Vă povesteam la mijlocul lunii iulie despre metoda cel puțin inedită pe care Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț a găsit-o pentru a-i sancționa pe elevi, amenzile. În contextul proiectului Școli curate am solicitat unității de învățământ, în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public, detalii despre numărul și cuantumul acestor sancțiuni, precum și regulamentele interne.
După ce am primit răspunsul, nu mică ne-a fost mirarea să vedem că această practică a „amenzilor” nu era deloc una izolată, ci era chiar o sursă constantă de venit pentru școală. Pe cât de constantă, pe atât de ilegală. Colegiul Tehnic „Grigore Cartianu” a aplicat în ultimii trei ani școlari un număr de 346 de astfel de sancțiuni, în valoare totală de 5190 de lei. Această practică este reglementată prin Regulamentul de Funcționare și Organizare al școlii, care prevede la art. 40, alin. (2) motivele pentru care un elev poate fi „amendat”. Printre acestea… „pătrunderea în școală cu telefoane mobile”, „refuzul prezentării carnetului de elev”, „chiulul” etc.
Faptul că prin regulamentul intern școala a decis aplicarea de sancțiuni pecuniare încalcă art. 16, alin. (4) din Statutul Elevului, precum și art. 2, alin. (1) și (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Guvernul sau administrația publică locală fiind singurele în măsură să stabilească amenzi contravenționale. De aceea, Societatea Academică din România a transmis Colegiului „Cartianu” o plângere prealabilă prin care le-am pus în vedere să revoce prevederea din regulament și să se returneze elevilor contravaloarea „amenzilor”, în cel mai scurt timp.
Acesta este un exemplu clasic de școală stat în stat, unde drepturile elevilor și respectul față de lege sunt niște concepte ignorate. Soluția? Responsabilitatea și intervenția la firul ierbii a beneficiarilor.
Și tu te-ai săturat de astfel de atitudini? Atunci te așteptăm în comunitatea care promovează transparența și buna guvernare a școlilor și liceelor din România. Dacă vrei să ne povestești de un exemplu de bună practică, o problemă sau vrei să te implici, așteptăm mesajul tău pe contact@romaniacurata.ro. De asemenea, te invităm să fii parte a grupului Școli curate.
Drèptul elevilor de a veni cu tel.mobil ?
Vezi Franta care a interzis. Deci de cespuneti
Prostii ? Dreptul de a nu fi identificat cu carnet elev ?
Ai ramas la mai ’68 ? Anarhistule !
Ma lasi! Legal nu aveti calitate de reprezentant. Si nici de persoana vatamata. . Asa ca plangerea voastra prealabila e fix hartie de sters la ……! Cred ca aia de la conducerea colegiului au facut pe ei de spaima ca ii dati voi in judecata. Is mancati baietii de procese mult mai grele decat un proces cu moftangii gen baietica asta cu cas la gura care mai multa mamaliga de mancat pana sa priceapa cum merge lumea!