Simona Popescu

Spune-le membrilor CSM ce crezi despre libertatea de informare si transparentizarea actului de justitie Invitatie la dezbatere: care sa fie gradul de acces al presei la dosarele justitiei?

ARC va invita sa le spunem membrilor CSM care este parerea noastra despre transparenta, despre gradul de acces al presei la copiile de pe rechizitoriu de la unităţile de parchet, accesul presei în şedinţele de judecată, accesul presei la dosarele şi evidenţele instanţelor în materie penală, cum sa fie solutionata eliberarea de fotocopii de pe rechizitoriu de la instanţele judecătoreşti precum si eliberarea fotocopiilor de pe hotărâri judecătoreşti în materie penală.

Platforma membricsm.ro a sintetizat mai jos, în încercarea de dezbatere pe marginea noilor propuneri privind relaţia dintre mass-media şi sistemul judiciar, materiile pentru care se propun variante alternative de reglementare prin proiectul noului Ghid. Remarcam totusi graba cu care CSM doreste sa adopte aceasta decizie, timpul prevazut pentru dezbatere publică fiind extrem de scurt, o decizie urmând să fie luată marţi, 22 mai a.c., de aceea membricsm.ro invită persoanele interesate să facă observaţii pe marginea proiectului.

Accesul la rechizitorii si acte penale

Varianta I

La cerere, reprezentanţilor mass-media le pot fi eliberate extrase sau fotocopii ale rechizitoriului, actelor din dosarele penale prin care au fost dispuse soluţii de netrimitere în judecată sau au fost luate următoarele măsuri procesuale privind persoana învinuitului/inculpatului: începerea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive care intră în competenţa procurorului, luarea măsuri reţinerii şi sesizarea instanţei competente în vederea luării măsurii arestării preventive, după asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal.

Varianta II

Reprezentanţilor mass-media nu li se pot elibera extrase sau fotocopii ale rechizitoriului, actelor din dosarele penale prin care au fost dispuse soluţii de netrimitere în judecată sau au fost luate măsuri procesuale privind persoana învinuitului / inculpatului. Modalitatea în care se poate realiza informarea publică referitoare la soluţiile şi măsurile dispuse de parchet o constituie emiterea de comunicate care vor cuprinde o descriere pe scurt a faptei reţinute, cu indicarea încadrării juridice şi a motivelor care au determinat adoptarea soluţiei sau luarea măsurii respective.

Accesul presei în şedinţele de judecată

Filmarea, fotografierea şi înregistrarea audio în sălile de judecată se vor efectua numai cu acordul preşedintelui completului de judecată.

Fotoreporterii şi echipele de radio şi televiziune trebuie să solicite în prealabil (recomandabil cu 24 ore înainte de şedinţă) biroului de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei permisiunea privind accesul în sala de şedinţă, cu indicarea cauzelor în care solicită efectuarea de înregistrări.

În situaţia în care nu este permis reprezentanţilor mass-media accesul în sala de judecată, fotoreporterilor li se oferă posibilitatea de a face fotografii, iar echipelor de televiziune li se permite filmarea de cadre înainte de începerea şedinţei.

Reprezentanţii mass-media pot realiza înregistrări în afara sălii de judecată, în locurile din cadrul instanţei anume stabilite de către biroul de informare publică şi relaţii cu presa.

Accesul presei la dosarele şi evidenţele instanţelor în materie penală

Varianta I

În principiu, reprezentanţii mass-media pot consulta dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor, şi numai în măsura în care este posibilă punerea acestora la dispoziţie. Refuzul consultării dosarului poate fi justificat de excepţiile menţionate în paragraful 2 al acestei secţiuni şi va fi întotdeauna motivat. Acelaşi regim se aplică şi solicitărilor privind eliberarea de fotocòpii ale actelor din dosar. Dacă dosarul se află înaintea primului termen de judecată, se va permite doar studierea rechizitoriului.

Evidenţele speciale ale instanţei care presupun confidenţialitate, dosarele privind cauzele care au fost sau sunt judecate în şedinţă secretă / nepublică, precum şi cele privind autorizarea efectuării percheziţiilor, confirmarea şi autorizarea interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice nu pot fi consultate de reprezentanţii mass-media cărora nu le pot fi eliberate nici còpii ale acestora.

Varianta II

Reprezentanţii mass-media nu pot consulta dosarele care se află pe rolul instanţei de judecată până la soluţionarea cauzei. Evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate, cu respectarea ordinii de solicitare şi numai în măsura în care este posibilă punerea acestora la dispoziţie.

Evidenţele speciale ale instanţei care presupun confidenţialitate, precum şi cele privind autorizarea efectuării percheziţiilor, confirmarea şi autorizarea interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice nu pot fi consultate de reprezentanţii mass-media.

Eliberarea de fotocopii de pe rechizitoriu de la instanţele judecătoreşti

Varianta I

Solicitările privind eliberarea unei fotocopii de pe rechizitoriu se vor soluţiona după consultarea prealabilă a completului de judecată. Refuzul comunicării fotocopiei rechizitoriului poate fi justificat de excepţiile menţionate în paragraful 2 al acestei secţiuni şi va fi întotdeauna motivat. În astfel de situaţii se va comunica un extras conţinând situaţia de fapt şi încadrarea juridică a faptelor care stau la baza acuzaţiei reţinute prin rechizitoriu. Eliberarea unei copii a rechizitoriului nu poate fi refuzată dacă parchetul, după sesizarea instanţei, a pus la dispoziţia reprezentanţilor mass-media o copie a acestuia şi acest aspect poate fi verificat.

Varianta II

La cerere, reprezentanţilor mass-media le poate fi eliberată o fotocopie a rechizitoriului sau un extras din acesta, după înregistrarea actului pe rolul instanţei şi asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal.

Eliberarea fotocopiilor de pe hotărâri judecătoreşti în materie penală

Varianta I

La cerere, reprezentanţilor mass-media le sunt eliberate fotocopii ale hotărârilor pronunţate în dosarele penale sau extrase din acestea. În considerarea motivelor menţionate la paragraful 2 al prezentei secţiuni nu pot fi eliberate mass-mediei copii ale hotărârilor având obiectele menţionate la art. 6 lit. a) din dispozitivul Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.308 din 5 martie 2009 privind derularea proiectului Jurindex

Varianta II

La cerere, reprezentanţilor mass-media le sunt eliberate fotocopii ale hotărârilor pronunţate în dosarele penale sau extrase din acestea. În considerarea motivelor menţionate la paragraful 2 al prezentei secţiuni nu pot fi eliberate mass-mediei fotocopii ale hotărârilor având obiectele menţionate la art. 6 lit. a) din dispozitivul Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.308 din 5 martie 2009 privind derularea proiectului Jurindex. În cazul hotărârilor prin care s-a hotărât, în timpul urmăririi penale, asupra luării/prelungirii măsurii arestării preventive se poate elibera la cerere o fotocopie a hotărârii, din care în prealabil au fost eliminate datele cu
caracter personal, activităţile de cercetare care vor fi efectuate în continuare, numele martorilor şi ale părţii vătămate.

Varianta III

La cerere, reprezentanţilor mass-media le sunt eliberate fotocopii ale hotărârilor pronunţate în dosarele penale sau extrase din acestea. În considerarea motivelor menţionate la paragraful 2 al prezentei secţiuni nu pot fi eliberate reprezentanţilor mass-media fotocopii ale hotărârilor având obiectele menţionate la art. 6 lit. a) din dispozitivul Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.308 din 5 martie 2009 privind derularea proiectului Jurindex. În cazul hotărârilor prin care s-a decis, în timpul urmăririi penale, asupra luării/prelungirii măsurii arestării preventive, pot fi oferite informaţii doar cu privire la admiterea/respingerea cererii, durata măsurii, încadrarea juridică a faptelor pentru care se efectuează cercetări.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Spune-le membrilor CSM ce crezi despre libertatea de informare si transparentizarea actului de justitie Invitatie la dezbatere: care sa fie gradul de acces al presei la dosarele justitiei?

 1. petru

  CSM incearca sa restrictioneze accesul mass-mediei in dosarele in care sunt inculpati politicienii. Orice noua reglementare va avea darul sa puna bariere aflarii adevarului. Eu cred ca trebuie respinse in bloc aceste propuneri. Presa trebuie sa aiba acces la toate dosarele, atat in instanta, cat si la parchete (dupa incheierea anchetelor), cu exceptia informatiilor ce tin de viata privata a unor categorii de persoane(de exemplu cazurile in care sunt implicati minorii).
  Aceste propuneri vin dupa ce mai multi parlamentari au avut initiative legislative prin care doreau interzicerea accesului presei la dosare. Acum CSM a prins ideea din zbor si vrea sa ii dea o spoiala de dezbatere.

  Reply
 2. JUSTITIABILUL

  Modul NEDEMOCRATIC prin care sunt desemnati membrii CSM sau PROVENIENTA lor nu le asigura acestora INDEPENDENTA, INTEGRITATEA si nici COMPETENTA PROFESIONALA necesara. Institutia CSM este o struto-camila cu ajutorul carei se poate spune ca O MANA SPALA PE ALTA SI AMANDOUA FATA si cma atat……..eficienta, performanta, spirit combativ, rol activ pentru a intari disciplina judiciara ori imbunatati finalitatea judiciara „CIUCIU cum ar zice Bulibasa” sunt egale cu ZERO.

  Reply
 3. Adrian

  Accesul presei? Revedeti „Dosarul Pelican”! Justitiabilii au dreptul sa ceara secretizarea lucrarilor dosarului, in caz contrar totul este public. Imi amintesc cum in anii 2000 domnul Dan Lupascu dadea in scris instructiuni afisate in Curtea de Apel in acest sens. Din, pacate, a fost izolat in CSM-ul chipurile mai apropiat in anii din urma de „societatea civila” (ce-o mai fi si asta)

  Reply
 4. Ovidiu R.

  De acord cu petru: „Presa trebuie sa aiba acces la toate dosarele, atat in instanta, cat si la parchete (dupa incheierea anchetelor), cu exceptia informatiilor ce tin de viata privata(…)”.

  Reply
 5. VIOREL

  Justitia din Romania este patronata de cam aceeasi judecatori si procurori din perioada ceausista,cu mentalitatea si experienta din acea perioada.Conform proverbului”lupul isi schimba parul,dar naravul ba,acestia doar mimeaza democratizarea sistemului,dar in spate se pastreza acelasi stil si aceleasi legaturi c inainte.Pana cand nu se vor schimba cei de la Inalta Curte de casatie,CSM si Curtea Constitutionala cu oameni scoliti si cu experienta in lumea occidentala, nu se va schimba ceva fundamental.Pana atunci va domni aceeasi metalitate deformata despre actul de justitie si sentinte date in functie de ce relatii ai sau de cati bani dispui.

  Reply
 6. androne

  CSM este avocatul magistratilor infractori. CSM ar trebui desfiintat ca doar nimeni nu e mai presus de lege !! Prin CSM, magistratii obisnuiti sa apere prin hotaririle pe care le dau doar infractorii „baieti destepti”, se spala obrazul acestor infractori in roba.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *