Cristian Ghingheș

Guvernul secretizează stenogramele tuturor ședințelor sale. Cerem publicarea lor!

În timp ce critică protocoalele secrete și securitizările din societate, Guvernul României la cârma căruia se află coaliția PSD-ALDE ține la secret stenogramele tuturor ședințelor, comunicându-ne oficial că acestea sunt „informații clasificate”.

Așadar, cea mai mare și importantă autoritate publică executivă din țara noastră ne spune că nu putem vedea ce discută membrii ei decidenți în ședințele publice deoarece tot ce se dezbate și decide acolo ar fi secret de stat. Uite așa, administrația publică devine de fapt o administrație secretă.

În 2007, primul-ministru de la acea vreme, nimeni altul decât Călin Popescu Tăriceanu, cel care astăzi pozează în mare campion al drepturilor și libertăților cetățenești, emitea o Decizie cu numărul 261 prin care secretiza (clasificând ca „secret de stat”) stenogramele tuturor ședințelor de Guvern. Un an mai târziu, APADOR-CH a obținut anularea parțială a aceastei decizii la Curtea de Apel București, instanța fiind cea care a hotărât că secretizarea integrală a minutelor ședințelor cabinetului de la Palatul Victoria încalcă atât Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cât și Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. În mod logic, nu tot ceea ce se discută în ședințele de Guvern constituie informații care intră în sfera securității naționale, ba dimpotrivă.

Mai mult, avem o Lege 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, care la articolele 11 și 12 obligă autoritățile publice să afișeze la sediu și să publice pe pagina web minutele ședințelor, incluzând votul fiecărui membru.

Pe această cale, solicităm public Guvernului României să renunțe la acest regim de secretizare a tuturor stenogramelor ședințelor de Guvern și să procedeze la publicarea minutelor. Acolo unde este cu adevărat cazul, doar fragmentele care se referă la chestiuni de siguranță națională trebuie să fie ținute ascunse.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Guvernul secretizează stenogramele tuturor ședințelor sale. Cerem publicarea lor!

 1. MAREAN

  ASA SE DEZVOLTA CORUPTIA.
  Cifre-ȘOC despre CORUPȚIA din România! Impactul corupției asupra României, calculat de Grupul Verzilor din Parlamentul European: pierderi anuale de 38,6 miliarde euro, de nouă ori mai mult decât bugetul Educației!!!
  Un raport al Grupului Verzilor din parlamentul European a calculat că impactul anual al corupției în întreaga Uniune Europeană este de 904 miliarde de euro, iar în România este de 38,6 miliarde. Rezultatele se bazează pe datele unei cercetări din 2016 realizate de organizația americană Rand.
  Verzii – unul dintre puținele grupuri din PE care urmăresc constant fenomenul corupției în UE – au calculat că pierderea anuală produsă în România de fenomenul corupției e de nouă ori mai mare decât bugetul de stat alocat Educației sau mai mult decât dublu față de bugetul acordat pensiilor.
  Cu acești bani ar putea fi cumpărate 24 de miliarde de sticle de bere sau 15 miliarde de sticle de vin roșu pe an, mai arată raportul citat.
  Pierderea cauzată de corupție s-ar putea traduce prin suma de 1.954 de euro pierdută anual de fiecare cetățean român.
  Corupția este o prioritate pentru cetățenii români, mai arată raportul, arătând că 68% dintre respondenții unui sondaj spun că sunt afectați în viața de zi cu zi.

  Reply
 2. Lucian Costin

  normal. e doar guvernul. ce e asta.. o institutie a statului? .. poate a statului ‘paralel’.
  E normal. reprezinti poporul, ce trebuie sa stie poporul ce votezi, cum votezi, ce alegi pentru el? doare’n gladiola

  Reply
 3. CURIOSUL

  UNDE SI CAND IN ISTORIA OMENIRII HOTII AU PRADUIT TARA INFOMETAND POPORUL , APOI IN NUMELE CLEPTOCRATIEI AU JUNS SA GUVERNEZE SI SA EMITA LEGI PENTRU IERTAREA FARADELEGILOR COMISE DE EI ……????

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *