’, eu la IAŞI cum vreau eu…

NICU: Sigur.

VLASOV MIHAIL: Şi ăla de la BAIA MARE cum vrea el.

NICU: Da, da. Adică sistemul tre’ să fie unitar, clar.

VLASOV MIHAIL: Unitar. să fie unitar, unitate.

Intră în scenă deputatul Florin Iordache

În a doua jumătate a lunii februarie 2013, după finalizarea textului, inculpatul Mihail Vlasov i-a înmânat deputatului Florin Iordache proiectul legislativ privind  registratorul comercial, iar acesta din urmă s-a ocupat de identificarea unor parlamentari care să susţină respectiva iniţiativă legislativă din dispoziţia preşedintelui CCIR.

„Fiind audiat în calitate de martor la data de 29.01.2015, deputatul Florin Iordache a declarat faptul că „nu își amintește cum a intrat în posesia sa această propunere legislativă, dar este cert că el nu a elaborat conţinutul acesteia, doar și  l-a însuşit.” În declaraţia dată,  martorul a omis să spună faptul că a primit acest text de lege de la inc. Mihail Vlasov, însă din conţinutul convorbirilor telefonice redate în cauză reiese faptul că deputatul Florin Iordache a fost cel care s-a ocupat de identificarea semnatarilor propunerii legislative. Mai mult, Mihail Vlasov îi dădea indicaţii acestuia prin telefon privind apartenenţa politică a posibililor semnatari, dar şi ordinea în care parlamentarii să semneze proiectul legislativ“, susțin procurorii în rechizitoriul întocmit.

Florin Iordache: „Mă mai ocup astăzi să le strâng, restu’… de semnături“

Astfel, cu ocazia unei convorbiri telefonice din data de 20.02.2013, ora 10:29:18, deputatul Florin Iordache a fost contactat de către inc. Mihail Vlasov, ocazie cu care i-a comunicat acestuia din urmă că se ocupă în cursul zilei să strângă şi celelalte semnături:

„…FLORIN IORDACHE: Da! Da, eu vin şi te iau de la birou. Da’ până atunci, până ne vedem, eu am scos asta, am îmbrăcat-o, e…cu adresă, cu de toate, i-am făcut bucătăria la lege…

VLASOV MIHAIL: Da!

FLORIN IORDACHE: Şi am lăsat-o acum cinci minute lu’ MIRCEA TOADER, acu’ cinci minute, o juma’ de oră. Dă-i un bip să… să… că zicea că să se audă cu tine, ce şi cum. I-am explicat ce şi cum…

VLASOV MIHAIL: Da. Bine!

FLORIN IORDACHE: Da? Că… Mai strâng dup-aia, restu’ mai… Mă mai ocup astăzi să le strâng, restu’… de semnături.

VLASOV MIHAIL: Bine. Bine….”

„Nu mai insistăm la niciun PDL-ist. Dă-i dracu! Că nu ştii care e cu CHIORU’, care nu-i“

În cursul aceleiaşi zile, la ora 10:30:17 l-a contactat din nou pe deputatul Florin Iordache căruia i-a solicitat ca propunerea legislativă să fie semnată într-o anumită ordine (vol. 4, filele 146-147):

„…VLASOV MIHAIL: Alo, FLORINE!

FLORIN IORDACHE: Ia zi!

VLASOV MIHAIL: Da’ n-aş vrea ca prima se… Ă, ă…Originalu’ e la el, nu?

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: N-aş vrea ca prima semnătură să fie a lui.

FLORIN IORDACHE: Nu, mă, păi, prima… prima o…e… Oricum deasupra îl pun pe VAINER, nu aşa am zis?

VLASOV MIHAIL: Păi, da! Eu zic să-l pui pe VAINER, să te pui pe tine, să pui pe Alina Go…şi dup-aia trebuia să-l pui pe el. Îi dau telefon…

FLORIN: Lasă-l, mă, că îl semnează…Semnează mai jos în aia…

VLASOV MIHAIL: Da.

FLORIN IORDACHE: Deasupra lui, că nu-i o problemă!

VLASOV MIHAIL: Da, da. Îi spun.

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: Da. Da. E…

FLORIN IORDACHE: Da’ important e ca să… Da.

VLASOV MIHAIL: Da, îi dau tele… Dacă semnează, bine, m-am gândit dacă nu semnează nu mai insistăm la niciun PDL-ist. Dă-i dracu! Că nu ştii care e cu CHIORU’, care nu-i…”

„Alina Gorghiu. Și Toni Greblă“

La scurt timp, la ora 10:56:11 l-a contactat din nou pe deputatul Florin Iordache căruia i-a indicat parlamentarii care urmează să semneze propunerea legislativă (vol. 4, filele 148-149):

„…VLASOV MIHAIL: Dă-i telefon!  „O iau s-o dau la alte…” Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze VAINER, MIRCEA GROSARU…

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU.

FLORIN IORDACHE: Da, mă, să văd că…

VLASOV MIHAIL: Notează-ţi pe hârtie.

FLORIN: Da, mă, îi ştiu. Aşa!

VLASOV MIHAIL: Deci, GROSARU, VAINER…

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU…

FLORIN IORDACHE: Da. Da.

VLASOV MIHAIL: Ă…Tu!

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: Şi TONI, TONI GREBLĂ.

FLORIN IORDACHE: Păi, pe TONI nu-l mai am.

VLASOV MIHAIL: Nu-l mai ai, a plecat?

FLORIN IORDACHE: A plecat.

VLASOV MIHAIL: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no… Pe ION CHELARU.

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: Pe IONIŢĂ CHELARU.

FLORIN IORDACHE: Îhâm! Bine.

VLASOV MIHAIL: Da.

FLORIN IORDACHE: Hai să văd, să iau…

VLASOV MIHAIL: Da’ să fie şi-un senator! Ca să fie şi-un senator, ştii!

FLORIN IORDACHE: Da, mă, da. Nu-i o problemă asta! Da.

VLASOV MIHAIL: Da. Pune-l pe IONIŢĂ CHELARU. Nu-i o problemă, da’ aşa-i normal.

FLORIN IORDACHE: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Şi am să-ţi spun, după ce semnezi şi tu, şi ăia toţi, şi semnează şi MIRCEA, am şi-un PPDD-ist, da’ nu ştiu la care să mă opresc, la un avocat, ăla care mi l-a recomandat ăsta, da’ am şi pe altcineva, da.

FLORIN IORDACHE: Îhâm.

VLASOV MIHAIL: Eu nu-i cunosc!

FLORIN IORDACHE: Bine.

VLASOV MIHAIL: Eu nu-i cunosc deloc, dar ă, ă… Da. Bine.

FLORIN IORDACHE: Găsim! Hai că găsesc şi… că… da. Bine.

VLASOV MIHAIL: Hai!

FLORIN IORDACHE: Bine! Bine, Mi… Bine! Pa, pa!

VLASOV MIHAIL: Hai că azi s-o avem cu semnăturile! Când o ai, să-mi faci şi mie o copie, te rog frumos!

FLORIN IORDACHE: Da, MIŞULE! Fără probleme! Pa, pa!”

„Se observă faptul că, printre parlamentarii care urmau să semneze propunerea legislativă, inc. Mihail Vlasov îi indică deputatului Florin Iordache numele deputatului Mircea Grosaru, ceea ce denotă faptul că între aceştia a avut loc o înţelegere anterioară“, susțin procurorii.

Mircea Grosaru a fost deputat în Parlamentul României începând cu anul 2004 din partea Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT. şi a fost membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale până în data de 03 februarie 2014, când i-a încetat mandatul de parlamentar ca urmare a decesului.

Arbitrul Alina Gorghiu susține habar n-avea ce semnează

Alina Gorghiu a fost audiată de procurori pe 17 februarie 2015. Conform procurorilor, Alina Gorghiu este şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional. Ea a declarat, că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către deputatul Florin Iordache care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului. Copreședintele PNL susține că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, însă arată că acesta era un proiect asumat de formaţiunea politică din care face parte. Alina Gorghiu arată că nu a purtat discuţii cu deputatul Mircea Grosaru asupra acestei iniţiative legislative, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru.

Liderii UDMR, alături de Excelența sa, Mișu Vlasov

Astfel, la data de 09.02.2013, ora 12:23:19 inc. Mihail Vlasov l-a contactat pe Edler Andras Gyorgy căruia i-a solicitat identificarea unui deputat şi a unui senator care să semneze iniţiativa legislativă respectivă:

„…VLASOV MIHAIL: Da!  ANDRAS, zi-mi aşa, zi-mi un, un senator sută la sută prieten cu tine şi un deputat sută la sută prieten cu tine, care ar putea să-mi semneze săptămâna viitoare Legea, ca să nu te mai necăjesc.

ANDRAS: Îhî! Uite, îţi zic pe domnul senator KLARIK LASZLO.

VLASOV MIHAIL: Da! KLARE LASZLO?

ANDRAS: KLARIK.

VLASOV MIHAIL: KLARIK LASZLO, da!

