Gabriel Păun

Solidaritate din partea organizațiilor de mediu cu jurnaliștii și activistul de mediu agresați la Suceava

Agent Green, Brigada Verde, Declic, Greenpeace și Reset au organizat duminică un marș de solidaritate cu jurnaliștii Mihai Dragolea, Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu, Tiberiu Boșutar. Acțiunea a avut loc chiar în pădurea privata de pe raza comunei Panaci, județ Suceava, locul unde cei trei au atacați violent în timp ce realizau o investigație legata de furtul de lemn.

Cele 5 asociații au transmis că violența ieșită din comun nu îi va determina să renunțe la campaniile de salvare a pădurilor. De asemenea, au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că procurorii de caz minimizează gravitatea faptelor.

“Este socant. Procurorul din Vatra Dornei reduce tot ce s-a intamplat la un simplu schimb de palme și jigniri. Momentan se cerceteza faptele doar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Asadar, in numai 2 zile de la eveniment, au disparut topoarele, rangile, si distrugerea de proprietate, furtul calificat si chiar tortura din acuzare. În comunicatul Parchetului nu se mentioneza nimic despre faptul ca jurnalistilor le-au fost furate si distruse toata aparatura, in valoare de aproximativ 8 mii de euro.” afirma Ciprian Galușcă, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Activiștii spun că au decis să meargă chiar în pădurea unde au avut loc actele de violență pentru a-și arăta solidaritatea cu colegii lor.

„Acțiunea de astăzi este una de solidaritate mai presus de orice altceva. Solidaritate cu jurnaliștii care investighează subiecte legate de tăierile ilegale de păduri și activiștii de mediu care sunt în prima linie a luptei cu mafia lemnului. La nivel global, anul trecut, 227 de activiști de mediu au fost uciși. Dacă nu tratam cu seriozitate aceste incidente deosebit de grave, în ritmul actual, România s-ar putea sa se alăture acestei liste negre destul de curând. Că să prevenim acest lucru, autoritățile trebuie să trateze incidentul de la Suceava cu maximă seriozitate și să condamne ferm astfel de acțiuni acum și pe viitor”, a declarat Mircea Barbu, investigator Agent Green.

Activștii de mediu spun că se impune de urgență ca cercetarea penală să fie mutata la un Parchet capabil să analizeze riguros tratamentele grave la care au fost supuse victimele, astfel încât încadrarea faptelor pentru care sunt agresorii cercetati să respecte gravitatea faptelor sale și a daunele aduse victimelor.

sursa: Agent Green


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *