Două organizații neguvernamentale din Bacău, Romanian Youth Movement for Democracy și „Un Zâmbet” au inițiat o dezbatere publică privind bugetul orașului pe anul 2016.
Contactat telefonic de România Curată, Marian Dămoc, reprezentantul Romanian Youth Movement for Democracy, a precizat că această dezbatere ar fi trebuit să fie organizată de Primăria Bacău. În schimb, autoritatea publică locală a publicat proiectul de buget pe site-ul propriu, într-o secțiune nepotrivită care nu este vizitată de internauți. De asemenea, documentul ce conține propunerea de buget nu a fost cuprins în secțiunea de știri a website-ului și nici pe pagina de facebook a primăriei. Toate acestea, a precizat Marian Dămoc, au dus la realizarea unei platforme online civice, tocmai pentru ca cetățenii să poată face observații pe marginea propunerii de buget pe anul 2016.
El a ținut să precizeze că multe dintre dorințele băcăuanilor legate de modul în care ar trebui să fie cheltuit banul public se referă la modernizarea infrastructurii orașului. Pe lângă arterele de circulație, cum sunt strada Milcovului, Mioriței, băcăuanii vor finalizarea unor proiecte cum ar fi cel de la Insula de Agrement, investițiile ce privesc Sala Sporturilor și stadionul și, nu în ultimul rând, rezolvarea problemei câinilor comunitari.
Pistele pentru bicicliști nu sunt o prioritate pentru municipalitate
Întrebat dacă propunerile din buget făcute de administrație acoperă și dorințele băcăuanilor, Marian Dămoc a spus că există corespondențe, dar că sunt și disparități: alocări simbolice de bani pentru străzi care necesită reparații ample.
Referitor la pistele pentru biciclete, reprezentantul societății civile a precizat că nici în 2016 nu sunt prevăzuți bani pentru astfel de investiții. El a adăugat că, deși au fost organizate mitinguri, întâlniri cu aleșii locali pe această temă, pistele pentru biciclete nu reprezintă o prioritate în viziunea primăriei.
Marian Dămoc a precizat că toate observațiile venite din partea băcăuanilor vor fi înaintate administrației publice locale și că vor fi urmărite soluțiile date de aceasta, răspunsurile fiind o obligație conform Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Acesta a mai spus că organizația pe care o reprezintă, Romanian Youth Movement for Democracy, va depune o solicitare la primărie pentru organizarea unei dezbateri reale, în sala de consiliu, unde să se discute propunerea de buget pe 2016.
Portalul pentru propuneri pentru proiectul de buget al orașului Bacău poate fi accesat aici.
Cred ca proiectul lui Marian trebuie multiplicat la nivel national. Activitatea politicienilor poate fi cuantificata intr-un mod obiectiv, matematic as spune. Felicitari voluntarilor care lupta local pentru transparentizare si responsabilitate!