ANDRAS: Da, da, da!

VLASOV MIHAIL: Da!

ANDRAS: Şi zic pe domnul deputat FEJER LASZLO ODON.

VLASOV MIHAIL: FEJER LASZLO ODON. N-ai putea să mi-l zici pe domnul KELEMEN HUNOR?

ANDRAS: Domnul KELEMEN HUNOR, ar trebui să discut cu dânsul.

VLASOV MIHAIL: Aha!

ANDRAS: Pot să sun, să văd ce zice, cum zice.

VLASOV MIHAIL: Aha!

ANDRAS: Păi dacă ar fi domnul KELEMEN HUNOR, atunci vă daţi seama că ar fi toată Uniunea, deci n-ar fi problemă.

VLASOV MIHAIL: Păi ştiu! Păi ştiu!

ANDRAS: Da!

VLASOV MIHAIL: Ei, atunci mai lăsăm aşa în aşteptare. Fii atent, două chestii: deci asta-i o chestiune şi a doua chestiune este că, mai gândeşte-te la cine… Da’ ARPAD nu mai este? Unul ARPAD, care era şi care susţinea Registrul. Nu mai este deputat?

ANDRAS: Este, este, dar aţi zis aşa: ,, Sută la sută care e prieten cu mine.”

VLASOV MIHAIL: Era.  Era liderul…A, sută la sută prieten cu tine! Da, bine!

Semnături adunate prin SMS

La data de 20:02:2013, ora 12:00:06, martorul Edler Andras îi trimite inc. Mihail Vlasov un mesaj telefonic tip sms cu numele senatorului Olosz Gergely care ar fi dispus să semneze propunerea legislativă (vol. 4, fila 162):

Dl. Senator OLOSZ Gergely. E la Bucuresti, in cca 90 minute semneaza daca duce cineva proiectul la grup. Tel: 0760266375”

La scurt timp, martorul Edler Andras îi mai trimite inc. Mihail Vlasov un mesaj telefonic tip sms cu numele senatorului Klarik Laslo care ar fi dispus şi el să semneze propunerea legislativă (vol. 4, fila 163):

Semneaza si domnul senator KLARIK. A vorbit deja cu domnul Iordache.

Deputatul Aurel Vainer: „Da, da! În cinci minute am semnat!”

La data de 20:02:2013, ora 14:50:14 inc. Mihail Vlasov l-a contactat pe deputatul Aurel Vainer căruia i-a cerut să semneze propunerea legislativă (vol. 4, filele 165-166):

„VLASOV MIHAIL: Excelenţă, dar aici apare iniţiator deputat AUREL VAINER, dar nu-i semnătura, e numai scrisul.

VAINER AUREL:  Păi  nu, am dat, cum… am dat două exemplare semnate. Staţi, poate n-au ajuns la dumneavoastră.

VLASOV MIHAIL: Da’unu a ajuns la mine, unul nesemnat. Scrie doar drept AUREL VAINER, nesemnat.

VAINER AUREL: Păi da’nu, eu ştiu că am semnat în două locuri. A ajuns de acuma ăsta semnat?

VLASOV MIHAIL: A ajuns unul la mine de la IANCU.

VAINER AUREL:  IANCU? Imediat! Da, rezolvăm rapid, n-aveţi nicio grijă! Dacă am dat într-un loc semnătura, am dat şi în celelalte.

VLASOV MIHAIL: Da, da, da!

VAINER AUREL: Tre’să fie, tre’să fie o scăpare ceva. Să vină IANCU cu materialul la mine şi-l semnez imediat.

VLASOV MIHAIL: Da, bine!

VAINER AUREL: E dificil să-l trimiteţi pe el?

VLASOV MIHAIL: Nu, nu! Îl trimit! Îl trimit!

VAINER AUREL: Da, da! În cinci minute am semnat!”

Vlasov făcea recensământul semnăturilor

La data de 21.02.2013, ora 09:45:36 a purtat o convorbire telefonică cu o persoană neidentificată căreia i-a comunicat faptul că a redactat proiectul legii registratorului comercial care a fost însuşit de mai mulţi parlamentari:

„VLASOV MIHAIL: Am făcut legea, am obţinut şi semnăturile.

INTERLOCUTOARE: Da.

VLASOV MIHAIL: De la VAINER.

INTERLOCUTOARE: Da.

VLASOV MIHAIL: De la ALINA GORGHIU. De la KLARIK LASZLO, de la UDMR, un senator. De la ATTILA MARKO, un deputat, tot de la UDMR …[se adresează unei persoane aflate în apropierea sa-n.n]… Da, legea Registratorului Comercial… De la MIRCEA GROSARU şi de la FLORIN IORDACHE.”

Vorbeşte cu CRIN, pentru că mâine se vede CRIN cu el. Eu am fost la CRIN acum, m-a sunat

Proiectul normativ intitulat „Legea privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului” a fost depus la Senat, fiind înregistrat sub nr. BP 69/21.02.2013. După depunerea proiectului normativ la Senat, inc. Mihail Vlasov a continuat demersurile pentru obţinerea sprijinului politic al liderilor principalelor formaţiuni politice din Parlament.

Astfel, la data de 26.02.2013 la ora 15:46:23 cu ocazia unei convorbiri telefonice cu liderul unei USL, Crin Antonescu, i-a cerut acestuia o audienţă:

Concluziile întâlnirii dintre cei doi rezultă din convorbirea telefonică din data de 28.02.2013, ora 12:39:18 dintre inc. Mihail Vlasov şi o persoană neidentificată, „Ovidiu”:

„VLASOV MIHAIL: Aha! Auzi, ă…Vezi că mâine…Vorbeşte cu CRIN, pentru că mâine se vede CRIN cu el. Eu am fost la CRIN acum, m-a sunat şi m-a sunat la el, da?

OVIDIU: A, ai fost deja?

VLASOV MIHAIL: Am fost la CRIN şi-am vorbit, da.

OVIDIU: Îhâm. Îhâm.

VLASOV MIHAIL: Ă… I-am spus care-i problema: „Dom’le, nu înţeleg ce

se-ntâmplă!” Asta-i o…e o, e o… e o chestie a… A cui e chestia asta? Adică      … Ce înseamnă amânările, adică, când e să faci o chestie… Ce, fac pentru mine? Iau Registrul acasă, îl duc la mama? Ă… El vine înapoi acolo unde-i normal să vină. Şi vine conform legii, e corect, e drept, e adevărat, e… Ce …[înjură-n.n.]… să mai fac? De toată… A sărit toată lumea asta de la, de la, de la B unu şi de la EVENIMENTU’ şi de la ROMÂNIA LIBERĂ… Eu am crezut că chestia asta e o, e o bilă albă pentru mine c-au sărit, da’ văd că-i o bilă neagră. Că…ă…văd că… guvernu’ zice că…se gândeşte.

OVIDIU: Hm…! Bine! Păi, ce…Ce pot să zic?

VLASOV MIHAIL: Da’ poţi şi tu…Vorbe…

OVIDIU: Sigur!

VLASOV MIHAIL: Păi, vorbeşte şi tu şi spune: „Bă, nu-i nicio problemă! Registrul ăsta a fost a nostru.” Ce-i atâta comen… Da’ separat! Tu nu…că el a zis că mâine vorbeşte şi o să vadă care-i situaţia.

OVIDIU: Da, da, da, da, da. Separat vorbesc.

VLASOV MIHAIL: Mi-a promis c-o… Mi-a promis că rezolvă, da’ eu ştiu? În sensu’ că-i…explică: „Băi, ai argumente serioase?” Nu vrăjeală că dau ăştia la, la…la B1.

OVIDIU: Ştiu, ştiu, ştiu, ştiu, ştiu. Ok! Eu vorbesc astăzi. Cum am ieşit de la el, cum te sun.

VLASOV MIHAIL: Da, da’ vorbeşte în sens… Şi spune-i: „Bă, da’ i-ai promis!  Da’ e ok! Da’ tre’ să ne ţinem şi noi de cuvânt în general, nu?”

OVIDIU: Da, da, da, da, da, da.”

Ponta către Vlasov: „Domnu’ preşedinte, eu fac, eu fac cum spuneţi dumneavoastră!

În data de 22.03.2013, ora 12:38:30 inc. Mihail Vlasov a contactat-o pe martora Liliana Ştefănescu căreia i-a comunicat faptul că va propune modificarea Legii Camerelor de Comerţ în sensul taxării unor activităţi ale comercianţilor (vol. 4, filele 250-252):

„VLASOV MIHAIL: Am fost la premier…

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Ia ziceţi!

VLASOV MIHAIL: E ok.

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Da?

VLASOV MIHAIL: Ă, da, e ok, însă am să-ţi povestesc când o să ne vedem cum…

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Ei, da, bine, ne vedem.

VLASOV MIHAIL: Da’ e ok, e foarte ok.

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Da? Ei, asta e important.

VLASOV MIHAIL: A zis la un moment dat, la un moment dat: „Domnu’ preşedinte, eu fac, eu fac cum spuneţi dumneavoastră! Dar haideţi să facem cum e mai bine.” Înţelegi?

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Da.

VLASOV MIHAIL: Adică, legea să intre în vigoare…ă… Legea să fie adoptată acum…

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Da…

VLASOV MIHAIL: Şi să intre în vigoare în momentul în care se termină cu fondurile, în două mii şaişpe.

ŞTEFĂNESCU LILIANA: A, super tare!

VLASOV MIHAIL: Fondurile europene, ştii?

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Super tare!

VLASOV MIHAIL: Adică, cu intrare în vigoare la data cutare.

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Super tare, gata, super tare! Ce mai… mai mult de atât…

VLASOV MIHAIL: Zice „V-am acor… Vă acord dreptul, deci aveţi dreptul, dar numai că intră atunci, ca să nu mai avem…” Şi în timpul ăsta să … se pierde din discuţia publică şi nu ştiu ce şi…

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Sigur că da, sigur! E, bravo!

VLASOV MIHAIL: Aşa… Iar, iar până atunci…

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Am zis eu că-i băiat deştept!

VLASOV MIHAIL: Iar până atunci i-am zis „Domn’e, da’ avem, totuşi, nevoie ca să supravieţuiască, în fond, camerele.”

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Păi, da!

VLASOV MIHAIL: Şi am să fac, am să propun nişte modificări la… ştii?

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Îhî!

VLASOV MIHAIL: Am să propun nişte modificări la lege, care să fie…ă… cum să spun… legale, constituţionale şi agreate pentru nişte avize pe care le dau camerele.

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Aducătoare de venituri, da. Gata, am înţeles, da, da!

VLASOV MIHAIL: Avize pentru târguri şi expoziţii, avize pentru mărcile care se înregistrează la OSIM, ă… Dup-aia, fiecare, după ce se înregistreaza la Registrul Comerţului să fie obligat, că noi avem catalogul firmelor, da’ nimeni nu trece să-l scrie, că n-are nicio obligaţie, să introduc acolo o obligaţie şi o sancţiune dacă nu se înregistrează… Înţelegi?

ŞTEFĂNESCU LILIANA: Îhî! Îhî!

VLASOV MIHAIL: Da. Astea trei, patru…

ŞTEFĂNESCU LILIANA: A, bun, super! Da!

VLASOV MIHAIL: Şi scot toate chestiunile alea de modificare ale… ale… lui trei sute treizeci şi cinci din, din legea respectivă, ştii? Şi trec şi alelalte tot acum, şi asta o fac repede că n-are legătură cu registrul, da!”

„Fiecare formaţie de asta politică are foamea-n gât! Înţelegi?“

Procurorii notează că, într-o convorbire telefonică avută la data de 08.02.2013, ora 10:38:53 cu o persoană neidentificată, „George”, Vlasov dorea ca toate partidele să îl susțină:

„VLASOV MIHAIL: E, ca să obţin trei sute de voturi la, la lege ăă… înseamnă o muncă infernală, o cheltuială, înţelegi? Mai exact, de energie…

GEORGE : Da. Da. Da.

VLASOV MIHAIL: Extraordinară! Înţelegi ce-ţi spun? Pentru că eu vreau ca legea să fie semnată de tot spectrul politic!

GEORGE : Da.

VLASOV MIHAIL: Adică şi de PP-DD, şi de UDMR, şi ăă… şi de PDL, şi de PC, şi de PNL, şi de PSD, şi de… Ori, fiecare formaţie de asta politică are foamea-n gât! Înţelegi?

GEORGE : Da. Da. Da.

VLASOV MIHAIL: Şi ă… eu nu vreau să mai risc, să mai fac…

GEORGE : Da.

VLASOV MIHAIL: Să, să cheltuiesc timp şi energie… şi să, să, să risc să-mi   treacă-n Parlament, şi după aia să se-ntoarcă de la ăia nouă idioţi de la Curtea Constituţională, care să zică: „Nu-i bine, domnule!” Ştii?

GEORGE : Da. Da.

VLASOV MIHAIL: De asta îs foarte, foarte atent şi lucrez zi şi noapte!”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “STENOGRAME Victor Ponta, Alina Gorghiu, Crin Antonescu i-au promis lui Vlasov că îi dau Registrul Comerțului. „Modific legea cum ar vrea mușchii mei“.

  1. Dan_Bruma

    Baietelul asta trebuie racorit un pic în ardorile lui de a face comert cu institutiile tarii :) Cateva luni la beciul domnesc i-ar face un bine incredibil.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *