Vasile Ernu

Se poate face educație sexuală la ora de religie? Lecţia profetului Osea

Aud discuţii pe acest subiect venind dinspre aripa conservatoare care nu le prea are cu sexul – băieţi finuţi – dar se pate că nu stau bine nici la teologia biblică. Sau mă rog, stau la fel de bine ca marii preoţi din vremea lui Osea. Am mai povestit de personajul acesta.
Bun.

Educație sexuală la ora de religie? Eu zic să o facem. Să citim cu atenţie cărţile Vechiului Testament şi să-l facem de rîs pe Henry Miller cu al său Sexus. Sau să povestim despre şirul lung de incesturi care abundă în cărţile VT. Mai sînt pe acolo locuri care ni se povestesc despre promiscuitate şi zoofilie de ar roşi pînă şi bătrînul “depravat” Henry de ar citi.

Dar pentru a rămîne la partea poetică a sexului putem să ne oprim la Cîntarea Cîntărilor. Dacă e şi cu poze cred că va fi cel mai de succes curs ever. Nu dau citate că mai citeşte ăla micu…

Bun, dar asta e nimic. Dacă aş ţine un curs de educaţie sexuală pornind de la teologia biblică – la care mă pricep mult mai bine decît la marxism cum cred unii – atunci aş începe cu preferatul meu: micul profet Osea.

Osea este cred cel mai radical profet pe care l a avut Israel. De ce? Pentru că apelează la ceva intim, profund. Adică apelează la sex pentru a face o ciritcă radicală “elitei” ţării. Cum o face? Se căsătoreşte ostentativ cu “curva nr.1” a ţării şi dă astfel de nume copiilor (8) încît rostirea lor să poarte stigmatul “preacurviei”. Şi Osea nu se opreşte aici: îşi mai ia o soţie tot “prostituată”.

Şi asta o face în numele Domnului: Osea însemnînd „Dumnezeu mîntuieşte”. De ce face toate astea? Pentru a arăta faţa adevărată “a elitei” politice, religioase şi culturale a vremii: promiscuitate şi prostituţie totală. Şi mai aduce o critică feroce abandonului de către “elite” a propriului popor: probleme sociale, economice, politice şi morale cît cuprinde. Totul trecut prin această ciritică apelînd la “instrumentul” teribil: sexualitatea.

Dar ce lecţii frumoase ţineau băieţii vremii pe la Ateneu, ce predici morale rosteau, ce luptă pentru Familia Tradiţională duceau de îţi era mai mare dragul. Doar micul profet “nebun” Osea a avut curajul să le spună adevărul: de o manieră nemaiîntîlnită.

Iată o lecţie despre educaţia sexuală şi critică socială care merge perfect la ora de religie pe care oricînd o pot face. Dar credeţi că cineva ar accepta asta? Poate prin lapidare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Se poate face educație sexuală la ora de religie? Lecţia profetului Osea

 1. Stefan Bragarea

  Dl Ernu judecă – și din păcate mai și publică – precum în Uniunea Sovietică de baștină. Acolo cei mai buni sexologi erau preoții, neexistând medici și/sau medicamente.
  Tovarășe dragă, ce-ar fi să mai și gândești înainte de a începe să scrii?

  Reply
 2. Mihai Diaconu

  Eu in liceu aveam ora de religie, ora de biologie si la dirigentie s-a vorbit si despre educatie sexuala. Nu inteleg de ce nu le putem face pe toate….

  Reply
 3. Ioan

  1. Și care-i morala? Să-și ia și preoții curve, că poate așa se va simți și clasa politică?
  2. Cântarea Cântărilor nu are nici o legătură cu ce spuneți d-voastră. Nu judecați cu mintea perversă de secol XXI ceea ce a fost scris acum 2500 de ani.
  3. Religia subînțelege în ea însăși educația sexuală: ,,Să nu desfrânezi!”. Da, nu face propagandă libertinajului sexual și implicit a bolilor sexuale (peste 50), a mijloacelor contraceptive provocatoare de cancer, a avortului etc. Bine, dar o să spuneți că atunci de ce suntem nr. 1/2 în EU la avorturi?! Nu pentru că Religia în sine nu ar face educație sexuală. A făcut timp de mii de ani și a funcționat (bineînțeles că există excepții). Ci pentru că manualele de religie, ca și toate manualele de altfel, sunt concepute ca să îi ocupe timpul copilului cu orice altceva dar nu cu ce are legătură cu materia respectivă, în esență. Dar nu îl oprește pe nici un părinte nimeni să-i pună NT în mână copilului acasă!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *