Romania Curată

Semnal de alarmă: elevii din România – bătaia de joc a autorităților locale. Solicităm Guvernului măsuri urgente.

În prima zi a anului școlar 2020-2021, Societatea Academică din România (SAR), alături de reprezentanții elevilor și părinților, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care autoritățile publice locale se raportează la dreptul fundamental al elevilor la burse școlare. Conform analizei lansate pe 10 septembrie de către SAR și Avocatul Poporului, în 2139 de comune, orașe și municipii din România (67,22%) nu se acordă niciun tip de burse școlare, iar în alte 863 (27,12%) bursele se acordă doar parțial, fiind încălcate în mod sistematic și generalizat prevederile art. 82 din Legea educației. La nivel național, respectă în mod integral dreptul elevilor la burse școlare doar 180 de autorități publice locale din 3182 obligate să acorde burse (5,66%).

Însă, multe dintre unitățile administrativ-teritoriale care respectă dreptul la burse al elevilor o fac în dispreț față de beneficiari, doar de formă – pentru a nu încălca legea, nu pentru a oferi un ajutor real. Din datele obținute de la cele 42 de instituții ale prefectului din țară rezultă că în unele comune sau orașe sunt consilii locale care acordă burse și de la 4-5 lei/lună, valori care nu doar că nu răspund nevoilor elevilor, ci, mai mult decât atât, reprezintă o lipsă crasă de respect. Câteva exemple grăitoare sunt:

 • comuna Călui (jud. Olt) – bursă de ajutor social în valoare de 4,5 lei/lună;
 • comuna Horea (jud. Alba) – bursă de ajutor social în valoare de 7 lei/lună;
 • mun. Drăgășani (jud. Vâlcea) – bursă de ajutor social în valoare de 10 lei/lună.

Pe lângă faptul că sunt orfani, suferă de boli grave, sunt navetiști sau trăiesc sub limita sărăciei, elevii din aceste localități sunt tratați în mod batjocoritor de niște edili care își doresc doar să puncteze faptul că respectă dreptul la burse școlare. Într-o țară în care 32% dintre copii trăiesc sub limita sărăciei, iar 38% sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, conform datelor INS, bursele școlare pentru elevi sunt mai mult decât un drept care sună frumos pe hârtie – sunt o nevoie reală care poate face diferența pentru un elev între a abandona sau nu școala. Dar, pentru aceasta, bursele trebuie acordate la niște cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor.

Cea mai mare nevoie de burse școlare este în comunitățile rurale, sărace, unde veniturile locale nu permit de cele mai multe ori acordarea burselor la niște cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, iar în acest sens solicităm Guvernului României și premierului Ludovic Orban să își respecte obligațiile prevăzute art. 82 alin. (1^1) din Legea educației naționale: să aprobe prin hotărâre de Guvern cuantumurile minime ale burselor școlare pentru elevi și, în regim de urgență, să transfere către unitățile administrativ-teritoriale fondurile necesare pentru acoperirea cuantumului minim al burselor. Solicităm ca aceste cuantumuri minime să fie cel puțin la valoarea de:

 • 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit;
 • 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanță;
 • 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu;
 • 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social.

Aprobarea cuantumurilor minime trebuie realizată obligatoriu concomitent cu transferarea către autoritățile locale a fondurilor necesare pentru plata burselor la aceste valori, în caz contrar fiind încălcate prevederile consacrate de art. 121, alin. (1) și art. 138, alin. (5) din Constituție, precum și reglementările art. 14, alin. (5) și (6) din Legea finanțelor publice locale. Subliniem faptul că instituirea unor cuantumuri minime la nivel național nu reprezintă o plafonare a acestora, iar unitățile administrativ-teritoriale vor putea în continuare să acorde burse mai mari din bugetul local.

Atunci când 95% dintre primari și consiliile locale încalcă legea nu mai vorbim de o problemă a unui partid sau o problemă aflată strict într-o anumită zonă geografică, ci asistăm la un dezinteres generalizat și la nepăsare. În 2018 au abandonat sistemul formal de învățământ un număr de 138.000 de copii, pentru care poate bursa de ajutor social ar fi făcut diferența și i-ar fi păstrat în școală. Autori morali ai tragediei copiilor care au părăsit școala din cauza lipsei de bani sunt inclusiv primarii care refuză să le respecte dreptul la burse. În prima zi a anului școlar 2020-2021 spunem START inițiativei de a obliga toți primarii din România să acorde burse pentru elevi până în septembrie 2021. – a declarat Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy al Societății Academice din România.

Semnatari ai prezentului comunicat:

 1. Societatea Academică din România (SAR)
 2. Asociația Elevilor din Constanța (AEC)
 3. Asociația Elevilor din Maramureș (AEM)
 4. Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI)
 5. Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE)
 6. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP)

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *