Mihai Goțiu

Steinmetz, multi-miliardarul din spatele Afacerii Roșia Montană, arestat în Cipru în baza mandatului românesc. Îl vedem la Rahova sau Jilava?

Magnatul minier israelian Beny Steinmetz a fost reținut în Cipru pe baza unui mandat de arestare emis de România, a declarat, duminică, un purtător de cuvânt al lui Steinmetz, citat de Reuters.

Benyamin (Beny) Steinmetz a fost condamnat, în decembrie 2020, la 5 ani de închisoare cu executare pentru constituire de grup infracţional organizat, în Dosarul Ferma Băneasa, în care fusese trimis în judecată de DNA, în mai 2016, alături de Remus Truică, prințul Paul al României, șeful Evenimentului Zilei, Dan Andronic și consilierii politici și oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi. Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar Paul al României, la 3 ani şi 4 luni.

Principalele afaceri ale lui Steinmetz,,care l-au propulsat în topul miliardarilor lumii sunt legate de proiectele miniere. Începând cu anul 2009, grupul de firme BSG (Benny Steinmetz Group), pe care îl controlează, a preluat un pachet majoritar al acțiunilor proiectului minier de la Roșia Montană. Având sprijinul expres al Guvernului Boc (exprimat clar de fostul ministru Adriean Videanu), dar și al președintelui Traian Băsescu, ulterior și al Guvernului Ponta, proiectul a fost resuscitat într-un mod care i-a revoltat pe cetățenii români, care au ieșit în stradă, în toamna anului 2013, pentru a-l bloca.

În România, dosarele legate de corupția din cazul Roșia Montană (de la obținerea licenței la diferite alte zeci de acte de avizare și autorizare desființate ulterior de Justiție)  au fost îngropate, iar Steinmetz și ceilalți acționari se bazează pe asta pentru a obține despăgubiri în cadrul unui litigiu de arbitraj la Washington.

Nu același lucru s-a întâmplat în cazul unei alte afaceri miniere uriașe, prin care Steinmetz a preluat cel mai mare zăcământ de fier din Guineea, cu puțin sub 200 de milioane de dolari. La scurt timp, a vândut jumătate din acțiunile companiei care ar fi urmat să exploateze zăcământul, cu 2,5 miliarde de dolari, de unde rezultă o valoare totală de 5 miliarde de dolari (de peste 50 de ori mai mult decât ”investise”). În acest caz, investigatorii au reușit să demonstreze că mega-tunul lui Steinmetz se baza pe coruperea fostului dictator din Guineea, Lansana Conte. Un tribunal din Elveția l-a condamnat deja pentru corupție în acest dosar și un prin apel al magnatului israelian a fost respins, mai având o singură cale de atac.

Pe lângă Afacerea Roșia Montană și scandalul de corupție din Guineea, Steinmetz a mai fost acuzat și de încălcări ale drepturilor omului și implicare în conflicte civile legate de alte exploatări miniere, în special diamante, în Congo și Sierra Leone. În apărarea sa, Steinmetz a acuzat faptul că ar fi victima unor defăimări plătite de mult mai cunoscutul miliardar George Soros. În 2012 și 2013, presa economică internațională a publicat investigații din care reieșea că, de fapt, Steinmetz era cel care plătea companii de PR să-l atace și să propage mituri conspiraționiste despre Soros, ajungând să dea în judecată una dintre aceste companii pe motiv că… nu și-ar fi făcut treaba bine.

Potrivit Libertatea, Poliția Română a confirmat reținerea lui Beny Steinmetz în Cipru, în baza mandatului românesc, pentru executarea pedepsei primite în Dosarul Băneasa. Asta nu înseamnă, însă, că extrădarea va veni de la sine, un prim pas fiind prezentarea lui în fața unui tribunal cipriot. Comunicatul avocaților lui Steinmetz, citat de Reuters, arată că mandatul de arestare împotriva lui ar mai fi fost anulat deja în țări ca Grecia și Italia.

„Beny Steinmetz salută oportunitatea de a fi răzbunat (în fața Justiției – n.a.) într-un alt stat european, împotriva României, o țară infamată pentru lipsa sa de respect față de drepturile omului”

comunicat al purtătorului de cuvânt al lui Steinmetz


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Steinmetz, multi-miliardarul din spatele Afacerii Roșia Montană, arestat în Cipru în baza mandatului românesc. Îl vedem la Rahova sau Jilava?

  1. ian

    dom’le s’teti niste invidiosi. orice investitie presupune un risc, asumati-va voi sa luati o mina in guinea la pret de dumping si sa o vindeti apoi la suprapret. asta inseamna nene, sa injectezi stabilitate, sa cresti o afacere. cam ce-a facut Erste/EBRD la BCR, OMV la Petrom – nu mai huliti la posesorii de n-au hau.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *